הגוף שלנו מפיק אנרגיה משני מאגרי אנרגיה עיקריים שומן ופחמימה. שני המאגרים האלו מספקים לנו דלק לביצוע פעולות יום יום ופעילות ספורטיבית כאשר בכל שלב מאגר אחר הוא הדומיננטי מבניהם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

את מאגר השומן אנו מכירים היטב: הוא גדול וכמעט בלתי מוגבל, כשלעומתו מאגר הפחמימה (גליקוגן) הינו מוגבל, ונמצא בעיקר בשרירים, בכבד ובמוח. הפחמימות מתפרקות בתהליך העיכול לגלוקוז (חד סוכר) ויחידות רבות של גלוקוז חוברות יחד לשרשרת ארוכה יותר שהיא הגליקוגן. תפקידו, בין היתר, לספק אנרגיה זמינה בשלב הראשון של ביצוע פעילות גופנית. באופן טבעי ניתן למלא ולרוקן את מאגר הפחמימות בגופנו על בסיס קבוע. כיום אנו יודעים שבכדי לשמור על בריאות ולהשיג תוצאות טובות באימונים יש להגיע אליהם עם מאגרי גליקוגן מלאים.

עוד ב-mako בריאות
>> האתגר שיעצב לכם קוביות בבטן
>> "פחדתי שהספיקו להודיע לאשתי שאני מת"
>> כך תצילו לעצמכם את החיים: 10 סוגי סרטן שניתן למנוע

בשנים האחרונות המחקר בוחן כיוונים אלטרנטיביים בנושא מאגרי הפחמימה, ובניהם האפשרות שביצוע פעילות גופנית בעת שמאגרי הפחמימה ריקים תגביר את השימוש במאגר השומנים - ובכך תוביל לשיפור ביצועים ספורטיביים ולירידה במשקל. מרבית המחקרים נעשים בתחום הספורט התחרותי ובתחום הספורט האירובי בפרט.

קיימים פרוטוקולים רבים למילוי וריקון מאגרי הפחמימה שמבקשים לבחון תאוריה זו, אחד מהם הוא ה- TRAIN LOW. לפי פרוטוקול זה, ספורטאים אכלו ארוחת בוקר לפני אימון הבוקר ובימים של אימון אחרי הצהרים דילגו על ארוחת הצהרים בכדי להגיע לאימון במאגרי פחמימה מדוללים. לאורך השנים לא נמצא יתרון משמעותי בביצוע פרוטוקול זה מבחינת ביצועים או שריפת שומן. בנוסף, ספורטאים דיווחו על תחושה רעה ולעיתים פגיעה באימונים.

פסטה (צילום: JRP Studio, Shutterstock)
לא בהכרח האוייבת שלכם. פסטה | צילום: JRP Studio, Shutterstock

מפרוטוקול זה נולד אחד חדש בשם SLEEP LOW, לפיו אחרי אימון ערב עצים יש להימנע מאכילת פחמימות, כשאת אימון הבוקר יש לבצע בעצימות נמוכה וללא אכילה מקדימה. מספר מחקרים הוכיחו שיפור בביצועים בקרב ספורטאים שהתאמנו על פי גישה זו. מדובר בתחום חדש יחסית, כך שטרם נעשו מחקרים רבים בנושא.  ולגבי שריפת השומן המוגברת? גם במקרה הזה טרם נמצאה התשובה.

האם השיטות מתאימות למי שאינו ספורטאי? פחות

כיום אין הוכחה חד משמעית לכך שאימון על בטן ריקה יוביל לשריפת שומן מוגברת. נוסף על כך, יש לזכור כי אי אפשר לאמץ את עיקרון ה"אימון על בטן ריקה" מבלי לאמץ את כל הפרוטוקול הכולל גם תכנית אימונים מסויימת, עקרונות התזונה במהלך היום וכו'. מלבד העדר הוכחה משמעותית, יש לזכור שכיום במחקר בוחנים ספורטאים ולא אנשים שמתאמנים לשם שמירה על אורח חיים בריא. ישנם משתנים נוספים שלא נלקחים בחשבון, כמו הצורך ללכת לעבודה או ללימודים והרגלי אכילה שעשויים להשפיע על התוצאות ולהפוך את ההמלצה לספורטאים לבלתי רלוונטית עבור הציבור הרחב. 

ישנם חסרונות לאימון על בטן ריקה, כמו חולשה פיזית, סחרחורות ואף עילפון. מי שלא מקפיד על תזונה מאוזנת עשוי להפחית את כמות האוכל היומית במידה מוגזמת ולייצר פציעות ספורט ואף פגיעה בבניית השריר. כך שעל אף הרצון לגלות שיטה שתזרז את תהליך הירידה במשקל, נכון להיום ההמלצה היא להקפיד על תפריט מאוזן ולהשאר פעילים, לרכז את אכילת הפחמימה סביב פעילות גופנית על מנת להעניק לגוף את האנרגיה לה הוא זקוק ולאחר האימון לאכול ארוחה מאוזנת שכוללת פחמימה, חלבון ומעט שומן. ובקיצור, עדיין אין פתרון קסם.

 וגם: הפצוע מהפיגוע בדיזנגוף השתקם ופתח מועדון קרוספיט