החום, הבירוקרטיה, הפקקים, הממשלה, החוצפה, יוקר המחיה, ההזנחה, הקומבינות, הטיפשות – לא חסרות סיבות לצאת מהכלים פה בכל רגע נתון, אם על אנשים שאתם מכירים או על אמיתות מקומיות שתמיד יהיו נכונות. עצבים זה חלק מהדנ"א הישראלי, אבל החוכמה האמיתית היא לדעת איך לנהל את הכעס הזה ולא לתת לו להשתלט על היום שלכם. הנה כמה דברים שאפשר אולי לעשות.

אל תרביצו לשום דבר

נהוג לחשוב שכדאי להוציא את העצבים באופן פיזי על שק אגרוף, כרית או קיר, אבל מחקרים אחרונים דווקא טוענים כי פעולות כאלה רק מגבירות את רמות העוינות במקום להפחית אותן.

נסו להבין את הכעס

היכנסו לרגע לנעליהם של בלשי משטרה ונסו לחקור את האירוע, מציע רוברט ניקולסון מאוניברסיטת סיינט לואיס. מה גורם לכם לכעוס? אילו סיטואציות, אנשים או אירועים הם טריגר לכעס? ברגע שתזהו אותם, תוכלו להימנע מהם בעתיד, ואם זה לא אפשרי, לפחות תדעו למה לצפות, מה שייתן לכם יותר זמן להתכונן לכך נפשית.

אישה צועקת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תפעילי את הטיימר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אל תאבדו את העשתונות

נכון שלפעמים להשתולל בהתקפי זעם וכעס נשמע כמו האופציה הכי משחררת, אבל מבחוץ תמיד תיראו כמו האיש הרע ושהסיטואציה כולה באשמתכם. נסו במקום זה לדמיין תגובות שונות שלכם לאירוע ואיך הן נראות מבחוץ.

צאו להליכה

חמש דקות של הליכה בחוץ, או פעילות אחרת כמו יוגה, שחיה ואפילו גינון או קפיצה, יכולות לסייע לכם בהתמודדות עם הכעס. אם אתם תקועים בפקק, נסו להגביר את הרדיו ולשיר בקולי קולות. הרעיון כאן הוא ליצור הסחת דעת פיזית או נפשית שתרחיק אתכם מהסיטואציה הבעייתית.

צועקת על הטלפון (צילום: Thinkstock)
נקלעה לסיטואציה | צילום: Thinkstock

צבטו את עצמכם

הנה משהו שיכול להרגיע אתכם מהר: בכל פעם שאתם שומעים את עצמכם אומרים "בחיים לא" או "אף פעם", תנו לעצמכם צביטה קלה בזרוע. הרעיון כאן הוא להימנע ממנטליות של "הכל או כלום", אומר ניקולסון, כי צריך להסתכל על התחומים האפורים בחיים. הכירו בכך שהחיים לא הוגנים ושאנשים מסוימים מאכזבים אתכם, אבל אל תיגררו להכללות של "אתה תמיד עושה את זה" או "את בחיים לא מצליחה", כי זה רק יחמם אתכם יותר.

עשו משהו

אם אתם כועסים על דברים לא מוחשיים כמו מדיניות בעייתית, חוסר צדק או חוק מפלה, כדאי לעשות משהו בנידון – בעיקר בשביל הבריאות שלכם. חוקרים באוניברסיטת וויסקונסין ערכו מחקר בקרב סטונדטים שבו נאמר להם שהאוניברסיטה שלהם מעלה את שכר הלימוד. כולם הפגינו בתגובה פעילות מוחית שסימלה כעס, אבל לאחר שהם חתמו על עצומה בנידון ניתן היה לראות רגיעה מסוימת בפעילות הזו. באופן כללי, תמיד עדיף לתעל תחושות לכדי פעולות מועילות, במקום להתבוסס בסיטואציה רעה.

בחור מתוסכל (אילוסטרציה: altanaka, shutterstock)
תתכוננו נפשית | אילוסטרציה: altanaka, shutterstock

נטרלו את הכעס עם צחוק

זה טריק שבו משתמשים בעיקר פסיכולוגים שמטפלים במשפחות: באמצע ריב למשל, קחו סלפי של עצמכם עם פרצוף מצחיק או כובע לא קשור, או נסו לרקוד יחד ולעשות כל פעילות קלילה ולא קשורה שתזכיר לכם שאתם בעצם אוהבים אחד את השני.

