חרדה היא אמנם בעיה פסיכולוגית, אך לרוב היא מלווה גם בלא מעט תסמינים פיזיולוגיים. "כשאדם חווה חרדה, זה למעשה מנגנון ה'הילחם או ברח' שמופעל ומתריע 'סכנה!'", מסבירה לאתר SELF ד"ר נידה גולד, פסיכולוגית קלינית ומנהלת-עמיתה של הקליניקה להפרעות חרדה במרכז הרפואי ג'ונס הופקינס.

תגובת ה"הילחם או ברח" אמורה לסייע לנו לשרוד מול איום או סכנה ומטרתה לעורר את הגוף שלנו כדי שנוכל להילחם או לברוח. אך במצב של חרדה, אנשים מוצאים את עצמם במצב כמעט תמידי של חשש מסכנה. כשהגוף חושד שקיים איום על חיינו, הוא מערב את מערכת העצבים הסימפתטית, המשפיעה על פעולות לא רצוניות כמו נשימה ודופק לב. משתחררים הורמונים כמו אדרנלין וקורטיזול, שמטרתם לסייע לעורר את הגוף שלנו. דופק הלב מואץ, כך שיותר דם מוזרם לשרירים (כיביכול למקרה שנצטרך להפעיל אותם כדי להתמודד עם הסכנה), הנשימות שלנו הופכות מהירות יותר (כך שחמצן יגיע לתאי הגוף) ולמעשה כל הגוף נכנס למצב של היכון. לפיכך, במידה רבה ניתן לזהות חרדה לא רק באמצעות התחושה הפנימית של האדם הלוקה בה, אלא גם על ידי תגובות פיזיולוגיות בגוף. הנה כמה מהתסמינים הגופניים הנפוצים ביותר של חרדה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

>> חרדה חברתית: אפשר להשתחרר ממנה

דפיקות לב מואצות

דופק לב מהיר נחשב לאחד הסימנים הנפוצים ביותר לחרדה. כיוון שמערכת העצבים הסימפתטית שולטת בלב, כשאתם נמצאים בסיטואציה מלחיצה (שהמוח מפרש כסכנה) והורמונים כמו קורטיזול ואדרנלין מופרשים בגוף שלכם – קולטנים בלב שלכם מגיבים באמצעות האצת דופק הלב. דפיקות לב מהירות למעשה מאפשרות להזרים יותר דם לשרירים, כך שתוכלו תאורטית לברוח או להילחם. אך אם אתם מתמודדים עם חרדה, דופק הלב המואץ בעיקר רק גורם לכם להרגיש יותר לחץ – ויוצר מעגל קסמים אכזר.

קושי לנשום

מחזור הדם אחראי בין השאר להובלת חמצן לתאים בגוף. כשהגוף נתון תחת לחץ וחרדה, הוא משפיע על מהירות מעבר הדם בגוף, מה שיכול לגרום לכם לנשום מהר יותר כדי לספק יותר חמצן לגוף. כשנושמים מהר מדי (היפרוונטילציה), אתם עלולים למעשה להגביר תסמינים פיזיים נוספים של חרדה, מאחר שרמות החמצן/פחמן דו חמצני בגוף יוצאות מכלל איזון, כך לפי הספרייה הלאומית לרפואה של ארה"ב. "זאת הסיבה שאנחנו לעתים קרובות מדברים על נשימת בטן או נשימה סרעפתית", אומרת ד"ר מונה פוטר, מנהלת רפואית בתוכנית מק'לין לטיפול בחרדה בבוסטון. מדובר בנשימה איטית ועמוקה, תוך שימוש בסרעפת.

סיוט לילה (צילום: shutterstock)
תחושה שאתם כל הזמן תחת סכנה | צילום: shutterstock

סובלים מתשישות

תחושת תשישות תמידית אופיינית לאנשים הסובלים מחרדה. ד"ר פוטר מסבירה כי הסיבה העיקרית לכך היא שהורמוני הלחץ המשתחררים בגוף גורמים לכם להישאר אקסטרה ערניים כל הזמן – מצב שבהחלט יכול להוביל לבסוף לתחושת עייפות. מעבר לכך, לאנשים רבים הסובלים מחרדה יש קושי להירדם ובעיות בשינה, מה שמוביל אותנו לסעיף הבא.

