כושר לילדים (צילום: istockphoto)
תנו לילדים לבחור בעצמם את הפעילות | צילום: istockphoto

הורים רבים מופתעים מכך שהילדים שלהם הם חבורה עצלה של בטטות כורסה. כשהיינו בגילכם, הם חוזרים ואומרים, אי אפשר היה לגרד אותנו ממגרש הכדורגל! מבט בוחן יותר יראה שדי ברור מאיפה הילדים אמצו לעצמם את אורח החיים הלא-פעיל הזה, כשהספה שמול הטלוויזיה עובדת בשיטת המיטה החמה, והיא האיזור הכי אקטיבי בבית. למרות הניוון של העולם המודרני, כולנו יודעים היטב שפעילות גופנית חשובה ביותר לבריאות הילדים. ההמלצה הרשמית היא שכל ילד מעל גיל שש צריך לבלות כשעה ביום בפעילות גופנית, והמציאות ברוב הבתים רחוקה מכך באופן די עגום.

אל תשכחו להנות

"המפתח לפעילות אצל ילדים זו הנאה", אומרת דוריס טרביץ, מדריכת כושר ופילאטיס אישית לילדים ולמבוגרים ומפעילת חוגי כושר לילדים. "להורים נדמה לפעמים שאם הילד מחייך אז הוא לא מתאמץ, וזה לא נכון. זה כמו כשרוקדים במסיבה במשך ארבע שעות ולא מתעייפים, אבל כשיוצאים למקום משעמם, ולא כיף, מרגישים עייפות נוראה. בעיניי, הכי חשוב לילדים זו חברה נעימה לפעילויות. אני לא ממליצה על מאמנים אישיים או מסגרות של אחד על אחד, אלא לקבוע עם הורים אחרים וילדיהם למשחק כדור אחר הצהריים. ככל שהם יהנו יותר חברתית הם פחות ישימו לב שהזמן עובר. כשהילדים גדלים ויש שמש בחוץ, אני מציעה לדחוף אותם בעדינות לעבר הטלפון, שיקבעו עם חבר ויצאו למגרש הקרוב".

לפניכם עוד עשרה טיפים קטנים ומשמעותיים שיעזרו לילד להזיז את הטוסיק:

1. הגבילו את זמן המסכים המותר להם. ההמלצה הרשמית היא שזמן המסכים הכולל טלוויזיה, מחשב, משחקי וידיאו, אייפדים ושאר גאדג'טים, יוגבל למקסימום שעתיים ביום.

2. צרו שגרה קבועה. לילדים קל יותר בתוך שגרה. אם הם יודעים שביום מסויים תמיד הולכים לחוג ג'ודו וביום אחר תמיד יוצאים לרכוב על אופניים, הם יצפו לאירועים האלה ולא יתנגדו להם. גם לצאת למסלול טיול משפחתי בשבת זו פעילות גופנית.

3. תנו לילדים לבחור בעצמם פעילות שבועית/יומית. ילדים אוהבים תחושה של שליטה. כדי לגרום להם להרגיש אחראיים אפשר לתת להם לבחור כל שבוע פעילות ספורטיבית מיוחדת שתעשו יחד, כמו ריצה משותפת, קפיצה על טרמפולינה, משחק כדורסל או כל דבר שעולה בראשם.

4. קנו מתנות הקשורות לכושר. במקום להעניק להם במתנה עוד משחק מחשב, בפעם הבאה שמגיע אירוע מיוחד רכשו לילד ציוד ספורט כמו משקולות, אופניים, מגני ברכיים, סקייטבורד ועוד, בהתאם לתחומי העניין שלהם.

5. גוונו בפעילויות. ילדים פחות מוכנים לסבול בשביל הספורט, כמו מבוגרים, וכל פעילות, ברגע שתעשה שגרתית ומונוטונית, עשויה לשעמם אותם אחרי זמן מה. דאגו לא להמאיס על הילד פעילות אחת, אפילו אם הוא מאוד מתלהב ממנה, ולהציע מגוון עשיר. יש ילדים, ובעיקר ילדות, שספורט לא בדיוק מלהיב אותם, וכדאי לזכור שגם ריקודים הם פעילות ספורטיבית, ויש סוגים רבים של חוגים - מבלט, דרך היפ הופ ועד סטפס.

6. גם כשגשום אפשר לעשות דברים בבית. אל תיכנעו למזג האוויר האפרורי שבחוץ. הבית יכול להפוך ברגע למכון כושר אלטרנטיבי, למגרש משחקים או לרחבת ריקודים. כל מה שצריך זה קצת דמיון.

7. השתדלו ללכת במקום לנסוע. בתוך חיינו העמוסים אנו לפעמים שוכחים שיש לנו רגליים ונוסעים עם הרכב גם למרחקים שבילדותינו לא היינו מעלים על דעתנו שצריך עבורם גלגלים. בפעם הבאה שאתם לוקחים את הילדים באוטו למכולת, זכרו זאת, ועשו טיול קטן במקום.

8. הציגו בפניהם גיבורים ספורטיביים לחיקוי. ילד שמעריץ את מסי, סביר שיוציא יותר מרץ בנסיון לחקות אותו. כך גם ילדה שמעריצה טניסאית מסויימת, למשל. השנה היא שנת האולימפיאדה וזו הזדמנות פז להכניס ילדים להתלהבות ספורטיבית.

9. תכננו את היום מראש. אם תחשבו שבחמש אחר הצהריים פתאום יעלה בכם ובילד מרץ ספונטני לתכנן תוכנית ספורטיבית, לא תקומו מהספה. ערכו תכנון מראש לפעילות הספורטיבית של אותו היום בדיוק כפי שאתם מתכננים מה יוגש לארוחת הערב.

10. הוו דוגמה טובה בעצמכם. זו אולי העצה הקשה מכולן ליישום, אך היא כנראה החשובה מכל. ילד שיגדל בבית בו ההורים זזים ומנהלים אורח חיים בריא ופעיל יגדלו לתוך מציאות כזו. גם אם אתם לא פעילים באופן טבעי, שקלו לערוך שינוי יזום באורח החיים. אפשר להיעזר בייעוץ מקצועי אם אתם זקוקים למשטר אדוק יותר.

>> הדרך מחוץ למיטה מתחילה מהתינוק