תזונת המעגלים הנשית מקורה בתובנה אישית ומגדרית - על אתגרי התזונה בתחנות החיים השונות של האישה במעגל החיים. זו לא דיאטה חדשה טרנד או גימיק אלא רעיון מסדר אחר של התפקיד החשוב של התזונה בהשגת תוצאות בריאותיות ורגשיות טובות יותר לנשים. תזונת המעגלים הנשית נותנת מענה והדרכה בכל 7 תחנות החיים של האישה. הטיפול התזונתי באישה שונה מהטיפול התזונתי בגבר וחייב להיות מורכב מהתייחסות לכמה היבטים: שילוב הבית והקריירה, תפקיד האישה (והאם) במשפחה, השפעת ההורמונים וחשיבות הנראות והאסתטיקה.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מדוע מעגלים?

פרט למעגל החיים ותחנות השונות של האישה לאורך החיים, ישנם מעגלים נוספים בחיי האישה המשפיעים על התזונה שלה. כגון המעגל החודשי (שמתאים לגיל הפריון) - השינויים ההורמונליים לאורך החודש משפיעים על החשקים, על בחירת סוג המזון ועל הכמויות. במעגל החודשי בעיקר ניתן להבחין בתקופת ה-PMS - התסמונת הטרום וסתית, תקופת הווסת והביוץ. כך יכולה האישה לעבור את המחזור החודשי בשלום דרך שינוי תזונתי במעבר בין התחנות השונות בחודש.

אז איך עושים את זה?

לפני הווסת: הנשים הסובלות מתסמונת טרום וסתית נוטות לצרוך יותר קלוריות (בממוצע 500 קלוריות יותר ליום) שמקורן בפחמימות פשוטות, בעיקר מממתקים כגון: שוקולד, עוגות, עוגיות ועוד. לאור החשקים לממתקים בתקופה זו מומלץ לאמץ את המשפט IF YOU CANT BEAT THEM JOIN THEM  מתוך הבנת הצרכים הפיזיולוגיים והרגשיים. הכוונה שבתקופה זו התפריט יהיה עשיר בפחמימות ודל בחלבון. בתפריט כזה ניתן לשלב ממתקים תוך כדי שמירה על המאזן הקלורי.

במהלך הווסת: עם קבלת הווסת מומלץ לעבור לתפריט דל פחמימות ועשיר בחלבון במטרה לקזז את העלייה במשקל. שינוי בתמהיל אחוז הפחמימות (ובעיקר הפשוטות והממתקים) ואחוז החלבון בתפריט יכול לעזור לנשים הסובלות מ-PMS להמשיך בתהליך של ירידה במשקל או שמירה על משקל החיים ביתר קלות.

כאב בטן (צילום:  DimaBerlin, shutterstock)
הקפידי על מזונות טבעיים ושימוש בתיבול טבעי | צילום: DimaBerlin, shutterstock

גורם נוסף המשחק תפקיד משמעותי במשקלה של האישה בתקופת המחזור החודשי הוא המלח (הנתרן). ישנן נשים שעולות עד 2 ק"ג במשקל בזמן המחזור החודשי ללא הסבר של שינוי משמעותי בהרגלי האכילה. תופעה כזו עלולה לייצר ייאוש ויציאה מתהליך הירידה במשקל או מתהליך של שמירה על משקל החיים. במקרים כאלה דיאטה הדלה במלח (ברמות שונות) יכולה למנוע את אצירת הנוזלים שמתועדת כעלייה במשקל.

המלח המוכר הוא המלח השולחני שאנו מוסיפים לאוכל, פרט אליו יש גם מלח "סמוי" בהרבה מאכלים כגון: שימורים, חמוצים, רטבים קנויים, בשר ועופות ובשר בקר שעברו הכשרה, נקניקים, גבינות קשות ומלוחות אבקות מרק ותערובת תבלינים, מזונות מעובדים להכנה מהירה, לחם, דגני בוקר ובעקרון כל מזון הנקנה בחוץ.

לכן ההמלצה בימים של המחזור להקפיד על בישול ביתי, מומלץ להעדיף מזונות טבעיים ושימוש בתיבול טבעי, כל זה יכול להוריד את צריכת המלח היומית. לשפר את הבריאות ולהפחית את התנודות האפשרויות במשקל. יש לציין כי צבירת הנוזלים לפי קבלת המחזור תתאזן בסופו של דבר אחרי סוף הווסת.

מעגל נוסף הוא המעגל היומי שבו יכולה האישה למצוא התייחסות לתזונה מומלצת לכל אורך היממה. והמעגל השנתי מתייחס לתזונה המומלצת בתקופת החורף והקיץ. 

עוד ב-mako בריאות:
>> "התעקשתי שזו לא אנורקסיה - אף אחד לא האמין"
>> המזונות שמומלץ לאכול בזמן סטרס
>> "יומיים אחרי הניתוח קרה נס - הוא חזר לדבר"

תזונת המעגלים הנשית עטיפה
תזונת המעגלים הנשית עטיפה

בספרי "תזונת המעגלים הנשית" (הוצאת ידיעות) סיפורים של נשים מהקליניקה שבהם מודגם הטיפול התזונתי המגדרי, והוא בא להדגיש כי נשים צריכות לאכול אחרת. האישה מורכבת יותר מגבר ויש לה 8-7 תחנות חיים שבהן הדרישות התזונתיות משתנות. דרך הסיפורים ניתן ללמוד על שיטת הטיפול ההוליסטית הכוללת התייחסות להיבטים רפואיים, פיזיולוגיים, חברתיים ורגשיים בחייה של האישה.