מתקשים להירדם, לא ישנים רצוף או מתעוררים בתחושת תשישות

רמות גבוהות של הורמונים כמו אדרנלין וקורטיזול מונעות מאנשים הסובלים מחרדה לישון כמו שצריך, מאחר שהגוף שלכם, ששומר על עירנות בשל תחושה תמידית של סכנה מתקרבת, לא מאפשר לעצמו להגיע למצב של מנוחה והירדמות. נוסף על כך, המחשבות הבלתי פוסקות שמלוות לחרדה בהחלט לא עוזרות. גם בעיות שינה יכולות להגביר את הסבירות לסבול מחרדה, כך שניתן לראות שישנו קשר הדוק דו-כיווני בין חרדה לשינה.

השרירים כואבים

השרירים שלכם נוטים להיות מתוחים יותר, כחלק מתגובת הלחץ. שרירים מתוחים לאורך זמן יכולים להוביל לכאב רב ואכן אנשים רבים הסובלים מחרדה מדווחים על מתח בצוואר, בגב או בכתפיים.

עוד ב-mako בריאות:
>> בדוק: הדבר הזה ישנה את חיי המין שלכם
>> 9 סיבות מפתיעות לגזים ונפיחות בבטן
>> היזהרו: הדיאטות האלה דווקא משמינות

בעיות בקיבה

"חרדה משפיעה באופן משמעותי על מערכת העיכול", מסבירה ד"ר פוטר. אם אתם סובלים מחרדה, סיכוי גבוה שתסבלו גם מבעיות בקיבה, כמו כאבי בטן, עצירות, שלשולים ועוד. בעיות אלה קשורות ברובן למה שנקרא ציר המעיים-מוח, מעין נתיב תקשורת שלמעשה מחבר בין מערכת העיכול למערכת העצבים המרכזית (המשפיעה על פעילות המעיים והקיבה). זאת למעשה הסיבה לכך שסטרס יכול בקלות להשפיע על היציאות שלכם.

כפות הידיים מזיעות

כשמערכת העצבים הסימפתטית שלכם מופעלת, היא יכולה כאמור להשפיע על בלוטות הזיעה בכל הגוף. ישנם שני סוגי בלוטות זיעה, אנדוקריניות - המכסות את רוב העור שלכם ואפוקריניות, המצויות באזורים בגוף שיש בהם הרבה זקיקי שיער. שני סוגי בלוטות הזיעה יכולים לגרום להזעה כתוצאה מחרדה, אך הבלוטות האפוקריניות הן שמפרישות זיעה בעלת ריח לא נעים.

נוטים לרעוד ונבהלים בקלות

רעידות יכולות בהחלט להיות תוצר לוואי של הורמוני לחץ וחרדה. נוסף על כך, כשאתם באופן תמידי נמצאים "בהיכון" וחוששים מדבר נוראי שיקרה – הגיוני שתיבהלו בקלות על דברים קטנים ותקפצו בתדהמה כשאדם יגיח לפתע מאחוריכם.

מתקשים לבלוע

חרדה יכולה לגרום לכם להרגיש חנוקים בגרון, מעין הרגשה של גוש בגרון. למרות שהסיבה המדויקת לכך אינה ברורה, זה בהחלט עשוי גם להחמיר חרדה קיימת. "אתם מרגישים כאילו חסר לכם אוויר לנשימה", מסבירה ד"ר פוטר.

מתקררים לעתים קרובות

לפי ד"ר פוטר, אנשים רבים הסובלים מחרדה עלולים לחלות בתדירות גבוהה. המערכת החיסונית שלכם יכולה להתערער ולא לתפקד כראוי כשמנגנון ה"הילחם או ברח" שלכם מופעל באופן תמידי (כפי שקורה בזמן חרדה). זה אומר שאתם חשופים יותר לבעיות בריאותיות כמו הצטננות. מובן שזה גם תלוי בגורמים נוספים, כמו תפקוד מערכת החיסון שלכם ביומיום והרגלי ההיגיינה שלכם.