הזמרת קלי קלרקסון עשתה לאחרונה מהפך בחייה והשילה כ-17 ק"ג ממשקלה. בריאיון ל-Today Show היא סיפרה שהצליחה לרדת בזכות תזונה דלת לקטין, שסייעה לה להתמודד מול בעיה אוטואימונית שממנה היא סובלת. לטענתה התפריט החדש, שנועד לטפל בבעיה הרפואית, הוביל לתופעת לוואי – ירידה במשקל. היא ציינה כי הכירה את התזונה הזאת בזכות ספר שנקרא "The Plant Paradox" מאת ד"ר סטיבן גונדרי.

מיותר לציין שבעקבות הצהרותיה של קלרקסון נבנה הייפ סביב ספרו של ד"ר גונדרי ובעיקר רבים שאלו את עצמם את אותה השאלה: מה זה לקטין? והאם זה צריך להחליף את ספירת הקלוריות, השומנים והפחמימות כדי לרדת במשקל?

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

לקטין הוא חלבון המצוי באופן טבעי בצמחים, הנקשר לפחמימות. צמחים מייצרים לקטין, כתרכובת המסייעת לשימור עצמי; לקטין הוא רעיל לבעלי חיים מסוימים ובכך הם נרתעים מלאכול את הצמחים המכילים אותו. בקרב אנשים הסובלים ממחלות אוטואימוניות מסוימות (כמו קלרקסון), הימנעות מצריכת מאכלים המכילים לקטין יכולה לסייע להם להרגיש טוב מאחר שהיא מונעת דלקות ובעיות במערכת העיכול. אבל חשוב לציין שזה לא אומר שכולם צריכים להימנע מלקטין ואין זה אומר שלקטין הוא המפתח לירידה במשקל.

A post shared by Kelly Clarkson (@kellyclarkson) on

לקטין יש כמעט בכל דבר

ראשית, חשוב לציין שזו לא משימה קלה להפחית בצריכת הלקטין, לכן היא אינה מומלצת לכל אחד. "לקטין, או צורה כלשהי של לקטין, נמצאים בכל מקום", מסבירה הדיאטנית הקלינית פרנסס לגרמן-רות' לאתר howstuffworks. בדגנים ושעועית יש הרבה לקטין, אלא אם הם מבושלים היטב. מזונות אחרים שמכילים כמות גדולה של לקטין כוללים פירות, ירקות, קטניות, אגוזים, שוקולד, קפה ומוצרי חלב.

"האופן שבו משתמשים בלקטין במעבדה אולי נחשב רעיל, אבל זה לא אומר שהוא לא טוב לשימוש של בני אדם, או שאין ללקטין יתרונות בריאותיים", מסבירה לגרמן-רות'. "אם תאכלו שעועית שחורה מבושלת בתוך טורטייה למשל, הלקטינים שנשארו בשעועית ייקשרו לפחמימות בטורטייה ויעברו במערכת העיכול שלכם כמו סיבים תזונתיים" – שזה בהחלט יתרון לא קטן.

מאחר שלקטינים מצויים במזונות רבים, אם תנסו להימנע מצריכתם, לא תישארו עם הרבה מזון שתאכלו לאכול. וזה, על פי מומחים רבים, עלול לסכן את בריאותכם. אז חוץ מהחוויה של קלרקסון, שמתמודדת עם מחלה ולכן זה היה פתרון בשבילה – הימנעות מלקטינים אינה הדרך הבטוחה לירידה במשקל.

אגוזים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
לקטין מצוי כמעט בכל דבר, גם באגוזים | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> הטיפ הסודי של קים יעזור לכם לירידה במשקל
>> אחת ולתמיד: כמה כוסות קפה כדאי לשתות ביום?
>> "אם יובל לא היה מגיע בזמן לבי"ח, הוא היה מת"

"כשמסתכלים על מחקרים, היתרונות באכילת מזונות עם לקטין גוברים על תופעות הלוואי", מסבירה ג'סיקה קרנדל, דיאטנית קלינית ותזונאית. "אנו לא יכולים לקשר ישירות מזונות אלו (המכילים לקטין) עם עלייה במשקל. ההפך הוא הנכון; רוב האנשים לא צורכים מספיק לקטין שיסייע להם בשמירה על הבריאות ועל המשקל".

נוסף על כך, הערכים התזונתיים שיש למזונות המכילים לקטין הם כה חיוניים, שרק אם אתם סובלים מרגישות מסוימת או אי-סבילות אתם יכולים להרשות לעצמכם להימנע מהם. "דגנים מלאים, פירות, אגוזים וירקות צריכים להיות הבסיס של התזונה שלנו; הם מסייעים לנו לשמור על משקל בריא", מוסיפה קרנדל.

אז השורה התחתונה היא שכדאי לצרוך לקטין, אלא אם יש לכם בעיה רפואית מסוימת שגורמת למערכת העיכול שלכם לא לעכל טוב לקטין. בדומה לגלוטן, מדובר בתרכובת חשובה לגוף שיש להימנע ממנה רק אם יש בעיה רפואית. אם אתם חוששים שאולי אתם רגישים ללקטין וזקוקים לשינוי תזונתי, היוועצו ברופא המשפחה או בדיאטן קליני, שיסייעו לכם לבנות תפריט מתאים לצורכי הגוף שלכם, ובמידת הצורך גם יגידו לכם אם אתם צריכים להימנע מצריכת לקטין.