אתה קם בבוקר, יוצא מהמיטה, מצחצח שיניים ויוצא לקטוף את ארוחת הבוקר שלך מהגינה מחוץ לבית: עגבניות, מלפפונים ושאר מיני פירות וירקות, ביצים שהטילה התרנגולת בחצר וגם קמח ינבוטים שמקורו בגזע העצים איתו אתה מכין פנקייק דליקטס. נשמע כמו חלום? מבלי שנשים לב, זו המציאות היומיומית של קהילה המונה אלפי אנשים בישראל – כולם בחרו לגדל את מה שהם אוכלים בחצר האחורית של ביתם. הם מאמינים שמדובר במזון בריא יותר, חופשי יותר וזול יותר. בשתי מילים: יער מאכל.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מדינת ישראל ניצבת כאחת המדינות המעויירות ביותר בעולם. יותר מ-90 אחוז מתושביה מתגוררים ביישובים עירוניים. מחקרים מצביעים כי שמירה על ביטחון תזונתי במצב הנוכחי, בו גדלה האוכלוסייה העירונית בקצב מהיר, ניצבת כאחד האתגרים הגדולים ביותר של המאה ה-1.

חקלאות עירונית הינה אסטרטגיה מרכזית בולטת בהקשר של פיתוח האמצעים להבטחת ביטחון תזונתי לאוכלוסיית העולם הגדלה והמעוירת. מערכות חקלאות עירוניות תורמות לביטחון התזונתי בכך שהן מגבירות את הנגישות המקומית למזון. הן מבטיחות את סיפוק הצרכים התזונתיים על ידי ייצור מקומי של מזון, גם בהיבט הכלכלי של אפשרות העסקה, שיווק ומכירה ישירה של מוצרי מזון חיוניים. אבל עוד הרבה לפני כל אלה מדובר בדרך טבעית, נטולת ריסוסים, כימיקלים ומיני מזיקים להבטיח שנישאר בריאים עד מאה ועשרים.

יער המאכל בקדרון
אחד מיערות המאכל הגדולים והמפוארים . סיור סטודנטים ביער המאכל בקדרון

הרבה חיות, הרבה צמחים, הרבה עצים

צמד המילים "יער מאכל", שהוא חלק מענף החקלאות העירונית, עשוי לתעתע. למעשה, לא חייבים עשרות אלפי דונמים כדי להקים יער, ואפשר להסתפק בשטחים קטנים הרבה פחות. כל מה שצריך בנוסף לזה הוא רצון וסבלנות. יער מאכל הוא מן חורשה ירוקה, עם עצים ושיחים שונים עמוסי פירות וירקות, היער מורכב ממטע שמכיל שכבות מדורגות של עצים גדולים מאוד ועצים בינוניים, שיחים, צמחי כיסוי, פקעות ושורשים, מטפסים, מסתעפים, צמחי מים ועוד. כל אחד מהגידולים עוזר לשני להתפתח ולצמול לצד כל אלו חיים בו מינים רבים ככל הניתן של בעלי חיים ויצורים חד־תאיים וחיידקים.

לא האדם, אלא היער הוא זה שמתחזק את עצמו, מכיוון שהליך הגדילה שלו טבעי וקורה באופן מחזורי. הוא נולד וניזון מתנאי האדמה עליה הוא מתיישב ומהאקלים של אותו אזור,כאשר המגוון הביולוגי הוא חלק מהליך הצמיחה מחדש ולכן לא מצריך השקיה, דישון וריסוס באופן מלאכותי. מה הוא המגוון הביולוגי? בעיקר כל מיני אורגניזמים החיים על פני כדור הארץ, מגוון המורכב מעושר מינים, משמע כמות של מיני בעלי חיים שונים, ומשפע - כמות נכבדה של כל אחד מהמינים. ביער מאכל, בו המגוון הביולוגי גבוה, גם עושר המינים וגם שפע בעלי החיים יהיה גבוה.

