כיועצת לכלכלת המשפחה שהיא גם אמא לשני ילדים קטנים, פיתחתי בשנים האחרונות שיטה יעילה ופשוטה שמוכיחה את עצמה בכל שנה לצליחת החופש הגדול בהנאה (גם של הילדים וגם שלנו ההורים), בשפיות (שלנו בעיקר, אך גם של הילדים) וללא חור גדול בכיס (שלנו, כמובן שלנו). השיטה מתבססת על תקציב מסוים וקשיח שהגדרתי מראש, בתכנון השנתי, המוקדש לבילויים בחופש הגדול.

טיולי משפחות: משפחה מאושרת על חוף הים (צילום: iStock)
אתם ממש לא חייבים לבלות כל יום מחוץ לבית | צילום: iStock

תכנון מראש חוסך כסף

ראשית, תזכורת למי שאולי שכח - שנת הלימודים הבאה מתחילה ב-26 באוגוסט, מה שאומר שהחופש השנה הינו קצר יותר ועומד על 55 ימים, כולל סופי שבוע. הנתון הזה חשוב לתכנון הבילויים ולשיטה שלי, המורכבת מ- 4 שלבים:

1. סיעור מוחות ורישום של כל הפעילויות שרוצים לעשות עם הילדים. על מנת שסיעור המוחות יהיה יעיל, אני לוקחת דף נייר חלק,  כותבת את השם של כל ילד בשורה הראשונה, ואז מחלקת את הדף לשניים באופן אופקי: "פעילויות בבית" ו"פעילויות בחוץ" (ראו תמונה של הדף האישי שלנו לחופש המתקרב). אני רושמת את כל אותם הדברים שרצינו להספיק לעשות עם כל אחד מהילדים בבית במהלך השנה ולא הספקנו – ללמד את הגדול לקשור שרוכים, ללמוד יחד אתו לשחק שחמט, ללמד את הקטן לעבוד עם המחשב וכו'.

אחר כך אני רושמת פעילויות כלליות שארצה לבצע עם שני הילדים בבית – עבודות יצירה, מיון וסידור הצעצועים וכדומה. אני משתפת כמובן גם את בן זוגי והילדים, וגם הם מציעים רעיונות נהדרים. אם תעשו גם אתם טבלה דומה, בוודאי תגלו מהר מאד שהחלק העליון מתמלא בהמון פעילויות, פעילויות שהן בעצם "זולות" מבחינה כספית, אך חשובות ומהנות ביותר. נכון, ביצוען מצריך את הזמן והאנרגיה שלנו ההורים, אך הדעה שלי היא שאם אנו לוקחים חופש מהעבודה כדי להיות עם הילדים, אז זוהי דרך נהדרת באמת לבלות עמם. בנוסף, הפעילויות הללו אינן יקרות ומאפשרות להעביר זמן רב מתוך מכסת ימי החופש.

תכנית לחופש 2012 (צילום: תומר ושחר צלמים)
כל ילד מקבל עמודה משלו; בחלק העליון של הטבלה כתובות הפעילויות בבית, ובתחתון אלו שבחוץ | צילום: תומר ושחר צלמים

בחלק התחתון של הטבלה, אני רושמת רעיונות לפעילויות מחוץ לבית, כאשר אני משתדלת לכתוב אותן בסדר יורד לפי העלות שלהן – מחינם ליקר. לדוגמא, לתרגל רכיבה על אופניים ללא גלגלי עזר, בילוי בגינה השכונתית אחר הצהריים (כי רק בשעות אלו זה אפשרי מפאת החום), חברים שכל אחד מהילדים ירצה להזמין או ללכת לשחק אצלם, ביקורים אצל קרובי משפחה אהובים וכאלו שלא ראינו הרבה זמן, ים, מרכזי מבקרים וכו'. ממש בסוף הרשימה נמצאים הבילויים היקרים – בריכה, סרטים, הצגות, מוזיאונים, גן חיות.

קיימת חשיבות רבה לרישום הרעיונות על דף, כדי שברגע האמת לא נהיה ב"בלק אוט רעיונות" טוטאלי ונתפתה לבצע את אחת הפעילויות השכיחות אך היקרות. חשוב גם לתלות את הדף במקום בולט בבית (על המקרר כמובן!) ולהמשיך לשרבט עליו רעיונות ככל שמתקרבים לחופש וכמובן במהלכו.

