2020 הייתה שנה שבה עולם המדע והרפואה התאחד למען מטרה אחת: המלחמה בנגיף הקורונה. מרבית המחקרים הרפואיים התמקדו בחקר הנגיף, השפעתו על גוף האדם, הנזקים שהוא יכול לגרום להם, מנגנון ההדבקה שלו ועוד - לצד חיפוש אחר חיסון ו/או טיפולים יעילים נגדו. אך למרות שאלו היו המחקרים המרכזיים שמדענים התמקדו בהם, היו גם מחקרים נוספים שביקשו לבחון את ההשפעה העקיפה של המגפה על החיים שלנו, בין שזה מבחינה נפשית, רגשית או פיזית. השנה פורסמו לא מעט מחקרים גם על סקס, חלקם קשורים למגפה ואחרים לא. הנה כמה מהדברים המעניינים ביותר שלמדנו השנה על סקס:

  >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המגפה השפיעה על המיניות שלנו בדרכים שונות

מגפת הקורונה הובילה למצב ייחודי שלא קרה כבר הרבה שנים: מדינות רבות בעולם נכנסו לסגר. ומדענים רצו לדעת כיצד הסיטואציה יוצאת הדופן הזו השפיעה על הליבידו של אנשים. כבר בחודש מאי פורסם מחקר בכתב העת Journal of Sexual Medicine שמצא כי 60 אחוז מהמבוגרים בבריטניה דיווחו כי לא קיימו יחסי מין, גם לא עם עצמם, על בסיס שבועי. כלומר רק 40 אחוז מהם דיווחו כי הם פעילים מינית לפחות אחת לשבוע. מנגד, מחקר אחר הראה שנשים דווקא מקיימות יותר יחסי מין. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת International Journal of Gynecology & Obstetrics, לפיהן החשק המיני עלה בקרב נשים בחודשים הראשונים של המגפה. עם זאת, נראה שלמרות החשק המוגבר, הסקס עצמו היה פחות מהנה. יותר נשים דיווחו על ירידה בגירוי וביכולת להגיע לאורגזמה. אז מה אנחנו יכולים להבין מהמחקרים הללו? פשוט מאוד שהמגפה השפיעה על החשק המיני, כמו גם על חיי המין - בדרכים שונות. מתברר שסטרס (שלחלוטין עלה בתקופת הקורונה) משפיע על אנשים שונים אחרת; לחלקנו הוא גורם לירידה בחשק מיני ואילו עבור אחרים הוא עובד כמעין מפחית סטרס ולכן אנשים מסוימים היו פעילים יותר. 

זוג עצוב במיטה (צילום:  gpointstudio, shutterstock)
חלק חוו ירידה בחשק המיני בגלל סטרס, אחרים דווקא חוו עליה בליבידו | צילום: gpointstudio, shutterstock

יש קשר בין הכרת תודה לסקס טוב

ממחקר שפורסם בכתב העת Social Psychological and Personality Science עולה כי תחושות של הכרת תודה כמו גם קבלת הכרת תודה בתוך מערכת יחסים יכולות לגרום לאנשים לדאוג יותר להנאה של הפרטנר שלהם - וזה כמובן הוביל לסקס איכותי יותר עבור שני הצדדים. הסיבה לכך היא פשוטה: כשאדם מרגיש מוערך או מרגיש שהוא מכיר תודה על הפרטנר שלו - זה גורם לו לרצות להשקיע יותר במערכת היחסים כך שהיא תהיה בריאה ומאושרת יותר, כולל בין הסדינים.

ההורים שלכם משפיעים על חיי המין שלכם

נשמע מוזר, אבל האמת שמדובר במסקנה הגיונית. נמצא כי אנשים שגדלו עם הורים שהזניחו אותם או הורים שלא היו זמינים עבורם נוטים לחוות יותר קשיים מיניים בגיל מבוגר. המחקר פורסם בכתב העת International Journal of Sexual Health ולפי מסקנות החוקרים, נראה שהנזק לחיי המין מתבטא בין היתר בסקס פחות מספק, חוסר תפקוד מיני ותחושות שליליות לגבי מין. אז מה הקשר בין תפקוד ההורים לתפקוד המיני שלנו? מתברר שמערכת היחסים שלנו עם ההורים היא קריטית לבניית תחושת עצמיות. כשההורים שלנו פחות זמינים עבורנו, קשה לנו יותר לרכוש ביטחון בזהות שלנו ובצרכים שלנו מאנשים אחרים, דברים שהם חשובים לפיתוח חיי מין בריאים בהמשך החיים. 

חיבוק (צילום: shutterstock)
הקשר עם ההורים בילדות יכול להשפיע על התפקוד המיני שלכם בבגרות | צילום: shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> הטעות שאתם עושים בחדר השינה
>> חוששים כל הזמן שיש לכם ריח פה? אולי זו הסיבה
>> הדבר הזה יכול לגרום לכם לנפוח יותר

לא כדאי להתייחס לסקס כ"טובה" שמחזירים

פסיכולוגים מצאו שאנשים שרואים בסקס כהחלפה של טובות בין פרטנרים עלולים לפגוע בחיי המין שלהם. הסיבה לכך היא שתפיסה כזו של מין גורמת לו להרגיש פחות כפעילות אינטימית ויותר כפעילות "עסקית". המחקר פורסם בכתב העת Archives of Sexual Behavior ולפי החוקרים, נראה שזוגות שנוקטים גישה זו בסקס נוטים להיות פחות מחויבים אחד לשני, ובאופן כללי חיי המין שלהם היו פחות מספקים - בהשוואה לזוגות שגישתם לסקס התמקדה בלענג את הפרטנר כאקט של נתינה (ולא כאקט של טובה תמורת טובה).

נשים מתנשקות בים (צילום: fausto-garcia,  unsplash)
עדיף להסתכל על זה כאקט של נתינה ולא כטובה | צילום: fausto-garcia, unsplash
 

>> מה פנטזיית האורגזמה שלך אומרת עליך?

1 מכל 4 נשים מעוניינות בסקס טוב לאחר המנופאוזה

חושבים שנשים שעברו את גיל 40 פחות מתעסקות בחיי המין שלהן? טעות! מתברר שנשים אחרי גיל המנופאוזה עדיין רואות בסקס כמשהו חשוב. מחקר שפורסם בכנס וירטואלי של אגודת המנופאוזה האמריקאית הראה ש-45 אחוז מהנשים מאמינות שסקס חשוב גם בתחילת אמצע החיים ו-27 אחוז מהנשים מאמינות שסקס חשוב במיוחד גם אחרי אמצע החיים. החוקרים מאמינים שממצאים אלה חשובים במיוחד לאבחון בעיות שיכולות להוביל לירידה בחשק המיני אצל נשים, שכן לרוב רופאים מייחסים את הירידה בחשק המיני למנופאוזה וייתכן מאוד שבמקרים רבים היא לא המקור לבעיה.