"הטרנד הבריאותי" הוא כבר לא ממש טרנד, אלא יותר בכיוון של תופעה חברתית, שעוד ילמדו עליה (ואולי כבר לומדים?) בחוגים לסוציולוגיה. אבל לאכול בריא ומאוזן זה קצת משעמם, אם נודה באמת. במקום, אנחנו אוהבים לשלב סופר פודס, מזונות על שישפרו את התפקוד הקוגניטיבי, ישפיעו על האיזון ההורמונאלי, יאחרו את האלצהיימר ואולי אפילו ירפאו סרטן. על חלקם אפשר לומר שהם נהדרים, אולם על אחרים - שהקשר ביניהם לבין סופר פודס מקרי בהחלט.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ועכשיו, בואו נדבר על כורכום. או יותר נכון, על כורכומין. כורכומין הוא תוסף תזונה הנמצא בכורכום, והוא למעשה, החלק הבריא בו. אלפים רבים של מחקרים פורסמו בנושא, שעורר עניין בקהילה המדעית והרפואית; מרבים מהם עולה כי הכורכומין משפר את תפקוד המוח ומוריד את הסיכון למחלות המשפיעות על תפקוד המוח כגון אלצהיימר ובעיות נוירולוגיות, מסייע לאנשים להילחם בדלקות (ובראשן דלקת פרקים), מוריד את הסיכון למחלות לב והרשימה עוד ארוכה.

עוד ב-mako בריאות
>> אופס: תאונות הסקס הכי נפוצות נחשפות
>> איך נשארים צעירים? שותים את המיץ הזה
>> מה השיניים שלכם אומרות עליכם? מתברר שהמון

כשמשתמשים בכורכום כתבלין, היעילות שלו די נמוכה, ולכן חברות הבריאות השונות משווקות את הכורכומין כתוסף תזונה. למעשה, בארה"ב לבדה הניבו מכירות תוספי הכורכומין הכנסות של יותר מ-20 מיליון דולר בשנת 2014. בנוסף, מסקר שערכה חברת אלטמן על ידי מכון המחקר "סאפיו", עולה כי 25 אחוז מהנחקרים צרכו כורכום כתוסף תזונה במהלך השנה האחרונה, לעומת 13 אחוז בשנה שעברה. אגב, 68 אחוז מהצורכים, באופן לא מפתיע - הן נשים.

מעלים כאב כרוני, מטפל במערכת העיכול ונלחם ברדיקלים חופשיים

כבר מעל עשר שנים שבהן ד"ר אסתר גלילי, מומחית ברפואת המשפחה ורפואה אינטגרטיבית, ממליצה למטופליה להשתמש בכורכומין. "לכורכומין יש אפקט אנטי דלקתי. למעשה, כל תהליך פתולוגי מתחיל בדלקת תאית, והבעיה בתרופות האנטי-דלקתיות היא שיש להן סייד אפקט. כלומר, הן עוזרות לדבר אחד, ופוגעות בדבר אחר. הכורכומין אפקטיבי כמו תרופה, אך ללא סייד אפקט".

השימוש האולטימטיבי בכורכומין, לדבריה, הוא בטיפול נגד כאבים, ביניהם כאבי גב ודלקות פרקים. דוגמא טובה לכך, אומרת ד"ר גלילי, הם ספורטאים: "בשנים האחרונות אני נותנת לספורטאים להשתמש בכורכומין, הן כדי לטפל בכאב כרוני, והן כדי למנוע פציעות וכאבי שרירים, ובמקרים רבים יש הטבה בכאב ואף היעלמות שלו. כשהם מפסיקים לקחת את הכורכומין, הכאב חוזר תוך יומיים-שלושה".

ואמנם, לדבריה של ד"ר גלילי, הכורכמין לא נועד רק לתמיכה בטיפול, אלא גם למניעה של מחלות: "אני מאמינה מאוד ברפואה מונעת. למעשה, במאה השנים האחרונות, התקדמנו בטיפול במחלות אבל לא במניעה שלהן. זה מכלול של דברים ובראשם תזונה, מניעת סטרס ופעילות גופנית; הכורכומין נכנס בהיבט התזונה". מעבר לכאבים, הכורכומין הוזכר גם בהקשר לטיפול אונקולוגי. "הכורכומין הראה יעילות נגד רדיקלים חופשיים, ולכן הוא נחשב אנטי-סרטני. בנוסף, נתנו כורכומין לחולים בסרטן הלבלב שעברו טיפול כימותרפי, והיה שיפור מסוים בתופעות הלוואי של הכימו כמו כאבים ובחילות. לא הייתה אינדיקציה חד משמעית, ולא נערך מחקר רחב היקף בנושא, אבל זה בהחלט דבר שכדאי לשקול אצל מטופלים, תוך התייעצות עם אונקולוג. יש אפילו טבלאות שאומרות איזה סוג של כימותרפיה מתאים לטיפול בכורכומין ואיזה לא".

