רובכם מודעים לכך שעם הגיל אנחנו מאבדים צפיפות עצם, מה שמוביל לסיכון גבוה יותר לשברים בעצמות. אבל בעוד שמדובר בתופעה נפוצה, רבים אינם מודעים לכך שהם יכולים לצמצם נזקים עוד שנים לפני כן. שמירה על אורח חיים בריא ופעיל, שכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית יכולה לעזור למנוע שברים בעצמות, שכן ככל שתגיעו לגיל מבוגר עם עצמות בריאות וחזקות יותר, כך הנזק יהיה קטן יותר כשהגוף שלכם יתחיל לאבד צפיפות עצם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

תזונה היא חלק קריטי מהעניין וחשוב לצרוך מאכלים המכילים ויטמין D וסידן, ששומרים לנו על בריאות העצמות. אך במקביל חשוב גם להקפיד על צריכה מתונה של מאכלים שיכולים למנוע ספיגת סידן ולפיכך עלולים לפגוע בעצמות. הנה רשימה של מאכלים שכדאי להימנע מהם, לפי קרן האוסטאופורוזיס בארה"ב (NOF):

1. משקאות המכילים קפאין

החדשות הרעות הן שהקפאין שבקפה ובתה שלכם יכול לתאום לאובדן צפיפות עצם כיוון שקפאין למעשה מונע ספיגת סידן בגוף. אבל יש גם חדשות טובות: אתם עדיין יכולים לשתות קפה, רק עשו זאת במתינות (שלוש כוסות קפה ומטה ביום).

קפה (צילום: tyler-nix-unsplash)
קפאין מונע ספיגת סידן בגוף | צילום: tyler-nix-unsplash

4. מאכלים מלוחים 

מזון מלוח מכיל רמות גבוהות של נתרן, מינרל שיכול למנוע ספיגת סידן בגוף ולהוביל לנזקים בעצמות. למרבה הצער, הישראלי צורך בממוצע פי 2 יותר נתרן מהכמות המומלצת. אבל כעת שרפורמת סימון המוצרים של משרד הבריאות נכנסה לתוקף, תוכלו לדעת בקלות רבה יותר באילו מוצרים ומאכלים ישנה כמות גדולה של נתרן.

סימון מוצרים של משרד הבריאות (עיבוד: מתוך אתר משרד הבריאות)
עכשיו קל יותר לדעת אילו מוצרים מכילים יותר נתרן | עיבוד: מתוך אתר משרד הבריאות

2. קטניות וסובין חיטה

גרעינים רבים מכילים חומצה פיטית, המעכבת ספיגה של מינרלים שונים בגוף, ביניהם סידן. זה לא אומר שאתם צריכים להימנע מצריכת קטניות, רק הקפידו להשרות אותן במים במשך הלילה לפני שאתם צורכים אותו.

קטניות (צילום: Lukas Gojda, Shutterstock)
להשרות במים לפני הצריכה | צילום: Lukas Gojda, Shutterstock

 

עוד ב-mako בריאות:
>> מושלם: המאכלים שאפשר לאכול כמה שרוצים מהם
>> מילת הקסם שתחולל פלאים בסקס שלכם
>> הפרמדיק סירב לבצע החייאה – אב המשפחה מת

3. שתייה מוגזת

כיוון שמשקאות מוגזים רבים מכילים קפאין וזרחן, הם עלולים לתרום לאובדן צפיפות עצם. ממחקר תצפיתי שנעשה על 73 אלף נשים בשלב הפוסט-מנופאוזה, נמצא כי אלו ששתו שתייה מוגזת היו בסיכון גבוה יותר לשבור את המותניים/אגן. במחקר נבדקו משקאות מוגזים רגילים, דיאטטיים ונטולי קפאין.

 

5. אלכוהול

מומחים סבורים כי קיים קשר בין צריכת אלכוהול ואובדן צפיפות עצם. הסיבה לכך היא שאלכוהול משבש את היכולת של הגוף לספוג סידן. ומספיקה רק כמות קטנה של בין 60 ל-90 מ״ל של אלכוהול בשביל זה. סיבה אחרת שאלכוהול מזיק לעצמות היא שצריכה מוגזמת מפחיתה את רמות האסטרוגן ומעלה את רמות הקורטיזול בגוף. כמות נמוכה של אסטרוגן יכולה לפגוע בעצמות וכמות גבוהה של קורטיזול יכולה לגרום לשברים.