עוד ב-mako בריאות:

>> בדוק: הדבר הזה ישנה את חיי המין שלכם
>> 9 סיבות מפתיעות לגזים ונפיחות בבטן
>> היזהרו: הדיאטות האלה דווקא משמינות

שימו טיימר

זו בעצם שיטה מתוחכמת יותר ל"לספור עד עשר": כוונו טיימר בסמארטפון או בשעון למשך שתיים או שלוש דקות, ובמהלכן הרשו לעצמכם לכעוס אבל אל תנקטו שום פעולה. אם לאחר שהטיימר מסתיים אתם עדיין כועסים, הפעילו אותו שוב והביטו פיזית בשניות שרצות לאחור. זה יספק לכם סוג של רגע זני.

איש עצבני (צילום: ideabug, Istock)
רוב האנשים לא רעים | צילום: ideabug, Istock

כתבו מכתב

בין שמדובר בקולגה שעצבנה אתכם, חבר שהבריז או מוכר שהעלה מחירים – שבו כמה דקות וכתבו לו מכתב שבו תפרטו בדיוק מדוע אתם כועסים. אין צורך לשלוח – רק הפעולה של הבעת הכעס במילים יכולה לפעמים לשחרר אותו. אופציה אחרת היא לשוחח עם מישהו על התחושות האלה (אבל להיזהר לא להתעצבן גם עליו).

אל תירו בשליח

נתבו את הכעס כלפי מי שבאמת מעורר אותו, ולא אדם אומלל ומסכן שנתקע באמצע. זה רלוונטי במיוחד כשמשוחחים עם נציגי שירות או אנשים שתפקידם הוא לייצג גוף מסוים – ברוב המקרים זו לא אשמתם האישית, וכדי להגיע למנהל שלהם עדיף לא להתרגז כבר עליהם.

ילד עצבני (צילום: Shutterstock)
עובד גם על ילדים | צילום: Shutterstock

תרגלו אמפתיה

נסו להיכנס לראש של מי שעצבן אתכם ולנסות להבין איך הוא רואה את הסיטואציה: דמיינו אותה מנקודת המבט שלו, כתבו מכתב מזווית הראייה שלו או ספרו על הסיטואציה לחבר אבל הפעם קחו את הצד שלו. מחקר שנערך במכללת הופ שבמישיגן מצא כי כעס גרם למשתתפים ללחץ דם גבוה, דופק מוגבר ומתיחות בשרירים, אבל ברגע שהם נתבקשו לדמיין – רק לדמיין – שהם סולחים למי שעצבן אותם, כל התופעות הללו מותנו במהרה.

היכנסו לפרספקטיבה

שאלו את עצמכם – האם באמת שווה לכם להוציא אנרגיות על האדם הזה? האם הוא חשוב מספיק בשביל לסכן את הבריאות עבורו? האם הוא בכלל רלוונטי מספיק כדי לערער אתכם ככה? תשובות כנות לשאלות הללו יכולות להדגיש לכם מה בעצם יותר חשוב בסיטואציה במקום שהכעס שלכם יחריף אותה.

_OBJ

הזכירו לעצמכם אמיתות כלליות

רוב האנשים מאמינים שם עושים את הדבר הנכון; רוב האנשים הם לא רעים או זדוניים; רוב האנשים הם יותר רגישים וחסרי ביטחון מכפי שהם מראים; רוב האנשים לא טובים בלשפוט אובייקטיבית את הפעולות של עצמם; במילים אחרות, אנשים הם לא טובים או רעים, הם פשוט אנשים שמנסים להיות מאושרים, בריאים ולחיות חיים בעלי משמעות בעולם מסובך. זה מה שמשותף לכולנו, גם לאנשים שמעצבנים אתכם, ולכן זה יקל עליכם לסלוח להם.

שחררו

נסו את התרגיל הבא, שבדרך כלל עובד על ילדים: שבו בנוחות איפשהו (כיסא, ספה, על הרצפה), הניחו את הרגליים שלכם על הרצפה לפניכם, הניחו את כפות הידיים בחיקכם, ודאו שהמרפקים נינוחים ושמוטים לצד הגוף. הרפו את הכתפיים והשרירים שמסביבם, ואז נשמו עמוק דרך האף ונשפו את האוויר דרך הפה. עצמו את העיניים והמשיכו בנשימות למשך דקה עד שלוש דקות. ברכות, הרגע עשיתם מדיטציה, שבסופה תרגישו הרבה יותר טוב.