mako
פרסומת

מה בריא יותר - אורז או תפוחי אדמה?

מתלבטים איזו תוספת משתלמת יותר מבחינה בריאותית ומבחינת ערך קלורי? בדקנו אחת ולתמיד מה עדיף יותר, אורז או תפוחי אדמה - ויש לנו מנצח

מערכת ערוץ הבריאות
mako בריאות
פורסם:
אורז או תפוחי אדמה
צילום: Tem404, Ildi Papp / shutterstock
הקישור הועתק

אם אתם יותר בעניין של תזונה נכונה או אם אתם יותר בקטע של ירידה במשקל, סביר להניח שמתישהו שאלתם את עצמכם איזו תוספת עדיפה יותר - אורז או תפוחי אדמה? החלטנו לבדוק את הסוגייה אחת ולתמיד ולהבין מה טוב יותר לדיאטה ואיזו בחירה היא בריאה יותר.

אורז ותפוחי אדמה משתייכים לקבוצת הפחמימות. ולמרות שרבים מחשיבים פחמימות כאויבות של הדיאטה, זה לא חייב להיות כך. הגוף שלנו זקוק לכל אבות המזון, כולל פחמימות, שבעלות תפקיד חשוב בתהליכים שונים בגוף, בראש ובראשונה להפקת אנרגיה.

ערך תזונתי

גם לאורז וגם לתפוחי אדמה ערך תזונתי גבוה, אך הוא משתנה בהתאם לאופן הבישול. בשניהם יש כמות קטנה של שומן וכמות דומה של קלוריות. אבל יש גם כמה הבדלים שכדאי לציין. אורז ותפוחי אדמה מכילים שניהם ויטמין B6 - שהגוף שלנו לא מייצר וחשוב לקבל אותו בתזונה. אך כמות ויטמין B6 המצויה בתפוחי אדמה גבוהה יותר מהכמות באורז. ויטמין B6 חשוב בתהליכים שונים בגוף, ביניהם למטבוליזם, לייצור חומצות אמינו ולייצור של כדוריות דם לבנות, שהן חלק בלתי נפרד מהמערכת החיסונית. מחסור בוויטמין B6 יכול להוביל לפגיעה במערכת החיסון ואף יכול לתרום לשינוי במצב הרוח ולדיכאון וחרדה.

תפוחי אדמה מכילים גם ויטמין C, שאין באורז. ויטמין C חשוב לתהליכים רבים בגוף, ביניהם נטרול רדיקלים חופשיים הפוגעים בתאים בגוף, בניית קולגן ושמירה על עור בריא, כמו גם שיניים, חניכיים וכלי דם בריאים.

נוסף על כך, הם מכילים גם מינרלים שאינם נמצאים באורז, כמו אשלגן ומגנזיום (אם אוכלים יחד עם הקליפה!). ואם אתם אוהבים בטטות, אז הן גם מכילות לא מעט ויטמין A, שחשוב לתפקוד מערכת החיסון, לבריאות העיניים ולבריאות העור.

תפוח אדמה עם יוגורט
עדיף אפוי בתנור, לא מטוגן ולא מוקרם בתוספת שמנת וגבינות רוויות שומן | צילום: יחסי ציבור, shutterstock
פרסומת

צורת בישול עדיפה

כאמור, האופן שבו אתם צורכים תפוחי אדמה ואורז משפיע בצורה משמעותית על הערך התזונתי והקלורי שלהם. תפוחי אדמה עדיף לאפות עם הקליפה (ולא לטגן). וגם עדיף להימנע מלהוסיף הרבה חמאה או שמנת עם אחוזי שומן גבוהים. הנה רעיון לתוספת טעימה ובריאה לארוחה: תפוחי אדמה אפויים בתנור עם תוספת של שמנת חמוצה (עדיף עם אחוזי שומן נמוכים) ועירית או בצל ירוק מעל.

קערת אורז מלא
אורז מלא עדיף על לבן, אבל תמיד להקפיד על כוס פחמימה בארוחה | צילום: Africa Studio, shutterstock

ואם אתם יותר אנשים של אורז, אתם ממש לא חייבים לוותר עליו לגמרי. עדיף לבחור באורז מלא מאשר אורז לבן, שכן הוא מכיל כמות טובה של סיבים תזונתיים שמונעים עלייה חדה ברמת הסוכר בדם ומשביעים אתכם לאורך זמן. ישנם גם טריקים נוספים שיכולים לעזור לאורז שלכם להיות בריא יותר. ובין שבחרתם בתפוח אדמה או באורז - חשוב לצרוך אותם במתינות ולהקפיד על כוס פחמימה בכל ארוחה - ההמלצה הרווחת של דיאטנים.