תה עם חלב

תה שחור עשיר באנטיאוקסידנטים, שיש ביכולתם להפחית דלקות שקשורות למחלות כרוניות רבות, כולל מחלת לב כלי דם, שבץ וסוגים מסוימים של סרטן. האנטיאוקסידנטים בתה מעניקים הגנה נוגדת חמצון, וככל הנראה גם בעלי תרומה לפעילות נוגדת דלקת. תוספת מעטה של חלב (פרה או סויה) עשויה להפחית ביתרונות שאחראים על הפעילות החיובית. חלבון החלב נקשר לאנטיאוקסידנטים וגורם לירידה בריכוז הקטכינים, הפלבנואידים שנמצאים בתה והם בעלי השפעה חיובית, ומשנה את הפעילות הביולוגית שלהם.

מה במקום? אם אתם רוצים להוסיף משהו טוב לתה שלכם, סחטו לימון או הוסיפו פלח לימון או על מנת להגדיל את כמות נוגדי חמצון שהגוף שלכם יספוג.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

לחם לבן וריבה

פחמימות פשוטות מקפיצות את הסוכר בדם. אם תשלבו בארוחה שני מרכיבים עתירי פחמימות פשוטות, כמו למשל לחם לבן וריבה או משקה מוגז וצ'יפס, הנה לכם מתכון להעלאה מהירה של רמת הסוכר בדם. הגוף שלכם יצטרך לעבוד מאוד קשה כדי להוריד את רמות הסוכר על ידי שחרור אינסולין מהלבלב, וברגע שרמת הסוכר תצנח, איתה צונחים גם האנרגיה ומצב הרוח שלכם. זה לפחות מה שקורה בטווח הקצר. בטווח הארוך התהליך הזה יכול בסופו של דבר להתיש את הלבלב שלכם, שייצר עמידות לאינסולין וסוכרת.

מה במקום? מחליפים את הלחם לבן בלחם מלא ועשיר בסיבים תזונתיים, שיסייעו להאט את תהליך העיכול וישמרו על רמת סוכר מאוזנת בדם.

עדשים ויין אדום

לצמחונים וטבעונים שביניכם: יינות אדומים מכילים תרכובות שנקראות טאנינים (פוליפנולים שנמצאים ביין ובתה למשל). שילוב של הטאנינים עם מזון צמחי, כמו עדשים ופולי סויה, פוגע ביכולתו של הגוף לספוג את הברזל. הברזל מהחי נספג טוב יותר מברזל מהצומח; הסיבה לכך היא שחלק ממנו (40%) הוא ברזל מסוגheme , שהוא הזמין ביותר לגוף וזה שנספג בצורה הטובה ביותר. לגוף קשה יותר לספוג ברזל ממקור צמחי גם בגלל הימצאות של חומצה פיטית בקטניות, והוספת טאנינים לארוחה תקשה הרבה יותר על הגוף לספוג את הברזל הדרוש לו.

מה במקום? כדי לשפר את ספיגת הברזל יש להוסיף מזונות עשירים בוויטמין C, כמו סלט ירקות עם פלפל אדום העשיר בוויטמין C ומתובל בלימון. כמו כן, השריה, הנבטה ובישול של העדשים יסייעו בהגברת ספיגת הברזל, בעיקר כיוון שתהליכים אלה מנטרלים את החומצה הפיטית שמצויה בקטניות.

אישה אוכלת המבורגר במסעדה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אוהבים את ההמבורגר שלכם עם בירה? פחות מומלץ | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

המבורגר ובירה

משום שגם ההמבורגר וגם הבירה עוברים תהליך פירוק וחמצון על ידי הכבד, הגוף שלנו באופן טבעי מעדיף לפרק קודם ובמהירות את תוצרי הפירוק הרעילים של האלכוהול. צריכת כמות גדולה של שומן אינה מביאה בהכרח להגדלת חמצון השומן (שריפה של שומן) ובשילוב עם אלכוהול יכולה להגביר אחסון שומן – כלומר, מעבר של השומן לאחסון ברקמת השומן. מה גם שלאחר ארוחה כזו נרגיש כבדים במיוחד. שומן גורם לאוכל להתעכל יותר לאט, ולכן ארוחה עשירה בשומן יכולה להשאיר אותנו מלאים ומנופחים זמן רב אחרי שסיימנו לאכול.

מה במקום? המבורגר מגיע בגדלים שונים ולכן עדיף לבחור המבורגר קטן יותר כששותים בירה. מומלץ להוסיף לארוחה סלט ירקות או סלט ירוקים, וכך תרוויחו פעמיים: הכמות של השומן תהיה קטנה יותר ותוספת הירקות תסייע לתחושת שובע גם לאחר אכילת מנת בשר קטנה יותר.

עוד ב-mako בריאות
>> האם הכי משתלם לעבור השתלת שיער בטורקיה?
>> ג'ניפר אניסטון לא שוכחת לשתות את זה בכל בוקר
>> הדרך המושלמת לרדת במשקל - בלי להישאר רעבים

אלכוהול וקפאין

כולנו מכירים את זה: אתם שותים מספר כוסות יין בארוחת ערב, מתחילים לפהק ומזמינים לעצמכם הפוך או אספרסו אחרי הארוחה. ובכן, מדובר ברעיון ממש רע: מנת האנרגיה שאתם מקבלים מהקפאין יכולה להסוות עד כמה אתם באמת שיכורים. מחקר שנערך בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת וייקפורסט אכן מצא כי אנשים ששילבו קפאין ואלכוהול נמצאים בסיכון גדול יותר להיות מעורבים בתאונה.

מה במקום? אם החלטנו לשתות קפאין לאחר שתיית אלכוהול, ונראה לנו שהאלכוהול נספג ורמתו בדם ירדה, תמיד כדאי לנהוג משנה זהירות. לא להיות שאננים וכמובן לא לנהוג. זכרו שלוקח זמן עד שרמת האלכוהול בדם יורדת. מומלץ תמיד להרבות בשתיית מים - ולבחור משקה אלכוהולי בריכוז נמוך יותר, כמו למשל יין במקום וודקה, שגם מיטיב עם הבריאות. 

סלט (צילום: ShutterStock)
שמן זית עדיף על רוטב דל שומן | צילום: ShutterStock

סלט ברוטב עם אפס אחוזי שומן

הרבה אנשים שעושים דיאטה נוטים לאכול את הסלט ללא רוטב או עם רטבים בעלי אפס אחוזי שומן. הבעיה היא שהדבר משפיע על ספיגת הוויטמינים. מחקר שפורסם ב-American Journal of Clinical Nutrition מצא כי קרוטנואידים - פיגמנטים של צמחים הקשורים לסיכון מופחת לסרטן, למחלות לב וכלי דם ולניוון מקולרי - נספגים בקלות רבה יותר כשהם משולבים עם רטבים שמנים לעומת רטבים דלי או נטולי שומן.

מה במקום? הכוונה היא כמובן לא להעמיס רטבים עתירי שומן על סלטים, אבל בהחלט כדאי לפרגן לעצמכם בכפית של שמן זית ולימון למנה אישית של סלט, וכך לדאוג שהוויטמינים מסיסי השומן שבסלט ייספגו בצורה מיטבית.

ייעוץ מקצועי: לימור טל פוני, דיאטנית ילדים, מכבי שירותי בריאות