מחקר שנעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטת קולומביה הבריטית מצא כי תזונה ים-תיכונית עוזרת לדחות את מחלת הפרקינסון. הם מצאו כי נשים שצורכות תזונה זו לוקות בפרקינסון כ-17 שנים מאוחר יותר וגברים כ-8 שנים מאוחר יותר, בהשוואה לאנשים שצרכו תזונות אחרות. 

התזונה הים-תיכונית ידועה ביתרונות הבריאותיים שלה והיא נבחרה לא פעם לתזונה הבריאה ביותר בעולם. היא מאופיינת בצריכה של הרבה פירות וירקות, קטניות, דגנים מלאים, כמו גם שומן בריא כגון שמן זית, אבוקדו ואגוזים - וגם דגים וחלבון רזה כמו עוף והודו.  

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

פרקינסון היא מחלה כרונית נוירולוגית קשה וחשוכת מרפא. היא נגרמת בשל פגיעה בתאי עצב במוח המובילה לאיבוד הדופמין בגוף. כיוון שהדופמין אחראי בין היתר לפעולה תקינה של השרירים, נוצרת כתוצאה מכך פגיעה ביכולת התנועה. 

במחקר הנוכחי, נבדקו שתי תזונות - התזונה הים-תיכונית ותזונת MIND (המשלבת בין התזונה הים-תיכונית לדיאטת דש, המיועדת להורדת לחץ הדם). שתי התזונות מתאפיינות בצריכה של פירות וירקות, כמו גם דגים ושמן זית. ושתי התזונות מתאפיינות בהימנעות ממזון מעובד, בשר אדום, קמח לבן ושומנים רוויים. 

אך ההבדל העיקרי בין שתיהן הוא שתזונת ה-MIND נותנת יותר דגש על עלים ירוקים, פירות יער, שעועית, דגנים מלאים ועוף. ומעודדת הפחתה בצריכת פירות, חלב ותפוחי אדמה. החוקרים מצאו כי תזונת MIND השפיעה טוב יותר על נשים ואילו התזונה הים-תיכונית השפיעה טוב יותר על גברים. 

צלחת ים תיכונית  (צילום: edgar castrejon on unsplash)
משתלם במיוחד להיצמד לתזונה ים-תיכונית | צילום: edgar castrejon on unsplash

עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון לקורונה: הסיבה שכואב לכם במקום ההזרקה
>> 29 מתים: המדינה שהצליחה להשתלט על הקורונה
>> הוכח: התבלין הזה עוזר לשריפת שומן בגוף

תוצאות אופטימיות עבור חולי פרקינסון

מלבד בדיקת התזונה של המשתתפים, הובאו בחשבון גם גורמים נוספים, כמו פעילות גופנית, עישון וסוכרת. החוקרים מצאו קשר בין נשים שצרכו תזונת MIND לבין הופעת תסמינים של פרקינסון בשלב מאוחר יותר בחיים. למרות שמדובר במחקר קטן (השתתפו בו כ-260 אנשים) ולמרות שיש לו גם לא מעט מגבלות, החוקרים מאמינים כי מדובר בתוצאות אופטימיות למדי. 

“המחקר הזה מראה שאנשים הלוקים בפרקינסון מתחילים לסבול מתסמינים למחלה בשלב הרבה יותר מאוחר בחיים, אם הם מקפידים על תזונה ים-תיכונית. ההבדל שנצפה במחקר הוא של 17 שנים מאוחר יותר אצל נשים ו-8 שנים אצל גברים", אמרה ד"ר סילקי אפל-קרסוול, ממחברות המחקר. "יש מחסור בתרופות למניעת או דחיית מחלת הפרקינסון, אך אנחנו אופטימיים שההוכחות הללו יראו כי תזונה עשויה לדחות את הופעת התסמינים של המחלה".