רוב הנשים מנהלות מערכת יחסים מורכבת עם החזה שלהן; יש ימים יפים עם מחשופי-שוויץ, ויש ימים אפורים יותר - בעיקר בזמן ההריון ובתקופת ההנקה. לצד ההנאות הקטנות בחודשים אלה, השינויים שעובר החזה לא תמיד עושים לנו נעים מול המראה. אז עד כמה תשעת החודשים הללו משפיעים על מראה החזה, והאם הנקה עלולה לפגום בו?

אמא מניקה 2 (צילום: Nick_Thompson, Istock)
התינוק, מה אכפת לו? הוא לא חושב על ההשלכות | צילום: Nick_Thompson, Istock

מתי ייעלמו סימני המתיחה?

השינוי הבולט ביותר בתקופת ההריון הם סימני המתיחה, שנוטים לייחס בעיקר לגנטיקה; אין כל הוכחה לכך שקרמים למיניהם יכולים לעזור במניעתם, אבל אם לאמא שלך לא היו סימני מתיחה רבים בהריונות, יש סיכוי טוב שגם את זכית בפייס.

פרופ' ירון הר-שי, מנהל המחלקות לכירורגיה פלסטית של שירותי בריאות כללית במרכזים הרפואיים "לין" ו"כרמל" מסביר כי ההריון עצמו, יותר מההנקה, הוא שאחראי על השינוי שנוצר במראה השד: "השינוי קשור בעיקר בשינויים ההורמונליים שעוברים על האישה בזמן ההריון, שבמהלכו השד גדל על מנת לאפשר לאישה להניק. על אף שהשד גדל בצורה אחרת אצל כל אשה, נפחו עולה בצורה משמעותית, מה שגורם למתיחה של העור.

"לעיתים, מתיחה זו תיצור סימני מתיחה על עור השד ויווצרו בו מעין קרעים. בתקופת ההריון, הלידה וההנקה ישנה מתיחה של העור, ואז מתרחש תהליך של נסיגה. במקרה שהעור אלסטי מספיק, הוא יתכווץ בחזרה ומראה השד ידמה למה שהיה קודם לכן. לעומת זאת, אם הוא לא אלסטי מספיק, תתרחש מעין נפילה של השד. לא ידוע מדוע נשים שונות מגיבות בצורה שונה לתהליכים אלו; מדובר בתהליכים פיזיולוגיים, הורמונליים ואינדיבידואליים שקשה לצפות מראש".

ציצים זה לא רק לסקס

ג'ולי שור, מנהלת תחום הנקה במרכזי "דיאדה" מוטרדת מהדרישות הגבוהות והלא טבעיות שהחברה שלנו מציבה לחזה הנשי: "נשים רבות מודאגות מהנפילה של החזה שלהן. אנחנו רגילים לחשוב על השד בעיקר כעל מוקד מיני שמטרתו למשוך את הגבר, אבל יש לו עוד תפקידים חשובים מאוד".

האם אצל נשים מניקות גדלה הסבירות לשינויים בשד? שור ופרופ' הר-שי מסכמים את הסוגיה:

1. השינויים בחזה הנשי מתרחשים באופן טבעי, ללא קשר להנקה, עם התבגרותה של האישה. כמו שאר אברי הגוף, גם שד של בחורה בת 18 יהיה שונה משד של אישה בת 30 או בת 50.
2. כשאישה נכנסת להריון, הגוף מייצר בלוטות וצינורות חלב ליניקה. פרט לגנטיקה, גם להורמונים יש תפקיד מרכזי בקביעת השינוי; בזכותם השד תופח לקראת ההנקה, ונפחו יורד לאחריה.
3. אחרי הגמילה מההנקה וחזרתו הסדירה של המחזור החודשי, גם השד אמור לחזור לעצמו. אך כאמור, הוא בכל מקרה לא ייראה כפי שנראה בעבר, בגלל התבגרותה של האישה.
4. למספר ההריונות שעברה האישה ולמשך תקופת ההנקה יש השפעה על מראה השד; "ככל שהשד עובר יותר תהליכים ונמצא במצב של גודש והתרוקנות לאורך תקופה ממושכת, יש פחות סיכוי שהוא יחזור למצבו הקודם", מסביר פרופ' הר-שי.
5. ההבדל בין חזה גדול לחזה קטן: אין עובדות מדעיות בנוגע להשפעתו של גודל החזה על השינויים שהוא עובר, אולם סביר להניח שחזה גדול יגיע בתקופות הגודש האלו למימדים גדולים יותר מאשר חזה קטן.

ואלו שינויים עוברים על הפטמות?
שור: "הפטמות בהחלט משתנות בזמן ההריון וההנקה; פטמות שטוחות או שקועות יוצאות החוצה. גם העטרה מתכהה, כנראה על מנת שהתינוק יוכל לאתר ביתר קלות את צבעה הכהה. הפטמות לא בהכרח יחזרו לצורתן הקודמת עם סיומה. גם שינויים אלו משתנים מאישה לאישה".

