יש סיבה לשאול דווקא רופאה על אמצעי מניעה ולא להסתפק בהמלצה של חברה?

"אם החברה שלך היא במקרה רופאת נשים – אז מעולה. אבל אם היא לא, אז הייעוץ הרפואי פה קריטי. התגובות לאמצעי המניעה כל כך אינדיבידואליות שזה לא פייר שחברה שלך תשפיע עליך. זה קצת כמו לשאול אותה 'איזה שמלה לקנות בזארה', והיא תגיד לך 'אדומה, קצרה מידה 42', אבל את בכלל מידה 38, לא אוהבת אדום ומעדיפה שמלה ארוכה עם שסע. יש המון שאלות שצריך לשאול כדי לכוון לבחירת האמצעי הנכון עבורך, ולכן העצה של חברה שלך אולי טובה לה, אבל לא בטוח שתהיה טובה לך".

קיים אמצעי מניעה אפקטיבי במאה אחוז?

"כן. יש אמצעי מניעה אחד שמונע היריון במאה אחוז – לא לעשות סקס! אבל ברצינות, מה את רוצה למנוע? היריון? מחזור כואב? מחזור שלא מגיע בזמן? רוצה משהו שמתאים למי שלא יודעת לבלוע כדורים? כדי למנוע היריון יש משהו חוצץ (קונדום לדוגמה), יש משהו שיתערב לי בפיזיולוגיה (גלולות, מדבקה, טבעת נרתיקית), יש משהו שיפריע פיזית לסביבה שבה נוצר היריון (כמו התקן תוך רחמי), ומכאן אני צריכה לחשוב אילו יתרונות נוספים בא לי לנצל, ואז נשאר רק לבחור".

שמתי לב שלא הזכרת "ימים בטוחים", למה?

"יש נשים שזה עובד להן, וזה נהדר. אבל לא תמיד הימים הבטוחים באמת בטוחים. גם נשים עם מחזור שוויצרי וביוץ מתוזמן מצאו עצמן בהיריון לא מתוכנן. השאלה היא אם זה מספיק טוב לך. אם לא אכפת לך להיכנס להיריון אם 'תהיה טעות' אז הכול טוב. אבל אם את רוצה להוריד את הסיכוי למינימום האפשרי – את צריכה להשתמש במשהו מספיק יעיל". 

גלולת היום שאחרי (צילום: shutterstock By Image Point Fr)
גלולת היום שאחרי. לא נועדה לשימוש קבוע | צילום: shutterstock By Image Point Fr

גלולת היום שאחרי מסוכנת? כמה פעמים בחיים אפשר להשתמש בה?

"גלולת היום שאחרי היא כמו כל תרופה, ותמיד מומלץ להיכנס לסעיף תופעות הלוואי בעלון ולקרוא עליהן. מצד שני, אין הגבלת מספר פעמים של לקיחה. אבל הייעוד שלה הוא מניעת היריון דחופה וזהו. היא מכילה כמות הורמונים הרבה יותר גבוהה מגלולות למניעת היריון. היעילות שלה לא דומה ליעילות אמצעי מניעה שמשתמשים בהם בשגרה, כמו התקן, גלולות או טבעת, והיא לא זולה, לכן בשימוש ממושך זה גם לא הגיוני. חוץ מזה אחרי שנוטלים אותה יכול להופיע דימום. אז כמה פעמים את רוצה לקחת גלולת חירום שיכולה לעשות לך כאב ראש, כאבים בחזה, בחילות ודימום? אישה שמוצאת את עצמה נזקקת למניעה דחופה הרבה פעמים כנראה צריכה לחשוב על מניעת היריון קבועה".

מה זה התקן? עד כמה כואב להכניס אותו? איך הוא עובד והאם הוא מתאים לכל גיל?

"ההתקן הכי יעיל במניעת היריון ומתאים לכולן, גם לנשים שלא ילדו מעולם. הוא מוכנס אל הרחם ויכול לשבת שם כמה שנים – בין שלוש לחמש שנים, ותמיד אפשר לפנות לרופא ולהוציא אותו לפני הזמן. הכנסתו בדרך כלל לא מלווה בכאבים משמעותיים, יש קצת אי נוחות אבל זאת פעולה נסבלת. ברוב מוחלט של המקרים זה עובר בשלום לחלוטין. אני תמיד אומרת בסוף ההכנסה 'תתחדשי', ובדרך כלל התגובה היא 'מה? זהו?' אבל יש יוצאות מהכלל. לפעמים ההכנסה יכולה להיות מורכבת יותר בגלל כל מיני סיבות. אבל גם אז ברוב המקרים זה נסבל וחולף. והוא נשלף עוד יותר בקלות, כי מחובר אליו חוט. זה סופר נוח, כי 'שמת ושכחת', זהו. לא מעניין אותך ששכחת את הגלולות בבסיס, או שכחת להוציא מרשם, או ששכחת את החפיסה באוטו ב-30 מעלות".

אמצעי מניעה (צילום: ADragan, shutterstock)
את צריכה להבין מה מתאים לך | צילום: ADragan, shutterstock

ההתקן לא משפיע על הפוריות?

"לא עכשיו ולא בעתיד. ההתקן ההורמונלי מקליל את הווסת והתקן נחושת עלול להגביר את הווסת. חשוב להבהיר שהתקן הורמונלי לא פועל כמו אמצעי המניעה ההורמונליים אחרים, ולכן אל תפסלו אותו על ההתחלה, כי אתן כבר 'יודעות מה זה הורמונים, ומה זה עושה לגוף שלי, ולא תודה'. זה אחלה פתרון, אבל כמו כל דבר בחיים, תמיד יש יתרונות וחסרונות וסיכונים. חשוב לזכור שיש סיכון קטן מאוד לזיהום אחרי ההכנסה או לפליטת ההתקן החוצה מהנרתיק או פנימה לחלל הבטן. זה סופר נדיר".  

האם אפשר להיכנס להיריון מסקס לא מוגן במים?

"בים, באוויר וביבשה. לא מוגן זה לא מוגן".

ואם מדברים על מים, חובה להתקלח אחרי סקס? ומה עם פיפי?

"ממש לא חובה. אבל יש בנות שסובלות מדלקות בשתן אחרי סקס, ודווקא פיפי אחרי יכול להוריד את השכיחות שלהן".

מה הקשר בין אמצעי מניעה לשיעור יתר, חצ'קונים והשמנה?

"גלולות יכולות לעזור נגד אקנה ושיעור. כמובן תלוי ברמה של השיעור והאקנה ובבעיה הבסיסית שבגללה יש אקנה ושיעור. אבל בהחלט שווה לדבר על זה עם רופאת הנשים. לגבי השמנה – מה שמשמין זה בורקס, והיריון משמין הרבה יותר מאמצעי מניעה. אמצעי מניעה לא משמינים, אבל אם כבר יש עלייה במשקל היא זמנית וחולפת והיא רק בחודש-חודשיים הראשונים לשימוש בגלל צבירת נוזלים.

"בכלל, אני ממש ממליצה לקבוע תור לרופאה ולבוא עם שאלות מוכנות ורשומות – אנחנו נוטות לשכוח הרבה דברים במצבי לחץ ואי נעימות. ולא להסס לשאול הכול. תופעות לוואי, דרכי פעולה, יתרונות וחסרונות. כי יש כל כך הרבה אפשרויות, וחבל להישאר עם בעיה שניתן לפתור ממש בקלות ברוב המקרים".