2. בירורים. כעת, לאחר שרשמתי המון רעיונות, צריך להתחיל לסנן, דהיינו לבצע בירורים כדי לוודא שהרעיונות ברי ביצוע. לדוגמא, אחד הדברים שמעניינים אותנו מאוד הוא ביקור במרכזי מבקרים של חברות שונות. קיימים אתרי אינטרנט שונים המרכזים את רוב מרכזי המבקרים (Active4KidsTip4Trip ואחרים) ומפרטים את העובדות העיקריות הנוגעות לביקור. מומלץ לא להסתמך רק על המידע באתרים כי הוא אינו תמיד מעודכן, לכן כדאי להתקשר אל אותם מרכזים המעניינים אתכם ולשאול את כל השאלות הרלוונטיות. ישנם מרכזי מבקרים שמתאימים רק לגילאים מסויימים, ישנם אחרים אשר גובים דמי כניסה גבוהים, שעות הפתיחה שונות ומשתנות, ולכן חשוב לבצע בירור עומק. אם מצאתם מקום המתאים לכם מכל הבחינות, שריינו מקום כי הם מתמלאים מהר.

אני מבצעת בירורים באופן דומה בנוגע למוזיאונים, בריכות, פארקי-מים ופעילויות אחרות. כמובן שיש פעילויות רבות שלא ניתן להחליט לגביהן מראש ואותן נסגור קרוב יותר למועד ביצוען, כגון סרטים, הצגות, באולינג, פעילויות חינמיות בקניונים. את כל הנתונים שבררתי, במיוחד העלויות, אני מכניסה לקובץ אקסל, כדי לוודא שאני לא חורגת מהסכום הקצוב למטרה זו.

3. שלב התכנון. אני אוהבת להשתמש למטרה זו בלוח שנה גדול, מהסוג שסוכני הביטוח שולחים בראש השנה. בשלב ראשון אני משבצת את שם המבוגר האחראי לכל יום בתקופה שאחרי הקייטנות – אני, בן זוגי, שנינו ביחד, סבתא, בייביסיטר. בשלב שני אני מכניסה לתאריכים ספציפיים פעילויות שכבר שריינתי, ולתאריכים אחרים פעילויות טנטטיביות. אני מקפידה על כך שיהיו כיומיים הפרש בין שתי פעילויות אינטנסיביות מחוץ לבית. ברשימה נפרדת אני רושמת רעיונות לארוחות צהריים, כי אני יודעת שאם זה לא יהיה כתוב ומול העיניים של כולנו בבית, לא נתארגן כראוי, ואז הפתרונות המהירים יהיו יקרים ולא מזינים במיוחד.

4. יישום. רגע האמת מגיע – היום הראשון לחופש ללא קייטנות. ודאו כי יש לכם את כל המצרכים לארוחות בשבוע הקרוב כמו גם חומרי יצירה (מומלץ להתחיל לאגור כבר עכשיו קרטונים, מגזינים, מיכלי פלסטיק ושאר חומרים שבדרך כלל זורקים למחזור). בנוסף, קנו כמה הפתעות קטנות מהחנויות בשקל או הכל בדולר, פירות וחטיפים מהסופרמקט, הכינו סנדוויצ'ים וקחו את כל אלו אתכם כאשר אתם יוצאים לבילויים השונים, ובמיוחד לקניונים.

אולי תתפלאו לשמוע, אך בתוך התכנון הרב לכאורה, יש המון ספונטניות. ובנוסף, התכנון מאפשר לנו ההורים להיות רגועים יותר באותם ימים שבהם אנו מבלים עם החמודים בבית, מכיוון שאנו יודעים מה מתוכנן להמשך, וכמובן – אנו יודעים כמה הכל יעלה לנו.

למי שבוחר לאמץ את השיטה שלי – צאו לדרך והתחילו כבר עכשיו, החופש הגדול מתחיל בעוד שלושה שבועות. שיהיה לכולנו חופש גדול מהנה, בטוח, משפחתי - ואולי גם הראשון שבו אנו שולטים בהוצאות ולא הן בנו.

כותבת הטור, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה

>> בטור הקודם: אתם באמת יודעים על מה אתם מבזבזים?
לכל הטורים של דבי קצב