מתי נפסק ייצור החלב בשד של אשה מניקה?
ככל שהגירוי של הפטמה פוחת והתינוק יונק פחות, כך יורד ייצור החלב. ההפסקה תלויה באופן הגמילה - יש נשים שמפסיקות להניק בהדרגה, ויש שעושות זאת מהר יותר.

איך למזער נזקים?

אין תמונה
זה לא הולך להישאר ככה לנצח, את יודעת

על אף השינויים, אפשר לנסות להקל על החזה את טראומת הלידה ואת ההנקה שלאחריה.

חזיה טובה. כזאת שתומכת היטב ומרימה את החזה. בתקופת ההנקה מומלצת חזיה ללא ברזלים, עם כתפיות רחבות ותומכות.חזיה תומכת ואלסטית חשובה במיוחד גם בזמן פעילות גופנית, בה התמיכה ההולמת לחזה היא הכרחית.
הנקה נכונה. שימי לב שהתינוק יונק כראוי ותופס לא רק את הפטמה אלא גם את ההילה שסביבה; לעתים הנקה לא נכונה עלולה לגרום לשינוי צורת הפטמות, שלא לדבר על הפצעים והכאב. אין חשיבות לתנוחת הנקה בכל מה שקשור לצורת החזה. אשה יכולה להניק בכל תנוחה, העיקר הוא לספק תמיכה מספקת לגב וכמובן להניק בצורה נוחה לאם ולתינוק.
גמילה הדרגתית. החלטת לגמול את הקטנטן מהחלב שלך? לא בבת אחת בבקשה. צמצמי הנקות בהדרגה. גמילה הדרגתית ונכונה עשויה לסייע לכך שהחזה ישוב אט אט לעצמו, בצורה טבעית. גמילה פתאומית עלולה ליצור גודש בשד שעלול להפוך לדלקת, שעלולה במקרים קשים להסב נזק לרקמת השד.
להתאזר בסבלנות. נשים רבות מתלוננות שהחזה שלנן נראה כמו שקיות שוקו ריקות לאחר ההנקה אבל צריך לתת לזמן לעשות את שלו. כשהגוף יחזור לאיזון ההורמונלי הרגיל שלו גם החזה ישוב להיות מלא יותר והמראה המרוקן יסתדר.

באשר לניתוח חזה, פרופ' הר-שי מציע לפנות לפתרון כירורגי רק לאחר מחשבה והתייעצות: "אישה שרוצה ניתוח חזה חייבת לשקול האם היא מעוניינת בהריונות נוספים. אחרי כל הריון השד ישנה את צורתו, וזה פקטור חשוב שחייבים לקחת בחשבון. התייעצות עם מומחה לגבי הזמן הנכון לניתוח היא הכרחית.
"מרבית הנשים מבקשות עיצוב מחדש של השד שמתבצע בשיטות שונות - הרמה, הגדלה, הקטנה ועוד. העקרון המוביל הוא להביא את הפטמה למיקום הנורמלי שלה - אמצע הזרוע של הפציינטית או 21 ס"מ מבסיס הצוואר".

האם אפשר להניק אחרי ניתוחי חזה?
"תלוי באיזו שיטה מתבצע הניתוח. יש טכניקות ששומרות על בלוטות וצינורות החלב ולא מנתקות את הפטמה ואז אפשר להניק. יתכן שניתוח כזה יגרום לנפח הנקה קטן יותר. אם מתבצע ניתוק של הפטמה, אין אפשרות להניק".

שור מסכמת: "חשוב מאוד שהחברה שלנו תלמד לחזק את השינויים הטבעיים שקורים בגוף הנשי. לא מקובל לדבר, למשל, על נפילתו של איבר המין הגברי, שעם הגיל ועם הגרביטציה, נופל באופן טבעי. צריך לזכור שמדובר בענין תרבותי מאוד. בקונגו, לדוגמה, השד הנפול נחשב ליפה מכיוון שכשהתינוק נמצא על הגב של האמא שלו הוא מאפשר יניקה תוך כדי הליכה. ברור שהשד צריך להמשיך לתפקד גם כאוביקט מיני אבל לא רק. נשים צריכות להיות גאות בשינויים ולא להתבייש בהם. לדעתי, כשהגבר שלך דלוק עלייך באמת, לא ישנה לו אם השד קצת נפול".

סייעה בהכנת הכתבה: סיון טמיר-משגב מדריכת הנקה מוסמכת

>> אמא בריטית שמניקה ילדים של אחרים
עשרה דברים שצריך לדעת על הנקה

כל העדכונים הכי חמים מהארץ ומהעולם ישירות לנייד
שלחו את
המילה מבזק למספר 5000 ותתחילו להתעדכן