זה לא סוד גדול שסלט ירקות הוא בריא ושחומוס מכיל שפע של רכיבים חיוניים, אבל ידעתם שאפשר לשפר את זמינות הרכיבים שבהם ולהפוך אותם לבריאים ומומלצים יותר? הטריק פשוט - כל מה שצריך לעשות הוא לשלב אותם עם סוג המזון הנכון. הנה כמה דוגמאות לשילובים מומלצים במיוחד.

סלט עם שמן זית: מכינים סלט? אל תוותרו על תיבולו בשמן זית. השמן עוזר להפוך את רכיבי הירק לזמינים ובריאים יותר היות שהוא מסייע בספיגת ויטמינים מסיסים בשומן. עגבנייה למשל, היא ירק עשיר בליקופן - נוגד חמצון חשוב המגן על הגוף מפני מחלות שונות. הוא אינו מסיס במים ולכן נספג טוב יותר בנוכחות שמן זית. רק אל תגזימו עם השמן, כן?

סלט ירקות עם שמן זית (צילום: By Dafna A.meron)
מכינים סלט? אל תשכחו להוסיף שמן זית | צילום: By Dafna A.meron

פיתה עם חומוס: שילוב בין הפחמימות שבפיתה לבין הערכים שבחומוס משפר את איכות החלבון שבמנה. מומלץ לבחור בפיתה מחיטה מלאה העשירה יותר ברכיבים תזונתיים מזינים.

ירקות כתומים עם שמן זית: מכינים אנטיפסטי כתום? גזר, דלעת וירקות כתומים הולכים מצוין עם שמן זית, המסייע להגברת ספיגת הבטא קרוטן שבהם - חומר המוצא של ויטמין A המשמש כנוגד חמצון חיוני. 

שילוב בין ירקות מצבעים שונים: סלט, למשל, המכיל לפחות 4 סוגי ירקות מצבעים שונים, הוא אוצר תזונתי של ממש. זאת מכיוון שכל ירק תורם לגוף את יתרונו הבריאותי, והסועד זוכה לשפע של ויטמינים ומינרלים המשלימים זה את זה.

חומוס גלילי (צילום: Esin Deniz, shutterstock)
חומוס הולך יותר טוב עם פיתה | צילום: Esin Deniz, shutterstock

פיתה עם לבנה: באופן כללי, שילוב בין מאכלי חלב עם מאכלים מקבוצת הדגנים משפר את טיב החלבון של שני המוצרים. דוגמאות נוספות לשילוב כזה הן למשל בייגל עם גבינת שמנת (רצוי עד 5% שומן), או טוסט גבינה (לחם מחיטה מלאה עם גבינה צהובה רזה).

 

הכותבת היא מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של הכללית במחוז דן – פ"ת