ילדה בוכה (צילום: Stephanie Rausser, GettyImages IL)
אילוסטראציה - הילדים מבוטחים גם מחוץ למסגרת החינוכית | צילום: Stephanie Rausser, GettyImages IL

הורים רבים נוטים לחשוב כי ביטוח תאונות תלמידים חל רק במידה וחלילה מתרחשות תאונות בגן או בבית הספר. אולם מה קורה כאשר הילד נפגע מחוץ לשעות הלימודים? ומי יפצה כאשר התאונה מתרחשת בבית? או שלא במסגרת כלשהי?

מה שאולי אתם לא יודעים, זה שביטוח תאונות תלמידים תקף 24 שעות ביממה ומכסה תאונות שנגרמות בבית הספר או בגן, וכן כל תאונה שנגרמת בבית, ברחוב, כולל בזמן פעילות פנאי, בידור, ספורט או כל אירוע תאונתי, בכל שעה משעות היממה ובכל מקום בעולם.
הפיצוי על הפגיעה אינו מותנה בהוכחת רשלנות ודי בעצם התאונה כדי להביא לידי זכאות לקבלת התשלום לפי הפוליסה, גם כשאין גורם אחראי או בתאונה עצמית למשל, אם הילד עצמו או הוריו גרמו לנזק שלא במתכוון.

על פי החוק, יש חובה לערוך ביטוח תאונות אישיות לתלמידים וילדים שחוק חינוך חובה חל עליהם. היינו מגילאי גן 3 עד גיל 18. הביטוח נעשה על ידי חברות ביטוח והפרמיה נגבית מההורים בתחילת כל שנת לימודים על ידי הרשות המקומית במסגרת תשלומי חובה כחלק מסל התשלומים לבית הספר. ההורים משלמים, אך לא מודעים לזכויות ילדיהם, לא תובעים ולא מקבלים את שמגיע להם כחוק.
חשוב לא פחות, תאונת תלמיד מעמידה בפני הנפגע זכאות לפיצוי ביטוחי וכן נזיקי. כך קיימת זכאות לנפגע לתבוע את חברת הביטוח ובנוסף, את הגורם האחראי לתאונה, אם קיים, באופן שיבטיח לתלמיד פיצוי מקסימלי לנזקיו.

על אילו תאונות ופגיעות מדובר?
ביטוח התאונות מכסה את כל סוגי החבלות והפגיעות: החלקה, נפילה, תאונת אופניים, נפילה מגובה, פגיעה מבעל חיים, פגיעה ממתקן שעשועים, פציעה ממכשול או מפגע, פציעה מזכוכית או מחפץ חד, פגיעה ממעשה קונדס, בתקיפה, בקטטה, תקיפה מינית, אונס, או ביצוע מעשה מגונה, פציעה ממכשיר או מוצר פגום טביעה, כוויה, חבלה, שאיפת חומר מסוכן, בליעת רעל, חדירת גוף זר, או חלילה מוות.
הפיצויים ישולמו ללא קשר לדמי הנזק המגיעים מהאחראי לפגיעה, במידה וישנו כזה (למעט תאונות דרכים בהם קיים ביטוח נפרד).

הנה כמה דוגמאות למקרים ופיצויים: ילדה בת 8 פוצתה בסכום של 85 אלף שקלים בגין פגיעה בעינה מגרגיר שנורה לעברה באמצעות רוגטקה על ידי שכן. בת 5, שנפגעה בביתה מנפילת מכשיר טלוויזיה על ראשה פוצתה ב- 156 אלף שקל. ילד בן 6 פוצה בסכום של 33 אלף שקל לאחר ששבר יד בזמן שהחליק על סקטים. בן 10 שנפצע במתקן שעשועים בסופרלנד, פוצה ב- 62 אלף שקל. בת 15 שהותקפה על ידי נער שעיקם את ידה, פוצתה ב- 110 אלף שקל. בן 10 שנתקל במכשול וסובב את רגלו, פוצה ב-32 אלף שקל. ילדה פוצתה בסכום של 48 אלף שקל לאחר שנכוותה ממים רותחים. נער נפל מסוס שבר את ידו פוצה ב-85,000 שקל. והרשימה עוד ארוכה.

