הנהלת פארק המים "סיוורלד סאן דייגו", הממוקם בקליפורניה, ארה"ב, הודיעה כי הלוויתנית אמאיה, מסוג לוויתן קטלן (אורקה), נהרגה באופן מפתיע בהיותה בת 6 שנים בלבד - וזאת למרות שתוחלת החיים הממוצעת של נקבות האורקה החיות בטבע היא 50 שנה, כשחלקן יכולות להגיע אף לגיל 90.

"זו תקופה קשה מאוד עבור אלה שידעו ואהבו את אמאיה", נכתב בדף הפייסבוק של סיוורלד סאן דייגו. "היא לימדה מיליונים של מבקרים להעריך את המין המדהים הזה. המומחים שטיפלו בה בסיוורלד שבורי לב". לפי דיווחי ההנהלה, אמאיה הראתה סימני מחלה ביום רביעי האחרון ולמחרת כבר נמצאה ללא רוח חיים.

סיבת המוות אינה ידועה ויעברו עוד שבועות רבים עד שתתקבלנה תוצאות נתיחת הגופה של הלוויתנית הצעירה. בינתיים, אנשים ברחבי העולם מגיבים בזעם ברשתות החברתיות ומאשימים את חברת פארקי המים במותה. ארגוני זכויות בעלי חיים כבר שנים מתעקשים שכל האורקות ישוחררו לים הפתוח, במקום להיות מוחזקות שנים על גבי שנים בבריכות, שקטנות יותר מאזור החנייה של המבקרים.

" היא בטח הרגה את עצמה כדי להינצל מהאימה שבלנסות לשרוד בסיוורלד", כתב אחד הגולשים בתגובה לפרסום מותה. "לא מפתיע. החיות היפות האלה שייכות לטבע, ולא צריכות להיות מוחזקות בבריכה לשעשוע שלנו", כתבה גולשת אחרת."זה צריך להיות לא חוקי בימינו ובתקופה הזו. לקחת תינוקות מהמשפחה שלהם כדי שהם יוכלו להופיע ולבצע פעלולים למשך כל חייהם ולהחזיק אותם בבריכות קטנות זה שובר לב, זה לא בידור".
 
 
הידיעה על מותה של הלוויתנית מצטרפת לשורה ארוכה של מחדלים קשים בסיוורלד שפורסמו לאורך השנים. ב-2013 פורסם הסרט התיעודי "בלאקפיש" שעורר תגובות רבות ברחבי העולם ועורר את השיח על אורקות בשבי, לאחר שהציג את סיפורו של טיליקום, לוויתן קטלן שהוחזק במשך שנים בשבי בפארקי מים ובעקבות אירועים קשים שעבר, הפך לתוקפני ולא צפוי. הוא היה מעורב במותם המזוויע של 3 אנשים, ביניהם שתי מאמנות.
 
לפני כשנתיים, מאמן שעבד בסיוורלד חשף את התנאים הקשים בהם חיות האורקות ואת ההתעללות שהן עוברות. בנוסף, הא סיפר כי הותקף 10 פעמים על ידי אורקות בפארק. כחצי שנה לפני כן, דווח כי לוויתנית קטלנית אחרת מתה גם היא ללא כל סיבה נראית לעין, כשהיא בת 30. גם מקרה זה גרר זעם רב בעולם וארגוני זכויות בעלי החיים המשיכו ללחוץ על איסור החזקת אורקות על ידי פארקי מים לשם שעשוע מבקרים.
 
 
בדף הפייסבוק של סיוורלד סאן דייגו, אגב, תמצאו רק תגובות של גולשים שכתבו שהם משתתפים בצער העובדים או כאלה שחולקים זכרונות מאמאיה. באופן מחשיד למדי, אין שם אף תגובות של ביקורת על הפארק - זאת לעומת אלפי ביקורות קשות של גולשים שנכתבו בדפי פייסבוק של כלי תקשורת שפרסמו ידיעה בנושא.