אנחנו רגילים לאכול גרעיני חמנייה כנשנוש והם נחשבים למלווים האולטימטיביים לצפייה במשחקי כדורגל, לצד בירה ונשנושים מלוחים אחרים. אבל רבים לא מכירים את הפוטנציאל הבריאותי שבגרעינים הללו. למרות גודלם הזעיר, גרעיני חמנייה מכילים ערכים תזונתיים גבוהים והם למעשה יכולים לתרום לתפריט תזונתי בריא, גם צורכים אותם בדרך הנכונה. ולמרות שהם ידועים בכך שמכילים ערך קלורי גבוה, הם אף יכולים גם לתרום לירידה במשקל. הנה כל היתרונות הבריאותיים של גרעיני חמנייה:

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ערך תזונתי גבוה

גרעיני חמנייה מהווים מקור מעולה לחלבונים, שומנים בריאים וסיבים תזונתיים. למעשה, הם מכילים יותר מ-20 ויטמינים ומינרלים שונים. במנה של גרעיני חמנייה (כרבע כוס) תמצאו 49 אחוז מהתצרוכת היומית המומלצת של ויטמין E ו-41 אחוזים מהכמות היומית המומלצת של סלניום, מינרל שתורם למערכות שונות בגוף, ביניהן מערכת הרבייה, הדנ"א, חילוף החומרים בבלוטת התריס והוא מגן מפני נזקים של רדיקלים חופשיים בגוף.

תורמים לשמירה על המשקל

כיוון שהם מכילים אחוז גבוה של שומן (מהסוג הטוב), גרעיני חמנייה הם בעלי ערך קלורי גבוה – במנה (רבע כוס) יש כ-165 קלוריות. מה שמוביל אנשים רבים להתרחק מהם מחשש שהם יובילו לעלייה במשקל. אך למעשה, אם צורכים אותם נכון, גרעיני חמנייה דווקא יכולים לתרום לשמירה על המשקל. כיוון שהם מכילים כמות משמעותית של סיבים תזונתיים, הם משביעים לאורך זמן ולפיכך תורמים להפחתת תחושת רעב ולמניעת אכילת יתר בין ארוחות. אמנם גרעיני חמנייה לא נחקרו בהקשר הזה, מחקרים אחרים הראו שנשנושים דומים לגרעיני חמנייה, כמו אגוזים, תורמים לתחושת שובע ולמניעת אכילת יתר.

>> הזרעים והגרעינים הכי בריאים בעולם

טובים לבריאות הלב

סוג השומן שמצוי בגרעיני חמנייה (שומן בלתי רווי) יכול לתרום לבריאות הלב וכלי הדם. הסיבה לכך היא ששומן בלתי רווי עוזר להפחתת רמות של כולסטרול מסוג LDL (הכולסטרול הרע) בדם. כך השומן הבלתי רווי בגרעיני החמנייה יכול לתרום למניעת מחלות לב וכלי דם המתפתחות לרוב כתוצאה מהצטברות של כולסטרול בכלי הדם. מחקרים מראים כי צריכה של שומן בלתי רווי תורמת להפחתת הסיכון להתקף לב ולשבץ.

דייסה, גרעיני חמנייה (צילום: daria nepriakhina / unsplash)
תוספת בריאה למנות שונות, אך כדאי לצרוך במתינות | צילום: daria nepriakhina / unsplash

שומרים על המערכת החיסונית

גרעיני חמנייה נחשבים טובים לשמירה על המערכת החיסונית, כיוון שהם מכילים לא מעט ויטמין E, החיוני לתפקוד תקין של מערכת החיסון. בנוסף לכך, הם מכילים גם אבץ וסלניום (עם כי בכמויות קטנות יותר), שני מינרלים נוספים שתומכים במערכת החיסונית.  

עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: זאת הסיבה שהקורונה לא נעלמה בקיץ
>> השילה 45 ק"ג ממשקלה תוך שנה – כך זה קרה
>> אלה המזונות המומלצים למניעת לחץ דם גבוה

טובים לחיזוק השרירים

כאמור, גרעיני חמנייה מכילים כמות משמעותית של חלבונים, החיוניים לבנייה ולחיזוק השרירים. כוס של גרעיני חמנייה תכיל כ-10 גרם חלבון. אך כאמור, יש לצרוך אותם במתינות בשל הערך הקלורי הגבוה שלהם.

סלט, גרעיני חמנייה (צילום: jo sonn / unsplash)
מעולה גם בסלטים | צילום: jo sonn / unsplash

שומרים על בריאות העיניים

כיוון שהם מכילים ויטמין E, שמתפקד גם כנוגד חמצון ששומר על העיניים – גרעיני חמנייה יכולים בהחלט לתרום להפחתת הסיכון למחלות עיניים, כמו ניוון מקולרי שיכול להתפתח בגיל מבוגר.

מהי הדרך המומלצת לצרוך גרעיני חמנייה?

גרעיני החמנייה שרובכם רגילים לאכול מכילים כמות משמעותית של מלח ולכן הם פחות מומלצים. מומלץ לצרוך אותם בצורתם הטבעית, ללא תוספת מלח. כמו כן, בשל ערכם הקלורי הגבוה כדאי לצרוך אותם במתינות – חופן או רבע כוס גרעיני חמניות. אחד היתרונות של גרעיני החמנייה הוא שניתן לשלב אותם במאכלים שונים, כתוספת ליוגורט, דייסת שיבולת שועל, בסלטים, כריכים ועוד.