עו"ד כרמי בוסתנאי
שמרו כל מסמך או צילום הקשור לתאונה ולטיפול הרפואי - עו"ד כרמי בוסתנאי
למה ההורים לא יודעים על הביטוח?
הבעיה העיקרית בנושא היא שחברות הביטוח לא מיידעות את ההורים בדבר זכויות ילדיהם שנפצעו. התוצאה העגומה היא שגם אם יש להורה ידיעה כללית על קיום הביטוח, הנטייה היא לחשוב שהוא קשור לנזק שנגרם בבית הספר או בגן בלבד, שכן גביית התשלום עבור הפוליסה נעשית באמצעות בית הספר בתחילת שנת הלימודים במסגרת אגרת החינוך. כך נוצר רושם שגוי כי הביטוח קשור למוסד החינוכי ולכך שהמבוטח הוא תלמיד.

מה קורה אם עבר זמן רב מהפגיעה?
ניתן לתבוע עד הגיע הילד/ה לגיל 21 אך לא מומלץ לחכות זמן רב. במקרים רבים ההורים מגלים את המידע באקראי. גילוי מאוחר עלול להיות בעוכרי ההורים, שכן לביטוח קיימת תקופת התיישנות קצרה של 3 שנים בלבד (במקום 7 שנים בדרך כלל), המתחילה בגיל 18 ומסתיימת בגיל 21. כך שאדם שעבר את גיל 21 מאבד את זכותו לתבוע.

מה לעשות במקרה של תאונה לילד/ה?
1. פנו לחברת הביטוח על מנת שיעבירו אליכם עותק של הפוליסה ואת כל המסמכים הנלווים לה, לרבות את טופס ההודעה על התאונה ואת טופס התביעה. שילמתם על הביטוח וזכותכם לדרוש ולקבל עותק מלא של הפוליסה.

2. דווחו באופן מיידי למנהל בית הספר וקבלו אישור על מסירת הדיווח, וכן אישור על היעדרות מבית הספר.

3. מלאו טופס תביעה, חתמו עליו ומסרו את הטופס עם הפרטים המלאים לחברת הביטוח. קבלו אישור על מועד המסירה. מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה טרם מילוי טופס התביעה.

4. פנו לטיפול רפואי ושמרו העתקים מכל האישורים הרפואיים הרלוונטיים, צלמו את אזור הפגיעה בצילום נושא תאריך, שמרו את כל הקבלות על הוצאותיכם כגון קבלות עבור אמבולנס, חילוץ, רכישה או השכרה של אמצעי עזר רפואיים. זכותכם לקבל החזר על כל הוצאה שאינה מכוסה על פי חוק בריאות ממלכתי.

5. מאחר וייתכן שמקור התאונה ברשלנות הוא גורם שלישי, בדקו וצלמו את מקום התאונה, דאגו שהצילום יכלול ציון תאריך ושעה. תעדו בכתב את ארוע התאונה לפרטי פרטים לרבות מי הם העדים, שמותיהם ופרטי ההתקשרות עימם.

6. פנו לעו"ד מנוסה ומיומן בתחום לקבלת מידע וייעוץ לגבי זכויותיכם, לגבי סכום הפיצויים המגיע לכם וכיצד לנהוג מול חברת הביטוח והגורם האחראי לנזק.

* כתבה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ מקצועי על ידי עורך דין מומחה. עם קרות התאונה עליכם לפנות תחילה לקבלת טיפול רפואי ולאחר מכן לייעוץ על ידי עורך דין מומחה העוסק בתחום, אשר יוכל לסייע לכם למצות את זכויותיכם ולהתאים את הטיפול בתיק לנסיבותיו המיוחדות.

עו"ד כרמי בוסתנאי, מתמחה בדיני נזיקין ומנהל פורום תאונות ילדים ותלמידים בפרקליטיIL.

>> לבטל את הלימודים בימי שישי? ההורים דווקא בעד