mako
פרסומת

פירות היער שאתם חייבים לשלב בתפריט שלכם

אוכמניות מסייעות לירידה במשקל, דובדבנים מאטים הזדקנות ופטל מעכב את סרטן המעי הגס: יצאנו לברר מה היתרונות הבריאותיים של פירות היער, ומתי כדאי לצרוך כל אחד מהם

דורין רוטנשטרייך
mako בריאות
פורסם:
פירות יער
פירות יער | צילום: shutterstock: Verity Snaps Photography
הקישור הועתק

ריבת דובדבנים, מעדן עם תות, עוגת אוכמניות - בישראל, פירות היער פופולריים בעיקר כחלק ממזון אחר. אבל למעשה, לפירות היער סגולות בריאותיות רבות כל כך – שהופכות אותם למאסט בפני עצמם, בתפריט של כל מי שרוצה לשמור על אורח חיים בריא (בין אם טריים ובין אם קפואים - הערכים התזונתיים נשמרים בהקפאה). "לכל אחד מפירות היער יתרונות ייחודיים לו, וכולם חשובים לבריאות שלנו, אין אחד שנחשב לבריא יותר מאחרים. לכן, ההמלצה היא לגוון בסוגים ולאכול בכל פעם פרי יער אחר", אומרת הדיאטנית הקלינית והכימאית איריס פסקין-אינגבר, מומחית לטיפול בהשמנה ולמניעתה. אז מתי כדאי לצרוך כל אחד מהם?

אוכמניות
מאיצות את חילוף החומרים. אוכמניות | צילום: shutterstock: Brian A Jackson

אוכמניות

יתרונות תזונתיים: "האוכמניות עשירות בנוגדי חמצון, כמו בטא קרוטן, לוטאין וויטמין C. הן גם עשירות מאד במינרלים – יש בהן סידן, מגנזיום, נחושת, מנגן ואשלגן".

יתרונות בריאותיים: "האוכמניות דלות בקלוריות (רק 43 קק"ל למאה גרם) ומכילות סיבים תזונתיים וחומצה כלורוגנית שמאיצה חילוף חומרים, ולכן יכולות לעזור בירידה במשקל; הן מכילות פיגמנטים סגולים וכחולים, שנחשבים בריאים במיוחד למניעת תהליכים דלקתיים בכלי הדם; יש בהן ריכוז גבוה של החומר פטרוסטיבן, שתורם להפחתת רמות הכולסטרול בדם ובכך גם להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם; בנוסף, אוכמניות כחולות מומלצות לחולי סוכרת כמנת פרי, מפני שהן מכילות גלוקוכינין, שתורם להורדת רמות הסוכר בדם".

ויטמינים לסמן עליהם וי: בטא קרוטן (נגזרת של ויטמין A), והויטמינים C ו-K.

מתי? החל מאפריל-מאי ובמהלך כל הקיץ. את הפירות ניתן לאכסן לתקופה של שבועות ספורים במקום קריר ויבש, וניתן להקפיאם לפרק זמן ממושך יותר.

חמוציות
מצוין למניעת דלקות בדרכי השתן. חמוציות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

חמוציות

יתרונות תזונתיים: "כמו האוכמניות, גם החמוציות דלות בקלוריות (46 קק"ל למאה גרם), עשירות בנוגדי חמצון, בוויטמינים ובמינרלים (סידן, אשלגן ומגנזיום) ומכילות סיבים תזונתיים".

יתרונות בריאותיים: "לחמוציות מספר סגולות: הן מטפלות בזיהומים ובדלקות במערכת השתן ואף מונעות אותם; מכילות חומרים בשם פרואנטוציאנידים שנלחמים בחיידקי האי קולי שנצמדים לקירות הרחם ושלפוחית השתן וגורמים לזיהומים ודלקות; הופכות את השתן לחומצי יותר, דבר שמקשה על התפתחות חיידקים ופטריות; עשויות לעזור למנוע התרבות של תאי סרטן השד אצל נשים, וכן למנוע  התפתחות סרטן המעי, הערמונית והריאות; עוזרות בטיפול באבנים בכליות שמקורן בחומצת שתן ובמניעתן; מסייעות בשמירה על הבריאות של חלל הפה, החניכיים והשיניים מחיידקים; ומחזקות את המערכת החיסונית".

פרסומת

ויטמינים לסמן עליהם וי: ויטמינים A, C ו-K.

מתי? הקטיף הוא בסתיו.

דובדבנים

דובדבנים

יתרונות תזונתיים: "הדובדבנים מכילים רשימה ארוכה של ויטמינים ומינרלים כמו מגנזיום, סידן, ברזל, זרחן ואשלגן, וגם סיבים תזונתיים".

יתרונות בריאותיים: "הדובדבנים עשירים במיוחד בנוגדי חמצון פלבנואידים, שמקטינים את הסיכון לחלות במחלות לב ובסרטן ומאטים את קצב ההזדקנות; הם בעלי תכונות אנטי דלקתיות; יכולים לשמש כמשככי כאבים, בייחוד בדלקת פרקים ובמיגרנה, בזכות חומר בשם קוורצטין; מכילים לוטאין, שהוא חומר המגן על הראייה; ועשירים בפיטוסטרולים, שעוזרים להוריד רמת כולסטרול בדם. לצד זאת, הדובדבנים מכילים יותר סוכר משאר פירות היער, ולכן פחות מומלצים לחולי סכרת".

פרסומת

ויטמינים לסמן עליהם וי: בטא קרוטן, חומצה פולית, הויטמינים B6, C ו-K.

מתי? עונת קטיף הדובדבנים מתחילה בסוף מאי-תחילת יוני ונמשכת כחודשיים.

ערימת פטל אדום
הפטל עשיר במינרלים | צילום: istockphoto

פטל

יתרונות תזונתיים: "הפטל, כמו קודמיו, עשיר במינרלים - סידן, מגנזיום, ברזל, זרחן, אשלגן, בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון".

יתרונות בריאותיים: "פטל מכיל הרבה מאוד נוגדי חמצון הנקראים פוליפנולים, שתורמים למניעת מחלות לב וסרטן, ומחקרים הראו שפטל שחור יעיל בעיכוב התפתחות גידול במעי הגס. בנוסף, פטל שחור יעיל באיחוי פצעים או במקרה של אפטות בפה, כי הוא עשיר בחומרים שמכווצים את כלי הדם".

ויטמינים לסמן עליהם וי: ויטמינים A, C ו-K.

מתי? הפטל במיטבו בחודשים יולי-אוגוסט.

טארט תותים ושוקולד - התותים
עוד מעט נגמר. תותים | צילום: חן שוקרון, mako אוכל
פרסומת

תותים

יתרונות תזונתיים: "בתותים יש הרבה ויטמין C, ברזל, סידן, אשלגן  וחומצה פולית".

יתרונות בריאותיים: "התותים יעילים בהגנה על המוח מהזדקנות, מפני שהם עשירים באנתוציאנינים; הם מגנים גם מפני תהליכי דלקת בגוף, תהליכים סרטניים ומחלות לב וכלי דם; מלבד אנתוציאנינים, התותים מכילים גם חומצות פנוליות. אחת מהן, לדוגמה, היא החומצה האלאגית, בעלת היכולת המוכחת למנוע גידולים בוושט ובמעי הגס של בעלי חיים".

ויטמינים לסמן עליהם וי: ויטמינים A, C ו-K וחומצה פולית.

מתי? התנובה בחודשים דצמבר עד יוני.