לפני כשלוש שנים וחצי, בני משפחתו של קשיש סיעודי בן 81 מחדרה הזעיקו ניידת טיפול נמרץ משום שחש ברע. "הדופק של אבא שלי היה חלש אז הזמנו מד"א", סיפרה בתו, "פרמדיק של מד"א נכנס לבית וביקשנו שיבצע בו החייאה. הוא נגע ברגל של אבא וקבע שהוא מת מזמן ואין מה לבצע שום החייאה". לדבריה, הפרמדיק עשה אק"ג לאביה, גילה שיש לו דופק חלש אך התעקש שהוא מת ואין צורך בהחייאה.

"באותו זמן אחי עשה לאבי עיסוי לב והדופק עלה מ-27 ל-73", טענה הבת בעדותה בבית המשפט, "ביקשנו שוב מהפרמדיק לעשות החייאה עם השוק החשמלי אבל הוא צרח עלינו שאנחנו מושפעים מסרטים ורק בסרטים עושים שוק חשמלי. אבא שלי היה חי. גם המגע הידני הוכיח שיש לו דופק. התחננו שיבצע החייאה, שייתן שוק חשמלי, שיעשה עיסוי לב, אבל הוא סירב ומנע זאת מהעוזרים שהיו עמו". לדבריה, בשעה 3:35 לפנות בוקר הפרמדיק קבע את מותו של אביה בעוד ששתי דקות לאחר מכן האק"ג הראה שיש לו דופק. 

בני המשפחה הגישו תביעה נגד מד"א והפרמדיק לבית משפט השלום בחיפה. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מד"א הגישה כתב הגנה ובו נטען כי אבי המשפחה היה מת כאשר הגיע צוות מד"א לבית והמוניטור הראה בפירוש היעדר פעילות חשמלית של הלב, ולכן לא היה מקום לבצע החייאה. עוד נטען כי בני המשפחה סברו בטעות שלמנוח יש דופק בגלל שביצעו בו פעולות החייאה וטלטלו אותו, והפרמדיק הדריך אותם כיצד לבצע החייאה כדי לרצות אותם. במד"א ציינו כי יש לדחות את התביעה נגדם שכן הפרמדיק פעל על פי כל הכללים והנהלים המקובלים.

הפרמדיק טען בכתב ההגנה שהגיש כי בבדיקת המנוח התברר שהוא מת ובדיקת המוניטור הצביעה על קו ישר בתרשים המוכיחה על היעדר פעילות לבבית, אך בני המשפחה מנעו ממנו להמשיך ברישום באמצעות המכשיר והתעקשו להמשיך בניסיונות ההחייאה, ובגלל צפצוף מד הסטורציה סברו בטעות שלמנוח יש דופק. לטענתו, חש מאוים כאשר בני המשפחה קיללו אותו והטיחו בו האשמות שהוא רוצח בגלל שקבע מוות, והוא אף התקשר למוקד מד"א שיזרזו הגעת משטרה בגלל חששו מבני המשפחה. "ניסיתי להסביר להם שלא ניתן להחזיר את המנוח לחיים גם לא על ידי מתן שוק חשמלי", ציין הפרמדיק. לדבריו, הפעיל שוק חשמלי כדי לרצות את בני המשפחה.

במד"א הגישו גם תמליל שיחה שבו בתו של המנוח התקשרה למוקד וטענה שלאביה אין דופק.

הבת העידה בבית המשפט כי אכן אמרה את הדברים אבל אך ורק כדי לזרז את הגעת ניידת טיפול נמרץ שכן לאביה היה דופק חלש. בני המשפחה טענו כי היה סיכוי להחזיר את אביהם לחיים ואולי גם להצילו.

רופאה מומחית מטעם בית המשפט קבעה כי בעת שחובר המנוח למוניטור מעט לאחר שהגיע צוות מד"א לדירה עדיין הייתה למנוח פעילות לבבית, וכי הוא היה נתון בפרפור לבבי.

הרופא המומחה מטעם מד"א טען מנגד כי הוא מסכים שמי שמצוי בפרפור לב חייב בהחייאה דחופה אחרת ימות אך עם זאת יש מקרים לשיטתו של פעילות חשמלית שאינה כרוכה בפעילות לבבית ולא מצריכה החייאה. לדבריו, המנוח מת בעת שצוות מד"א הגיע לדירה בשעה 3:24 לפנות בוקר.

עוד ב-mako בריאות:
>> מצאנו את הנשק הסודי לשמירה על הגזרה בחורף
>> בעקבות מות הצעיר: מתי השפעת היא לא רק שפעת?
>> מושלם: נמצא עוד יתרון בריאותי מפתיע לקפה

"מי שמצוי בפרפור לבבי אינו בגדר נפטר", ציין השופט, "ויש לבצע לגביו פעולות החייאה נדרשות". בפסק הדין השופט ציין כי משפחת המנוח צודקת בטענתה כי כאשר הגיע צוות מד"א לדירה עדיין הייתה פעילות לבבית למנוח כפי שקבעה המומחית מטעם בית המשפט, וקיבל את טענתה לגבי איחור בתהליך ההחייאה הנדרש. השופט הוסיף עוד כי ניתן היה להציל את חיי המנוח אלמלא ההתרשלות שנפלה שכן במשך 13 דקות לא בוצעה בו החייאה (ניתן שוק חשמלי בודד) כשהוא היה במצב של פרפור לבבי. לדבריו, אין פלט מוניטור שיוכיח שהמנוח היה מת כבר בשעה 3:24 כפי שטען הפרמדיק של מד"א. השופט פסק כי מד"א תפצה את בני משפחת המנוח בסכום של 50 אלף שקל.