בשלוש-ארבע השנים הראשונות, כן נדרשת התערבות ידי אדם כדי להקים את היער באמצעות השקיה ועבודת אדמה, עד שהצמחייה מסתגלת לדרך הטבע והמערכת האקולוגית פשוט עושה את שלה. כיוון שאנו שותלים כמה סוגים של צמחים, המגוון מביא ייצור מוצלח, הבטחה של מקורות מזון ומושך בעלי חיים שונים. אותו מגוון גם מגדיל את היציבות והחוסן של היער ומאפשר לו לבנות תכונת הישרדות אל מול הפרעות של מזיקים ואקלים. את היער אנו מקימים ומעצבים בהשראת יערות טבעיים בגלל העובדה שהם מערכות טבעיות בנות-קיימא אשר עובדת על מנגנונים, דפוסים ותבניות שיוצרים את הקיימות של המערכת – כמו מגוון מינים גבוה, גם בצמחים וגם בבעלי חיים.

המגוון מתבטא גם בשכבות - יש עצי חופה גבוהים שנותנים צל לעצי פרי נמוכים יותר שזקוקים להם, שנותנים נישה לגדילה לשיחים נמוכים יותר, תחתיהם יגדלו גם ירקות חד שנתיים, מטפסים וכו'. תבניות ודפוסים כאלה קיימים אין ספור ביערות טבעיים, וביער מאכל אנו מחקים את הדפוסים והתבניות הללו על מנת לייצר מערכת שהיא בת קיימא.

ואיך בעלי החיים מסייעים לתפקודו הפורה של היער? קחו לדוגמה את התרנגולות, שהן חלק בלתי נפרד ומאוד משמעותי ביער המאכל כי הן חלק ממארג המזון שלו. הן אוכלות חרקים, תולעים ושאר יצורים קטנים, מווסתות את אוכלוסייתם ובכך תורמות לאיזון המזיקים ביער. בנוסף, בזמן שהן מחפשות מזון הן מתחחות את הקרקע עם ציפורניהן ואוכלות זרעים, גרעינים ועשבים. את אלה הן הופכות לביצים אורגניות, חופשיות וטעימות שאנחנו יכולים לאכול. כמה אושר ושפע יכולה להעניק לנו תרנגולת אחת, שוב, כל זאת בהנחה שאין התערבות ידי אדם, פשוט צריך לתת לטבע לעשות את שלו.

>> עוד בmako בריאות:
>> תכירו את הזוג הכי קשוח בארה"ב, ואת הכלב שלהם
>> שונאים כוסברה? אתם לא סתם מפונקים, זה בגנים
>> בחן את עצמך: כמה פעמים ביום אתם הולכים לשירותים?

כשהרצון האישי הופך לנחלת הכלל

אחד מיערות המאכל הגדולים והמפוארים בארצנו הוא זה שבקדרון. היער עדיין בשלב בו נדרשת התערבות אנושית - עד שהטבע יעשה את שלו - אך היא עדיין מינימלית בהשוואה לחקלאות הקונבנציונאלית. חלקה קטנה מאחורי בית משפחת הוכברג בקדרון הפכה למתת אל כששני אחים, הדס ונמרוד הוכברג, בשנות העשרים לחייהם, החליטו לחיות בריא.

יער המאכל בקדרון
אין צורך בהשקיה, דישון וריסוס באופן מלאכותי. ירקות מיער המאכל בקדרון

"מדהים אותי כל פעם מחדש איך שהרצון האישי שלי לחיות בריא ולרצות לדעת מה המקור של מה שיושב אצלי בצלחת, ומגיע לבטן שלי הופך אט אט לנחלת הכלל", אומר הוכברג, שמוביל עכשיו, במסגרת פעילות סטודנטיאלית בארגון "מגמה ירוקה", הקמה של יער מאכל נוסף בשכונת שפירא בתל אביב. "אני בטוח שלא רחוק היום שזה יהיה עניין שבשגרה להסתובב בעיר הגדולה ולראות חצרות מלאות בדברים שפשוט אפשר לקטוף ולאכול".

