על צמח המים מנקאי (Mankai) כבר שמעתם? ובכן, ייתכן מאוד שבקרוב תשמעו עליו הרבה יותר. בייחוד כשישראל עתידה להיות הטריטוריה הראשונה שתשווק את ירק-העל בעל הערך התזונתי הגבוה.

המנקאי הוא זן מטופח השייך למשפחת צמחי מים ששימש כמזון קדום עבור שבטים בדרום מזרח אסיה. מדובר בירק העלים הזעיר בעולם (גודלו 0.5 מ"מ), שגדל על פני בריכות מים והיחיד שמכיל B12 בצורתו הטבעית. מבחינה זו, המנקאי מביא עמו בשורה בריאותית משמעותית עבור אלו המבקשים לשמור על בריאותם ואף משמעותית אף יותר עבור צמחונים וטבעונים. ניתן לבשלו או להשתמש בו כתוספת למנות שונות או למשקאות. בניגוד לקייל, ספירולינה או עשב חיטה, טעמו של המנקאי עדין במיוחד והוא אינו משפיע על המרקם או הטעם של המנה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

גידול ידידותי לסביבה

אופן גידולו הייחודי של המנקאי הופך אותו לאחד המזונות היותר ידידותיים לסביבה ולבשורה של ממש בתחום החקלאות. גידולו מתבצע בחממות קיבוץ בארי כגידול עתיר ידע. בחממות טמפרטורה גבוהה והן מנוהלות על ידי סנסורים ונוסחת דישון סודית. מדובר במודל חקלאות מזן חדש: ללא צורך באדמה, שימוש בכמויות מינימליות של מים ותאורה וללא מגע יד אדם. נוסף לכך, למנקאי מנגנון גידול טבעי - הוא מבצע שכפול עצמי כל 72 שעות ולכן מגדלים וקוצרים אותו כל ימות השנה, ללא תלות בעונות השנה וללא צורך בהמתנה לצמיחתו. בשל תכונות אלו קילוגרם אחד של מנקאי הופך תוך חודש בלבד לטונה.

ייצור המנקאי תורם לקיימות בצורה יוצאת דופן כיוון שהוא מצריך מעט מאוד מים לטובת גידולו. לצורך השוואה, לייצור 1 גרם חלבון מנקאי דרושים רק 4.5 ליטר מים – לעומת 13.5 ליטר מים לביצה (הנמוך ביותר מן החי), או 77 ליטר מים לבקר (הגבוה ביותר מן החי).

ערך תזונתי גבוה

למרות היותו ירק זעיר במיוחד, המנקאי מכיל לא מעט ויטמינים ומינרלים וערכו התזונתי גבוה. הוא כולל ריכוז גבוה של חלבון (כ-45 אחוזים מתכולתו בירק היבש), הזהה בפרופיל שלו לזה הקיים בביצה, ברזל בשיעור גבוה, אומגה 3, ויטמיני A, E, ו-B12, חומצה פולית, סיבים תזונתיים, פוליפנולים, נוגדי-חמצון - ומרכיבים נוספים המסייעים לחיזוק המערכת החיסונית. בניסויים קליניים בינלאומיים הוכח כי הוא מקור עשיר לחלבון איכותי, ברזל וויטמין B12 המצטיינים ביעילותם לגוף האדם. במחקרים אף הוכח כי המנקאי מסייע באיזון רמות הסוכר בגוף.

מנקאי (צילום: שחר פלישמן)
טוב לבריאות וטוב לאיכות הסביבה | צילום: שחר פלישמן

מאזן את רמת הסוכר

במחקר שנעשה על ידי אוניברסיטת בן גוריון בשיתוף אוניברסיטת הרווארד, נמצא כי צריכת מנקאי השפיעה לטובה על מדדי הסוכר בדם, הן בהורדת רמות הסוכר לאורך היממה והן בשיפור פעולת האינסולין. במחקר השתתפו 20 אנשים המוגדרים במצב טרום-סוכרתי. במהלכו, הם חולקו לשתי קבוצות; בשבוע הראשון, חצי מהם צרכו שייק מנקאי מדי ערב והקבוצה השנייה צרכה שייק יוגורט בהרכב תזונתי זהה לשייק המנקאי. בשבוע השני למחקר, קבוצות אלו התחלפו. לכולם הוצמדו חיישני סוכר רציפים במהלך הניסוי. כמו כן, הנחקרים התבקשו למלא יומן אכילה מפורט, כולל רמות שובע וביצוע פעילות גופנית לאורך כל התקופה.

הממצאים הראו עלייה מתונה יותר ברמת הסוכר בדם בקרב האנשים ששתו שייק מנקאי, בהשוואה לאלו שצרכו שייק יוגורט. בנוסף לכך, גילו החוקרים כי למנקאי השפעה מתמשכת, שכן רמות הסוכר היו נמוכות גם לאורך הלילה ועד לבוקר שלמחרת. המשתתפים דיווחו כי צריכת מנקאי הביאה לתחושת שובע גבוהה יותר בהשוואה לאלו שצרכו שייק יוגורט. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת הרפואי DIABETES CARE.

עוד ב-mako בריאות:
>> האם זו הסיבה לתחלואה העודפת של ערבים וחרדים?
>> 8 מאכלים שיגרמו לכם להיראות זקנים יותר
>> נמאס לכם להתעורר עייפים? זה הפתרון בשבילכם

מקור צמחי מעולה לוויטמין B12

המנקאי נחשב להבטחה גדולה במיוחד בקרב צמחונים וטבעונים, שמשיגים B12 ממקורות צמחיים שהם לרוב נספגים פחות טוב בגוף בהשוואה ל-B12  מן החי. אך המנקאי עשוי להיות פתרון מעולה עבורם, שכן נראה כי הוא מספק כמות משמעותית במיוחד של ויטמין B12, למרות היותו מקור צמחי.

ויטמין B12 קיים ב-2 תצורות: באופן טבעי בצורה פעילה ביולוגית וזמינה לעיכול (מצוי ברקמות בעלי חיים ופטריות), או בצורה לא פעילה ביולוגית, אשר לא נספגת בגוף (למשל ממקורות צמחיים). מחקר שבוצע על ידי אוניברסיטת בן-גוריון, מכון וייצמן ו- UC Davisאריזונה, מצא כי המנקאי מכיל ויטמין B12 בצורה פעילה, בעל יכולת ספיגה יעילה במיוחד בדם.

במחקר קליני שעקב אחרי צריכה ארוכת טווח בת 18 חודשים של המנקאי - נרשמה עלייה ברמת ויטמין B12 וחומצה פולית בדם בקרב 100 המשתתפים, שצרכו אותו במשקה שייק מדי ערב, בהשוואה לשאר קבוצות המחקר.