אנחנו יודעים, כשהרעב מתחיל לצוץ בשעה מאוחרת - קשה להילחם בו. חלקינו אוהבים נשנושים ליליים במיטה, אחרים פשוט מעדיפים ארוחות ערב מאוחרות. אבל אם אתם מנסים לרדת במשקל או לשמור עליו, אכילה לילית יכולה בהחלט לפגוע במטרות הללו.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הנה כמה דברים שיכולים לקרות כשאתם אוכלים בלילה:

הקלוריות יאוחסנו כשומן

לא מעט מחקרים נעשו בנושא ורבים מהם הראו כי אכילה לילית מעלה את הסבירות שהקלוריות שצרכתם יאחסנו בגוף כתאי שומן ובהתאם לכך יובילו לעלייה במשקל. הסיבה לכך היא ככל הנראה בשל העובדה שהקלוריות הללו שנצרכו לא נשרפות והופכות לאנרגיה – כפי שקורה כשאנחנו אוכלים באור יום ובשעות שאנחנו פעילים.

תצרכו יותר קלוריות

מתברר שלאכלנים ליליים יש נטייה לצרוך יותר קלוריות. ממחקר קטן שפורסם בשנת 2014 עולה כי אנשים שאכלו קרוב יותר לשינה צרכו יותר קלוריות בהשוואה לאנשים שאכלו ארוחת ערב בשעה מוקדמת יותר. מחקר אחר הראה שאנשים שאוכלים בין השעות 23:00 עד 05:00 צורכים כ-500 קלוריות בהשוואה לאנשים שאכלו רק בשעות יום. עם הזמן, דווח כי אלו שאכלו בשעות מאוחרות העלו בממוצע כ-4 קילוגרמים וחצי. כך שאם אתם נוטים לבחור בג'אנק פוד ומזון עתיר קלוריות בשעות המאוחרות יותר, ייתכן שתראו בעתיד הקרוב עלייה במשקלכם.

תתעוררו רעבים יותר

אתם בטח שואלים את עצמכן, למה שנתעורר רעבים יותר אם אכלנו מאוחר יותר? ובכן, מתברר שהכל קשור להורמונים. כשאתם אוכלים מאוחר בלילה, במיוחד אם מדובר בארוחה עתירת סוכרים או פחמימות פשוטות אחרות – זה מוביל לעלייה חדה ברמות האינסולין. כשאתם הולכים לישון מיד לאחר מכן, האינסולין מתחיל ל הכניס את הגלוקוז לתאים בגוף – תהליך שנמשך גם בזמן השינה. בלילה תחוו ירידה חדה ברמת הגלוקוז שתוביל לשחרור הורמונים הגורמים לתחושת רעב. בהנחה שאתם תקומו באמצע הלילה כדי להרגיע את הרעב, סיכוי גבוה שתתעוררו למחרת בבוקר עם תיאבון מוגבר.  

אישה אוכלת עוגה (צילום:  Andrea De la Parra, shutterstock)
מזון עתיר סוכר פחות מומלץ | צילום: Andrea De la Parra, shutterstock

 עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: הנגיף האסייתי שעלול להפוך למגפה הבאה
>> סובלים מבעיות בעיכול? אולי זאת הסיבה
>> מומחה חושף תסמין חדש: "לשון קורונה"

תתקשו להירדם

אכילה בשעה מאוחרת יכולה גם להשפיע על השינה שלכם. בעיקר כי זה יכול להוביל לצרבת ולבעיות בעיכול. ידוע כי שכיבה זמן קצר לאחר ארוחה יכולה לעודד צרבת, לכן מומלץ לחכות לפחות 2-3 שעות אחרי האוכל לפני שאתם נשכבים לישון. צרבת ובעיות אחרות בעיכול יכולות להקשות על ההירדמות ואף להוביל לשינה לקויה.

אישה במיטה, חרדה (צילום:  fizkes, shutterstock)
יכול לגרום לצרבות ולקשיי הירדמות | צילום: fizkes, shutterstock

אז מה אפשר לעשות?

יש כמה טיפים שיכולים לעזור לכם לאכול פחות בשעות הלילה או לפחות למנוע שהאכילה תפגע לכם במשקל ובבריאות.

  • חשוב לנסות לברר למה אתם אוכלים בשעה מאוחרת. האם זה משעמום, מסטרס או באמת מתוך רעב? אם זה מסטרס, אז ישנן דרכים בריאות יותר להרפיית מתח, כמו מקלחת חמה, לקרוא ספר, לעשות תרגילי נשימות וכו'. ואם הסיבה היא רעב, ודאו שאתם אוכלים ארוחת ערב מאוזנת ומזינה שכוללת את כל אבות המזון ותראו שככל הנראה לא תחפשו נשנושים מאוחר בלילה.
  • לבחור את הנשנושים שלכם בחוכמה. נשנוש בלילה לא חייב להיות עתיר קלוריות. הוא יכול להיות טעים ודל קלוריות. אם אתם יודעים שאתם אוהבים לנשנש בלילה, הכינו מראש נשנושים בריאים. ואם אין לכם כוח להכין, אתם תמיד יכולים לעשות שייק חלבון (עד 150 קלוריות) שלא דורש יותר מדי הכנה.
  • השתדלו לאכול עד השעה 20:00. במיוחד אם אתם מתכוונים ללכת לישון בין השעות 22:00-00:00.