עונת הקייטנות בעיצומה ורבים מהילדים יעבירו את הימים הקרובים בקייטנות מאתגרות, מיוחדות ומהנות. הפעילויות שמציעות קייטנות אלו מגוונות: סדנאות ספורט, טיולים, לינה בשטח, ים, ברכה ועוד. כמה מגוון ככה מסוכן.

ילדה בוכה (צילום: Stephanie Rausser, GettyImages IL)
באחריות המפעילים לצפות פגיעה אפשרית (אילוסטרציה) | צילום: Stephanie Rausser, GettyImages IL

עם תום חופשת הקיץ מגיעות למשרדנו פניות רבות של הורים שילדיהם נפצעו בתאונה בקייטנה בין אם מדובר בקייטנת קיץ, קייטנה בחו"ל, בבית או בטבע, ונגרמו להם נזקי גוף משמעותיים. מהם הזכויות שלכם במקרה הזה? המדריך המלא לחופשה מהנה וזהירה:

מה בודקים לפני הרישום לקייטנה?

לפני הרישום לקייטנה, בודקים ההורים את העלות ואת סוג הפעילות ולרוב לא נותנים דעתם לביטוח, מתוך הנחה לא תמיד מבוססת שלמפעיל הקייטנה יש ביטוח. אמנם כעת הקייטנות כבר בעיצומן, אבל לא עדיין ניתן לבדוק זאת לשם השקט הנפשי וזהו דבר שחשוב שתדעו לשנים הבאות. קייטנות המופעלת על ידי המדינה, רשות מקומית או רשת מתנ"סים, לרוב מבוטחות בביטוח מתאים. עם זאת, בקייטנות המופעלות על ידי גופים פרטיים, יש לוודא כי מפעיל הקייטנה מחזיק רישיון להפעלת קייטנה מטעם משרד החינוך והרשות המקומית, וכן ברשותו פוליסת ביטוח תקפה המתאימה לסוג פעילות הקייטנה וגילאי ילדים.

באחד המקרים שנדונו בפני בית המשפט, הוגשה תביעה של ילד בגין שבירת ידו מכדור שנבעט אליו כאשר עמד בשער במסגרת פעילות בקייטנת כדורגל. בית המשפט קבע שאין לייחס רשלנות למפעילי הקייטנה בגין משחק הכדורגל, עם זאת פסק פיצויים לטובת התובעים הואיל והקייטנה נוהלה ללא ביטוח תאונות אישיות ועל מפעילי הקייטנה לצפות לפגיעות שונות ולבטח את המשתתפים בכיסוי ביטוחי הולם. אשר על כן נפסקו 3,500 ש"ח פיצוי לתובעים.

מה מכסה הביטוח?

הכיסוי הביטוחי הנדרש הינו ביטוח לנזקי גוף במסגרת כיסוי צד ג'. מדובר בביטוח החל על פעילותם של הילדים בקייטנה, באתרים ובמקומות אחרים אליהם הם נלקחים לפעילויות במסגרת הקייטנה, ואף בדרכם לקייטנה ובחזרתם הביתה. על הביטוח לכסות פעילות גם בשעות מאוחרות במסגרת הקייטנה ופעילויות מיוחדות כגון פעילות עם בעלי חיים, ספורט אתגרי ועוד.

הילד נפצע בקייטנה, את מי תובעים?

ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד מפעילי הקייטנה, בעלי הקייטנה והגורמים הממסדיים האחראים על הקייטנה כמו רשות מקומית ומשרד החינוך, בכפוף להוכחת הנסיבות שגרמו לתאונה. לצורך כך, נדרש מהתובע להוכיח רשלנות מצד המדריכים ומפעילי הקייטנה תוך דגש על כך שחובת הזהירות של המפעילים והמדריכים חייבת להיות רבה יותר כאשר מדובר בילדים צעירים.

כך, במסגרת קייטנה שהפעיל הקאנטרי קלאב, פארק המים ימית 2000 בחולון, נפגעה ילדה בת תשע לאחר שנדחפה על ידי ילדים אחרים על אחת ממגלשות האבן. כתוצאה מהתאונה נשברו לה מספר שיניים. ההורים הגישו תביעה לבית משפט השלום בתל אביב כנגד הקאנטרי קלאב והחברה המבטחת. לפי כתב התביעה, בזמן האירוע הנטען לא נכחו במקום מדריכים של הקייטנה או מצילים ולא ננקטו אמצעים למניעת התקהלות וויסות הגולשים שעמדו בתורם לגלוש. בית המשפט קיבל את טענת התובעת וקבע שהנתבעת נהגה ברשלנות וקבע פיצוי לתובעת בגובה של כ-100,000 שקל. 

אם הפציעה נגרמה בעקבות השתובבות הילדים?

במקרים בהם התאונה במסגרת הקייטנה נגרמת בגלל התנהגות חריגה ולא ממושמעת של הילדים, עדיין  קיימת זכאות לפיצוי כספי, אך בשיעור מעט יותר נמוך. מדריך הקייטנה שהיה אחראי על הילד שנפגע לא יכול לטעון להגנתו שהילד לא נשמע להוראותיו ולכן נפגע בתאונה. טענה זו אינה יכולה להגן על מארגני הקייטנה ומפעיליה מפני תביעה. לפי פסיקת בתי המשפט, על המבוגר האחראי לצפות התנהגות של ילדים העלולים לסכן עצמם ולהיפגע ומשלא צפה את הנולד חוטא הוא ברשלנות. לצערנו מדובר במקרים רבים.

