mako
פרסומת

לא רק למרק: כל הסיבות לאכול יותר דלעת

טעמה מתקתק והיא משתלבת במגוון מנות, מפשטידות ועד לירקות בקוסקוס. אבל הסיבה האמיתית להתחיל לאכול יותר דלעת לא רק מסתכמת בטעמה הייחודי. היא גם מפחיתה סיכון למחלות, מצוינת לדיאטה ואף משפרת את מראה העור

מערכת ערוץ הבריאות
mako בריאות
פורסם: | עודכן:
מנה בריאה
צילום: MariaKovaleva, shutterstock
הקישור הועתק

ייתכן שאתם רגילים להשתמש בה בעיקר בבישול, אבל דלעת היא אחד הירקות המגוונים והבריאים שיש בסביבה. ערכה התזונתי גבוה במיוחד, ערכה הקלורי נמוך ויתרונותיה הבריאותיים רבים. הנה כמה סיבות לכך שהגיע הזמן לשלב יותר דלעת בתפריט היומי.

ערך תזונתי גבוה וערך קלורי נמוך

ערכה התזונתי של הדלעת גבוה והיא מכילה בין היתר כמות משמעותית של ויטמין A, ויטמין C, אשלגן, ויטמין E, חלבון וסיבים תזונתיים. היא גם מכילה כמות קטנה של מגנזיום, אבץ, חומצה פולית וויטמיני B. אך מעבר לכך, בדלעת יש יותר מ-90 אחוז מים, מה שהופך אותה למותאמת במיוחד לדיאטה. עם ערך תזונתי גבוה, סיבים תזונתיים וערך קלורי נמוך – דלעת היא אופציה מעולה לירק בריא ומשביע שמשתלב מצוין בתפריט יומי דל-קלוריות.

מפחיתה סיכון למחלות כרוניות

דלעת מכילה המון נוגדי חמצון מסוג אלפא-קרוטן, בטא-קרוטן ובטא-קריפטוקסנטין. נוגדי חמצון אלה מנטרלים רדיקלים חופשיים שעלולים לפגוע בתאי הגוף על ידי כך שהם גורמים לעקה חמצונית בגוף, שזו מגבירה סיכון למחלות כרוניות, מחלות לב ואף סרטן. נוסף על כך, מחקרים שנעשו על חיות מעבדה מצאו כי נוגדי חמצון מגנים על העור מפני נזקי השמש ומפחיתים סיכון למחלות עיניים. עם זאת, קשה לדעת עד כמה השפעות אלו תקפות גם לבני אדם. בכל מקרה אין ספק שלא יזיק לכם לצרוך יותר מזונות שמכילים נוגדי חמצון, כמו דלעת.

משפרת את פעילות המערכת החיסונית

ידעתם שצריכת דלעת יכולה לשפר את תפקוד מערכת החיסון? דלעת מכילה לא מעט ויטמין C, שנמצא כי הוא תורם לייצור תאי דם לבנים, המהווים חלק חשוב מהמערכת החיסונית. תאי דם לבנים עוזרים למערכת החיסונית לתפקד טוב יותר ותורמים להחלמת פצעים. נוסף על כך, דלעת מכילה גם ויטמין A שמחזק את המערכת החיסונית ועוזר לגוף להילחם בזיהומים. אצל אנשים הסובלים ממחסור בוויטמין A מערכת החיסון עלולה להיחלש. בדלעת יש גם חומצה פולית, ברזל וויטמין E, כולם תורמים גם הם לחיזוק המערכת החיסונית.

סלט בריא
אפשר לשלב גם בסלטים | צילום: Anna Shkuratova, shutterstock
פרסומת

מגנה על בריאות העיניים

מאנליזה שנעשתה על בסיס 22 מחקרים בנושא, נמצא כי אנשים שצורכים יותר בטא-קרוטן הם בסיכון נמוך יותר לקטרקט, מחלת עיניים הנפוצה יותר בקרב מבוגרים שנחשבת גם לגורם נפוץ לעיוורון. דלעת מכילה בטא-קרוטן, חומר מוצא לוויטמין A שחשוב לבריאות העיניים. מחקרים מצאו קשר כי ויטמין A הוא אחד הגורמים הנפוצים לעיוורון. נוסף על כך, דלעת מכילה לוטאין וזאקסנטין, שתי תרכובות שנמצאו קשורות לסיכון נמוך לניוון מקולרי של הגיל, השכיח בקרב בני 65 ומעלה.

דלעת בתנור
ואפשר גם לאפות בתנואר עם תבלינים | צילום: Fedorovacz, shutterstock

טובה לבריאות הלב

בדלעת יש אשלגן, מינרל שתורם להגנה על הלב. מחקרים מצאו לחץ דם נמוך יותר וסיכון מופחת ללקות בשבץ אצל אנשים שצורכים יותר אשלגן. נוסף על כך, נוגדי החמצון בדלעת תורמים גם הם לאיזון רמת הכולסטרול "הרע" בגוף ובכך מפחיתים סיכון למחלות לב וכלי דם.

תורמת לבריאות העור

נוגדי חמצון המצויים בדלעת (כמו בטא-קרוטן) נחשבים למגנים טבעיים מפני קרני UV. גם ויטמין C חשוב לבריאות העור, כיוון שהוא נדרש לייצור קולגן, חלבון ששומר על העור חזק ובריא.