כולנו יודעים שכושר הוא חלק משמעותי מחיים בריאים. ובכל זאת, לא כולנו מקפידים על ריצות ואימונים, כי בואו נודה בזה – זה לא קל וזה ממש לא נעים. לא כל יום בא לנו להזיע ולמחרת להרגיש שכל הגוף שלנו קשה כמו בטון. ואם מוסיפים למשוואה את החום הישראלי, לא קשה להבין מדוע אנשים רבים מתקשים לעמוד בזה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כשחם לנו, יותר דם מוזרם לעור כדי לסייע לחום להיפלט מהגוף – המשמעות של זה היא שפחות דם מוזרם לשרירים ולמוח, מה שגורם לנו להרגיש עייפים מהר יותר. אך מחקר חדש מציע שיטה להתגבר על החום במהלך אימון גופני.

סטיבן צ'ונג, פרופסור ומנהל מחקר באוניברסיטת ברוק באונטריו רצה לבדוק אם ניתן להשתמש בכלים פסיכולוגיים כדי לשפר את מידת הסבילות שלנו לחום ולסייע לנו להרגיש יותר בנוח במהלך פעילות גופנית.

צ'ונג וצוותו ביקשו מ-18 רוכבי אופניים לקחת חלק באימון עצמתי במזג אוויר חם, שבו נמדדו ביצועיהם. לאחר מכן, 9 מהמשתתפים התאמנו במשך שבועיים, כפי שהם רגילים להתאמן. שאר המשתתפים לקחו חלק בסדרת אימונים בכישורי מוטיבציה, מעין דיבור עצמי שכולל "מסגור מחדש" של תחושות שליליות לתחושות חיוביות. במקום לחשוב "הרגליים שלי שורפות", או "אני מזיע בטירוף", לימדו אותם לחשוב מחשבות חיוביות ומעודדות יותר, כמו "אני מסתדר יפה" או "אני יכול להתמודד עם זה".

עוד ב-mako בריאות
>> שאלון: חושבים שהרגלי ההיגיינה שלכם בריאים?
>> האימון הזה לא עוזר לכם, למה אתם עושים אותו?
>> מחקר: ניתוחים קיסריים ישנו את אבולוציית האדם

עידוד עצמי הוא המפתח להצלחה

בתום השבועיים, כל המשתתפים זומנו לעבור אימון עצמתי במזג אוויר חם, שוב. בקבוצה הראשונה לא היה שינוי בביצועים שלהם. אך הקבוצה שהשתתפה באימוני מוטיבציה השתפרה במידה משמעותית. הם היו מסוגלים להמשיך לפדל לזמן ממושך יותר ב-25 אחוזים מהאימון שעשו בהתחלה. בנוסף, הם הצליחו לעמוד ברמות גבוהות של אי נוחות במהלך האימון, למשך זמן רב יותר מהמשתתפים בקבוצה השנייה.

אם אתם עוסקים בספורט מקצועי, כנראה ששיטת המוטיבציה העצמית לא זרה לכם. אם אתם לא ספורטאים מקצועיים אך יצא לכם לצפות בתחרויות מקצועיות, כנראה ששמתם לב שאצנים לוחשים לעצמם לפני ריצה, כך גם טניסאים – גם כשהם מנצחים וגם כשהם מפסידים.

בתחרות האולימפיאדה השנה, רבים הבחינו כיצד המתעמלת האמריקנית לורי הרננדז, חלק מקבוצת המתעמלות האגדית -  "הפיינל פייב" משתמשת בשיטה של עידוד עצמי. רגע לפני שעלתה על הקורה הרננדז לחשה לעצמה "I got this", מה שמשתווה בעברית ל"קטן עלייך". כנראה שזה עשה את העבודה (זה והכישרון המופלא שלה, כמובן), והרננדז זכתה במדליית כסף בתרגיל הזה. 

בעצם המוח שלנו, לפני שאר הגוף, הוא שמוותר קודם כשקשה לנו. "זה באמת המוח שלמעשה מאכזב אתכם", אומר צ'ונג. "אתם יכולים להתאמן חזק יותר ממה שאתם חושבים. גם כשהגוף שלכם מאותת לכם להפסיק, המוח מסוגל לבטל את האותות". 

(מקור)

>> השמנה, מחלות ומוות: הצד האפל של אבקות החלבון