תינוקת יפה מקבלת תרופה אדומה מהיד של אמא שלה (צילום: jupiter images)
תגמרי מהצלחת או שתקבלי פרוזאק | צילום: jupiter images

אמצע הלילה. הילד צורח ומסרב להירדם. אתם טרוטי עיניים וחסרי סבלנות, וגם יכולת השיפוט שלכם לא במיטבה. מה דעתכם לתת לו תרופת הרגעה כדי להרדים אותו? אנחנו ממש מקווים שאתם נחרדים מהרעיון, אבל מתברר שיש לא מעט הורים אמריקאיים שכן בוחרים בפיתרון הזה - ובכמה מקרים זה עלה לילדים בחייהם.

ילד, קח משכך כאבים ושתוק

לפי מחקר שפורסם ב- Journal of Pediatrics, כתב עת אמריקאי לרפואת ילדים, מדי שנה מתגלים 160 מקרי הרעלה של ילדים, בעקבות שימוש לא נכון או מוגזם בתרופות. המחקר, שאסף ממצאים בין השנים 2000-2008, מצא 1439 מקרים של שימוש מוגזם או מיותר (שלא למטרת ריפוי) בתרופות ילדים. מתוך מקרים אלה, 14 נפגעו באופן קשה מהתרופות, ו-18 ילדים מתו. ביותר ממחצית המקרים היו מעורבות תרופות הרגעה. התרופות השכיחות במקרים שתוארו במחקר, הן משככי כאבים, תרופות הרגעה, תרופות נגד שיעול, תרופות נגד לחץ דם גבוה וגם תרופות נגד דיכאון ותרופות פסיכוטיות אחרות.

לדברי ד"ר שאן יין, מנהל המחקר, שימוש מיותר בתרופות לילדים אינו שונה מכל סוג אחר של התעללות: "בכל פעם שאתה נותן תרופה שלא למטרת ריפוי, אתה עלול לסכן את הילד שלך", אמר ד"ר יין. "במקרים קיצוניים כמו אלה שנסקרו במחקר, הטיפול עובר לחקירה משטרתית. אבל במרבית המקרים לא נעשה דבר, ושם נמצאת הסכנה".

המחקר לא מצא תשובה חד משמעית לשאלה המתבקשת: מדוע הורים נתנו לילדים קטנים תרופות קשות כאלה. ד"ר יין משער שהסיבות הנפוצות הן ניסיון להרגיע ילד בוכה, להרדים אותו בבית או בטיסה ולעיתים אף להעניש אותו.

"גם אקמולי במינון מוגזם יכול לגרום נזק"

ובארץ? ככל הנראה אין סיבה לדאגה. ד"ר ישראל רוזנבאום, מנהל מרכז בריאות הילד של שירותי בריאות כללית בתל אביב, מסביר כי התופעה לא נפוצה בישראל. "המודעות של ההורים בישראל יותר גבוהה, כיוון שהם מקבלים הדרכות והסברים על ידי הרופאים ועל ידי טיפת חלב. בנוסף, אזרחים רבים בארה"ב אינם מבוטחים בביטוח רפואי, ולכן הנגישות לטיפול רפואי נמוכה מזו שבישראל. זה מוביל למתן תרופות על פי שיקול ההורה.

"מעבר לזה, היצע תרופות המדף שם גדול בהרבה ממדינת ישראל, כך שאנשים יכולים לרכוש תרופות כראות עיניהם. התרופות ללא מרשם הנפוצות בארה"ב הן תרופות אנטיהיסטמיניות לסוגיהן, שנמצאות למשל בסירופ לשיעול ובאדוויל לילדים. מנהל התרופות האמריקאי הוציא לאחרונה הודעה שאוסרת להשתמש בתרופות אנטיהיסטמניות מתחת לגיל 4. ועדיין, התרופות זמינות אז התופעה קורה. בישראל, לעומת זאת, לא ניתן לקנות תרופות אנטיהיסטמניות ללא מרשם".

אז התרופות הנמכרות בארץ ללא מרשם אינן מסוכנות?
"ככלל, הן הרבה פחות מסוכנות. אבל גם אקמולי במינון מוגזם יכול לגרום לנזקים חמורים לכבד, לכן חשוב בכל מקרה להקפיד על מינון נכון לפי הוראות הרופא, או במקרה של תרופה ללא מרשם - להשתמש לפי הוראות היצרן".

>> הילד בלע תרופה בטעות?