עו"ד כרמי בוסתנאי
פנו קודם לטיפול רפואי. עו"ד כרמי בוסתנאי
כך לדוגמה במקרה שארע בקייטנת קיץ שהפעילה החברה למתנ"סים. במסגרת הקייטנה הגיעו הילדים לבריכה בה הוצב מתקן גלישה מתנפח וילדים רבים עלו בו זמנית על המתקן וקפצו עליו בפראות מבלי שמדריכי הקייטנה פעלו להשליט סדר. כתוצאה מכך, אחד הילדים נפגע ונגרם לו שבר בידו. הורי הילד הגישו תביעה כנגד החברה למתנ"סים ונגד החברה העירונית של העיר אשדוד שהייתה אחראית על הפעלת הקייטנה. שופט בית המשפט קבע שנמצאה רשלנות בהתנהלות הנתבעים והיה עליהם לצפות את האינטנסיביות בפעילות הילדים על אותו מתקן העלולה לגרום לפגיעה. לתובע נקבע סכום פיצוי בסך 172,579 שקל. החברה העירונית נתבעה לשלם 80 אחוזים מהסכום והחברה למתנ"סים את היתרה.

ביטוח תאונות אישיות לתלמידים

בנוסף, לא כולם יודעים, אך על פי חוק מרבית התלמידים בישראל מבוטחים בביטוח תאונות אישיות. הכיסוי הביטוחי תקף 24 שעות ביממה גם כאשר התלמיד נמצא מחוץ לשטח בית הספר. על כן, התלמיד מבוטח גם במהלך חופשת הקיץ  וגם כאשר הוא משתתף בקייטנה. הפיצוי הכספי לו זכאי הילד הנפגע מביטוח תאונות אישיות הוא בנוסף לפיצוי לו זכאי הילד ממפעילי הקייטנה וחברת הביטוח שלהם.

כך, לדוגמה, היה במקרה של ילד שנפגע בתאונה שאירעה במהלך קייטנת רכיבה על סוסים. הילד נפל מהסוס ונפגע בראשו. נקבעה לו נכות בשיעור 10%. בתביעה נטען לרשלנות של מפעילי הקייטנה בגין התרשלות בפיקוח על המשתתפים. במהלך המשא ומתן עם חברת הביטוח של הקייטנה שולמו לתובע במסגרת פשרה כ-100,000 שקל. עם זאת, משפחת הילד הנפגע לא הסתפקה בפיצוי זה ותבעה את חברת הביטוח שביטחה את הילד, שהיה אז תלמיד, במסגרת פוליסות ביטוח תאונות אישיות לתלמידים.

הילד נפגע בקייטנה, מה עושים?

1. פנו לטיפול רפואי ושמרו העתקים מכל האישורים הרפואיים הרלוונטיים. צלמו את אזור הפגיעה, ושמרו את כל הקבלות על הוצאותיכם כגון קבלות עבור אמבולנס, חילוץ, רכישה או השכרה של אמצעי עזר רפואיים.

2. מאחר וייתכן שמקור התאונה ברשלנות מפעילי הקייטנה, בדקו וצלמו את מקום התאונה, דאגו שהצילום יכלול ציון תאריך ושעה. תעדו בכתב את אירוע קרות התאונה לפרטי פרטים לרבות מי הם העדים לתאונה, שמותיהם ופרטי ההתקשרות עימם.

3. בדקו האם למפעילי הקייטנה היה ביטוח צד ג' בתוקף. במידה וקיים ביטוח, פנו למפעילי הקייטנה על מנת שיעבירו אליכם עותק של הפוליסה ואת כל המסמכים הנלווים לה. אם אין ביטוח צד ג' ניתן לתבוע ישירות את מפעילי הקייטנה והגופים הרלוונטיים, לרבות בגין העדר כיסוי ביטוחי.

4. בנוסף, ניתן לתבוע את חברת הביטוח המבטחת את משרד החינוך במסגרת ביטוח פוליסות תאונות אישיות שבה מבוטח כל תלמיד.

5. פנו לעו"ד מנוסה ומיומן בתחום, לקבלת מידע וייעוץ מהם זכויותיכם ומהו סכום הפיצויים המגיע וכיצד לנהוג מול חברות הביטוח והגורמים האחראיים לנזק. כתבה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ מקצועי על ידי עורך דין מומחה. עם קרות התאונה עליכם לפנות תחילה לקבלת טיפול רפואי ולאחר מכן לייעוץ על ידי עורך דין מומחה העוסק בתחום, אשר יוכל לסייע לכם למצות את זכויותיכם ולהתאים את הטיפול בתיק, כל מקרה לגופו.

עו"ד כרמי בוסתנאי, מתמחה בדיני נזיקין ומנהל פורום תאונות ילדים ותלמידים בפרקליטיIL.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> מחאת הורים: "למה על גן לא משלמים ועל קייטנה כן?"