כמה דברים בריאים שתוכלו למצוא ביער המאכל בקדרון:

מורינגה: מקורו של צמח המורינגה בהודו, שם הוא  גדל ומשמש באופן מסורתי אלפי שנים לטיפול במגוון מחלות, דלקות חיצוניות ופנימיות ולתגבור תזונתי. הצמח מכונה "עץ הנפלאות" ולא במקרה, הוא מכיל את כל הוויטמינים, המינרליים, חומצות האמינו והחלבונים, 46 נוגדי חמצון, ו-36 חומרים אנטי דלקתיים. מחקרים אחרונים הוכיחו כי הצמח הינו אנטי ויראלי, אנטי בקטריאלי, נוגד דלקות וזיהומים, אנטי אלרגני, משכך כאבים ונוגד חמצון (אנטיאוקסידנט) ונועד לטיפול בכאבי ודלקות מפרקים (כולל דלקת שגרונית), טיפול בדלקות בכלל, טיפול באסטמה, טיפול בבריחת סידן, חיזוק מערכת החיסון, הורדת רמת הסוכר בדם והורדת רמת ה - TSH בבלוטת התריס.      

בנוסף, התגלה כי הצמח יעיל בטיפול במיגרנות, באלרגיה לחתולים, בניקוי הגוף מרעלים, בתמיכה בזמן הקרנות וכימותרפיה, בחוסר תאבון אצל ילדים ומבוגרים, תחליף תזונתי לעלים ירוקים אצל ילדים, מחלות דרכי הנשימה, הגברת חלב אם אצל אימהות מיניקות, מאטה תהליך הזדקנות (אנטי אייג'ינג), מטפל בבעיות עור ומעניק אנרגיה וחיוניות ללא קפאין.                                                                                        

לא רק שהמורינגה מאוד בריאה היא גם תורמת לטבע בכך שהיא מאוד חסכונית במים ועמידה בבצורת, בנוסף לזרעי המורינגה יכולת לספוח אליהם חומרים אורגנים ובכך לטהר את המים.

מורינגה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לא רק מאוד בריאה אלא גם תורמת לטבע. מורינגה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

צמח הנופוליטוס: נפוליטוס זהו קקטוס שגבעוליו הצעירים חסרי הקוצים משמשים למאכל: הן טריים והן מבושלים או מטוגנים. ב-20 השנים האחרונות התחילו לחקור את הגבעולים והפרחים של הצבר. הפרחים היו ידועים ברפואה המסורתית כמסייעים להקטנת בלוטת ערמונית מוגדלת.  הוא נחשב למאכל נפוץ בדרום אמריקה- שם אוכלים אותו טרי בקטיף ישר מהצמח (ללא קוצים) ואז טעמו מזכיר אפונה טרייה.

פעילות הגבעולים קשורה בעיקר לתכולת הסיבים התזונתיים המסיסים והבלתי מסיסים והוויטמינים שהם נוגדי חמצון. הוכח שהגבעולים מורידים רמת כולסטרול, מסייעים לעיכול, מונעים עצירות, מונעים טרשת עורקים, מורידים רמת סוכר. הפעילות מיוחסת לסיבים, לחומצות האמיניות ולויטמין B3. הצמח יכול לעזור במניעת טרשת עורקים כי הוא מסייע לשמור על רמה תקינה של שומנים וסוכר בדם, וכן הודות לפעילות נוגדת החמצון של ויטמין C ו-A, שמונעים נזק לדפנות כלי הדם הנימיים, ומפחיתים את חדירותם. הסיבים והמרכיבים הריריים פעילים כמונעי עצירות וכמגינים על הקרומים הריריים של הקיבה והמעי.                                                                     

תות: תות שדה הוא פרי מלהיב מבחינה חזותית, קולינרית ובריאותית. מחקר מקיף שנעשה בבית החולים במניאפוליס, ארה"ב, הראה שעלי תות, המזון של תולעי משי, הוא בעל יכולת רבה לאזן  את רמות הסוכר בדם אצל חולי סוכרת.  ברפואה הסינית הוא נחשב כצמח מקרר  ועוזר לסילוק רעלים מהגוף ונגד מצבים דלקתיים.                                                    
מחקרים מראים כי חומרים נוגדי חמצון בתותים לבנים עשויים לעזור להגן על הלב מפני נזק מרעלים. חומרים נוגדי חמצון רבי עוצמה שנמצאים בתותים הם רזברטרול, אנתוציאנין ופוליפנולים, והם עשויים לסייע בהגנה מפני סרטן ומחלות לב, ולסייע בהגברת ייצור האנרגיה בתאי הגוף והאטת תהליכי הזדקנות שמקורם בנזק חמצוני. רכיבים שונים המצויים בתות שדה הציגו (במבחנה) פעילות נוגדת סרטן ודיכוי התקדמות מהיר של גידולים.