יתרון נוסף של הכורכומין שמציינת ד"ר גלילי, שנובע גם הוא מיעילותו של הכורכומין במלחמה נגד רדיקלים חופשיים, הוא האנטי-אייג'ינג. "הרדיקלים החופשיים אחראיים על הזדקנות של הרקמות, ולכן הכורכומין עשוי לשפר היבטים קוגניטיביים ולמנוע התפתחות של אלצהיימר. קראתי מאמר שאמר שכדאי להשתמש בכורכומין מגילאי 40-50 כדי לשמור על תאי המוח, אבל זו אקסטרפולציה, שכן אין לנו מחקר שבדק את ההשפעה על גוף האדם 20 שנה קדימה. אבל, באופן כללי, אפשר לומר שהכורכומין עוזר לתקן את מה שהחיים גורמים לנו".

לכורכומין מייחסים סגולות גם בהקשרי בעיות במערכת העיכול. תמר פפר גיק, דיאטנית קלינית המתמחה בתחום מחלות מעי דלקתיות, אומרת: "במחלות מעי דלקתיות, כמו קרוהן וקוליטיס כיבית, יש שיבוש בתגובה הדלקתית במערכת העיכול. לכן, כורכומין, שמחיל חומרים פעילים אנטי-דלקתיים, עשויים להיעזר בטיפול". אולם, לדבריה, הכורכומין לא מתאים לכולם: "יש אוכלוסיות מסוימות שיכולות להפיק תועלת מטיפול בכורכומין, אך לא מדובר בתוסף להמונים שניתן להמליץ עליו לכולם באופן גורף. אני ממליצה למטופלים מאוד מסוימים להיעזר בתוסף, וחשוב מאוד שזה יהיה במינונים מותאמים ותחת פיקוח של רופאה או דיאטנית קלינית. חשוב להבין, שכל המחקרים בתחום מדברים על שילוב כורכומין בנוסף לטיפול תרופתי. כמו תמיד, ישנם חולים שלא מגיבים לטיפול, וכדי לבחון אם יש אפקט, צריך ליטול את התוסף לפחות חודש במינון המרבי. זו לא תרופת פלא, לוקח זמן עד שרואים תגובה ולכן יש להתאזר בסבלנות".

כורכום, מסכת יופי (צילום: Shutterstock)
סגולות אנטי אייג'ינג. מסיכת כורכום | צילום: Shutterstock

"הרגשתי שבלעתי פצצה מתקתקת"

כמו שאולי כבר הצלחתם להבין - לא כולם נמנים על אוהדי הכורכומין. לצד המחקרים בשבחו, תמצאו לא מעט מאמרים שמראים תמונה אחרת. מהמאמרים האלה עולה, כי הממצאים לגבי כורכומין דלים. מעבר לזה, הכורכומין הוא תרכובת פעילה מאוד, ולכן עלולה לשבש לא מעט בדיקות מעבדה וניסויים. במילים אחרות - אולי המחקרים אומרים שמדובר במזון על, אבל מי אמר שהמחקרים נכונים? מעבר לכך, ממחקרים נוספים עולה כי הכורכומין כמעט ולא נספג בדם, כך שהיעילות הטיפולית שלו נמוכה.

דר לוי (28), מאמנת כושר, מספרת: "כמאמנת כושר אני נתקלת באינספור טרנדים בריאותיים, שמתחלפים די מהר. כל המתאמנים שפגשתי לאחרונה המליצו על כדורי כורכומין, שנפוצים בעיקר בקרב מתאמנים שמנסים לפתח מסת שריר, ורוצים להימנע מדלקות, או כאלה שכבר חוו דלקות בעבר, אבל בעיני - עדיף שהכורכומין יישאר בגדר טרנד חולף".

בעקבות דלקת שריר שעברה לאחרונה, לוי החליטה לנסות את הכורכומין בעצמה, ורכשה חבילה מחנות טבע מוכרת. "הרגשתי כאילו בלעתי פצצה מתקתקת", היא מספרת. "הרגשתי אותו בגוף במשך שעתיים, מהוושט לבטן, ממש כל תזוזה. לאחר מכן, קראתי עוד על הכורכומין, ונתקלתי גם בביקורות לא טובות".

כורכום,-צמחי-מרפא (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"יש אוכלוסיות שיכולות להפיק תועלת מהכורכומין, אך לא מדובר בתוסף להמונים" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ד"ר גלילי, מה דעתך על הביקורות נגד הכורכומין?

"כמו כל תוספי התזונה - יש דעות לכאן ולכאן. זה נובע מכך שיש הבדלים באיכות בין חברות שונות. בסופו של דבר, האיכות של הכורכומין נמדדת בספיגה שלו, ויש שיטות שונות כדי שהספיגה תהיה טובה יותר".

כיצד הצרכן הפשוט יכול לדעת באיזה כורכומין כדאי לבחור?

"קשה מאוד לבחור מוצר איכותי לבד כשיש כל כך הרבה אפשרויות. כדאי להתייעץ עם רופא שמבין בנושא ויוכל להמליץ על מוצר טוב. נוסף על כך, בחנויות הטבע אפשר לדרוש לדעת האם מוצר נבדק מדעית ואילו מחקרים נעשו לגביו".

מעבר לכך, ד"ר גלילי מבהירה, בדומה לדבריה של הדיאטנית פפר גיק, כי מה שעוזר לאדם אחד, לאו דווקא יהיה רלוונטי לאחר: "כשזה נוגע לגוף האדם, אין משהו שנכון תמיד, כי אנחנו שונים אחד מהשני. בכל אופן, לכורכומין, לדעתי, יש הוכחות מספקות".

וגם: האם מומלץ לחלוץ נעליים בכניסה לבית?