אם אתם יותר בעניין של תזונה נכונה או אם אתם יותר בקטע של ירידה במשקל, סביר להניח שמתישהו שאלתם את עצמכם איזו תוספת עדיפה יותר - אורז או תפוחי אדמה? החלטנו לבדוק את הסוגייה אחת ולתמיד ולהבין מה טוב יותר לדיאטה ואיזו בחירה היא בריאה יותר. 

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אורז ותפוחי אדמה משתייכים לקבוצת הפחמימות. ולמרות שרבים מחשיבים פחמימות כאויבות של הדיאטה, זה לא חייב להיות כך. הגוף שלנו זקוק לכל אבות המזון, כולל פחמימות, שבעלות תפקיד חשוב בתהליכים שונים בגוף, בראש ובראשונה להפקת אנרגיה. 

ערך תזונתי

גם לאורז וגם לתפוחי אדמה ערך תזונתי גבוה, אך הוא משתנה בהתאם לאופן הבישול. בשניהם יש כמות קטנה של שומן וכמות דומה של קלוריות. אבל יש גם כמה הבדלים שכדאי לציין. אורז ותפוחי אדמה מכילים שניהם ויטמין B6 - שהגוף שלנו לא מייצר וחשוב לקבל אותו בתזונה. אך כמות ויטמין B6 המצויה בתפוחי אדמה גבוהה יותר מהכמות באורז. ויטמין B6 חשוב בתהליכים שונים בגוף, ביניהם למטבוליזם, לייצור חומצות אמינו ולייצור של כדוריות דם לבנות, שהן חלק בלתי נפרד מהמערכת החיסונית. מחסור בוויטמין B6 יכול להוביל לפגיעה במערכת החיסון ואף יכול לתרום לשינוי במצב הרוח ולדיכאון וחרדה.

>> די להשמצות: תפוח אדמה - לא סתם פחמימה

תפוחי אדמה מכילים גם ויטמין C, שאין באורז. ויטמין C חשוב לתהליכים רבים בגוף, ביניהם נטרול רדיקלים חופשיים הפוגעים בתאים בגוף, בניית קולגן ושמירה על עור בריא, כמו גם שיניים, חניכיים וכלי דם בריאים. 

נוסף על כך, הם מכילים גם מינרלים שאינם נמצאים באורז, כמו אשלגן ומגנזיום (אם אוכלים יחד עם הקליפה!). ואם אתם אוהבים בטטות, אז הן גם מכילות לא מעט ויטמין A, שחשוב לתפקוד מערכת החיסון, לבריאות העיניים ולבריאות העור. 

תפוח אדמה עם יוגורט (צילום: Rob Stathem, Shutterstock)
עדיף אפוי בתנור, לא מטוגן ולא מוקרם בתוספת שמנת וגבינות רוויות שומן | צילום: Rob Stathem, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> האם לאכול תפוחי אדמה זה באמת כזה רע?
>> עלייה בתחלואה – במדינה המחוסנת ביותר בעולם
>> הסימנים שהגיע הזמן להפסיק לצבוע את השיער

צורת בישול עדיפה

כאמור, האופן שבו אתם צורכים תפוחי אדמה ואורז משפיע בצורה משמעותית על הערך התזונתי והקלורי שלהם. תפוחי אדמה עדיף לאפות עם הקליפה (ולא לטגן). וגם עדיף להימנע מלהוסיף הרבה חמאה או שמנת עם אחוזי שומן גבוהים. הנה רעיון לתוספת טעימה ובריאה לארוחה: תפוחי אדמה אפויים בתנור עם תוספת של שמנת חמוצה (עדיף עם אחוזי שומן נמוכים) ועירית או בצל ירוק מעל.

קערת אורז מלא (צילום:  Africa Studio, shutterstock)
אורז מלא עדיף על לבן, אבל תמיד להקפיד על כוס פחמימה בארוחה | צילום: Africa Studio, shutterstock

ואם אתם יותר אנשים של אורז, אתם ממש לא חייבים לוותר עליו לגמרי. עדיף לבחור באורז מלא מאשר אורז לבן, שכן הוא מכיל כמות טובה של סיבים תזונתיים שמונעים עלייה חדה ברמת הסוכר בדם ומשביעים אתכם לאורך זמן. ישנם גם טריקים נוספים שיכולים לעזור לאורז שלכם להיות בריא יותר. ובין שבחרתם בתפוח אדמה או באורז - חשוב לצרוך אותם במתינות ולהקפיד על כוס פחמימה בכל ארוחה - ההמלצה הרווחת של דיאטנים.