קייל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עשיר בסיבים תזונתיים וויטמינים. קייל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

צמח הקייל: קייל הוא בן המשפחה הפחות מוכר של הכרוב. הוא עשיר בוויטמינים ובמינרלים ומסייע בוויסות תהליכי דלקת בגוף. הוא עשיר בסיבים תזונתיים וויטמינים, ומכיל חומרים להורדת כולסטרול ולמניעת סרטן. קייל נחקר בצורה נרחבת בהקשר של סרטן ונמצא כי הוא יכול להוריד סיכון לחמישה סוגי סרטן: שלפוחית השתן, שד, מעי גס, שחלות וערמונית (פרוסטטה(. הצמח מכיל חומצה גם אלפא-לינולנית מסוג אומגה 3, הידועה בתכונותיה מפחיתות הדלקת, אולם אין עדיין מחקרים על כך. בנוסף, בקייל זוהו יותר מ-45 פלבנואידים שונים, בעלי יכולת נוגדת חמצון ונוגדת דלקת.

עץ הינבוט: הינבוט מקורו באפריקה וממנו צומחים תרמילים, שמבניהם זהה לפרי החרוב - מהפירות האלה מפיקים קמח. הינבוט היה מצרך יסוד בקרב הילידים האפריקאים, ממש כמו מים.  המשפט "אם אין לחם תאכלו עוגות" תקף מאוד במקרה הזה, שכן מקמח הינבוטים מכינים לרוב מיני עוגיות, טארטים ושלל מתוקים אחרים כיוון שהוא מתוק מיסודו. כדי להפיק ממנו קמח נדרשת מטחנה מקצועית, והדבר יכול לרמוז על כך שלרוב מפיקים אותו בכמויות מסחריות. הינבוט הפך למוצר פופולארי, לכן אם טרם הקמתם לכם יער תוכלו לרכוש אותו בחנויות טבע למיניהן, אך אתם גם יכולים לנסות ולגדל אותו בביתכם. איך תדעו שהצלחתם? הינבוט הוא עץ גדול ומרהיב לכן לא תוכלו לפספס לכשיגדל מספיק. וממש כמו ב"עץ הנדיב" הוא מעניק לנו כל כך הרבה.

עשו זאת בעצמכם

מי היה מאמין שנחזור לבטוח בגשם שיעשה את העבודה אחרי שהמוח הישראלי המציא מערכות טפטפות משוכללות או שנסמוך על לטאות שיאכלו מזיקים במקום על ריסוס רעיל - שחוץ מלקטול מזיקים הוא גם מזיק לנו לא פחות. באופן אבסורדי, דווקא בעידן הטכנולוגי שלנו זה נראה כ"כ טבעי פשוט לסמוך על הטבע. חמשת הגידולים הללו יכולים לצמוח ולהניב פירות וירקות בתנאים של יער, כלומר ללא תחזוק או חשש מחומרי הדברה רעילים וגם ללא צורך במתווכים על מנת לקנות אותם. כך האוכל שלנו לא יהיה רק בריא יותר אלא גם זול יותר.

ביטחון תזונתי מוגדר כמצב שבו אנשים, בכל הזמנים, יהיו בעלי נגישות, הן ברמה הפיזית והן ברמה הכלכלית למקורות מזון מספקים ומזינים, התואמים לצרכיהם התזונתיים, לשם הבטחת חיים אקטיביים ובריאים. בימים בהם החברות המסחריות עושות הכל כדי להוכיח לנו שכל מוצר שלהם הוא "טרי טרי", ושאצלן במפעל "לא עושים כלום חוץ מלסחוט תפוזים טעימים", אנשים פרטיים מתחברים לקהילות ומתגייסים כדי להקים כאן ענף חקלאות שאינו תלוי בגורמים מתווכים וגופי ענק, אלא אך ורק בהם עצמם. והם, ורק הם, יכולים באמת להבטיח לעצמם שהם יודעים מה יש להם בצלחת. רוצים גם אתם להיות בטוחים? עשו זאת בעצמכם.

* הכותבות הן פעילות בארגון "מגמה ירוקה

>> 10 ממתקים: מה הכי לא בריא?