הם לא מפחדים מזכוכיות קטנות שנכנסות לכפות, מהכביש הרותח, מהקוצים, גם לא משטפי דם, יבלות או דם ניגר, וגם לא נרתעים מהלכלוך של רצפות תל אביב. הכירו את היחפנים, שהחליטו לוותר על נעלי הריצה היקרות עם שלל הגימיקים ולסמוך על כפות הרגליים שלהם, שיביאו אותם לתוצאות המובטחות נטולות פציעות ודלקות.

שיטת הריצה היחפה מגיעה אלינו עוד מימי האדם הקדמון, שלא היה לו במערה ארון נעליים עם מבחר של נעליים נושמות עם בולמים וסוליות מרחפות ומוקצפות. מאז עברנו כמה אבולוציות, ובני האדם החלו לגבס רגליהם בנעליים, עד כי רוב שרירי רגלנו התנוונו וללכת יחפים כטבענו, הפך להיות דבר פחות נורמלי.

בשנת 2009 יצא לאור ספרו של כריסטופר מקדוגל – "נולדנו לרוץ", שהפך את עולם הריצה וגרם לאצנים רבים להסתכל בצורה אחרת על נעלי הריצה שלהם. גם יצרני הנעליים הושפעו מהספר ודרישותיהם של הרצים, ויותר ויותר חברות החלו לייצר נעלי ריצה מינימליסטיות שמתקרבות ככל האפשר לריצה היחפה. היום ניתן לראות מרתוניסטים שרצים ללא הנעליים, אולטרה מרתוניסטים יחפים ואף מפורסמים נכנעו לטרנד וביניהם אצלנו גם הזמר אביב גפן שנתפס הולך ורץ יחף.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

עדן פז // בן 35 // מאמן ריצה, פירותן ויחפן מקצועי

קבלו את תופעת הטבע עדן פז, מאמן ריצה בן 35 ממודיעין, פירותן, ויחפן מקצועי, שעשה וי על מרתון שלם יחף, פלוס אולטרה מרתון (160 קילומטרים) עם סנדלי ריצה מנימליסטיות המדמות ריצה יחפה (ללא גרביים), תוך שהוא מנצח את המקום הראשון בקצב 5:50 לדקה, 16 שעות ברצף בלי שום עצירה. וכל זה, תוך כדי שהדלק שלו הוא רק פירות, סלרי, קוקוס טבעי וסליקורינה (צמח תבלין בטעם מלוח לאיזון המלחים).

יחפנים, עדן (צילום: באדיבות המצולם)
עדן פז. "מאז שאני רץ יחף הפסיקו לי הכאבים בכפות הרגליים" | צילום: באדיבות המצולם

איך עושים את זה? אולטרה מרתון יחף על תזונת פירות?

"התכוננתי לאולטרה מרתון במשך שלושה חודשים אחרי הרבה זמן שלא רצתי, אבל לקחתי את זה ברצינות, אנשים חיכו לי בדרך עם פירות ובמימייה היו הרבה מי קוקוס טבעיים ומים. הקוקוסים מספקים הרבה אנרגיה, חומצות אמינו ומינרלים. כדי להצליח לרוץ למרחק כזה, חייבים לתכנן הכול בצורה מדויקת עד הפרט האחרון. באתי לשם עם שאיפה מאוד גבוהה לרוץ את המרחק הזה בפחות מ-15:45 שעות. התחלתי להתאמן כמו משוגע, העליתי מרחקים בהדרגה ובמקביל לריצות עשיתי אימונים משלימים של פילאטיס, HIIT, ועוד. היה הרבה יותר קשה משחשבתי, היו רגעים שרציתי להפסיק וששאלתי את עצמי מה אני עושה שם בכלל, אבל משלא הייתה לי תשובה החלטתי להמשיך".

ומה קורה לכפות הרגליים אחרי 160 קילומטרים של ריצה עם סנדלים?

"זה מצחיק שאת שואלת את זה כי אחרי תחרות שעשיתי של 200 קילומטרים עם נעליים היו לי בצקות עם כפות הרגליים והם התנפחו חבל על הזמן, ואחרי 160 קילומטרים עם הסנדלים הכפות רגליים שלי היו במצב טוב, ממש סבבה".

נשמע ממש משכנע. זו הסיבה שהחלטת להסיר את הנעליים, היבלות?

"הכול התחיל כשהייתי קטן והיה לי פלטפוס, וקריסה. ניסיתי לתקן עם נעליים מתקנות וזה לא ממש עזר. בהמשך קראתי את הספר 'נולדנו לרוץ' ואז הבנתי הרבה דברים על כפות הרגליים. שבעצם כשאנחנו רצים עם נעליים אז אנחנו נותנים תמיכה לקשת. הקשת זה מבנה שמשתמשים בו גם בבנייה וזה מבנה מאוד חזק בצורה שלו, וברגע ששמים תמיכה מתחת לקשת, אז זה מחליש את כל המבנה של הרגל. דבר שני, המבנה של הכף רגל נועד לבלום זעזועים בריצה. ברגע שנועלים נעל, אנחנו מאבדים את המבנה הזה, אנחנו פחות רגישים, מאבדים את התחושה. יש לנו בכפות רגליים קצות עצבים שהם קולטים את הקרקע, את התחושה מהקרקע, וברגע שאנחנו שמים נעל, זה כמו לשים כפפה על יד או כמו לכסות גלאי עשן, ואז ברגע שעושים את זה, אז מתחילים להיפצע הרבה יותר ומתחילים כאבים בכפות רגליים".

איזה עוד יתרון יש לריצה היחפה?

"תחשבי שיש לך מגדל ואת שמה בצד אחד של המגדל בלוק, בעצם מרימה את כל הבלוק על מטר, ככה שאנחנו מרימים את העקבים מעל הקרקע אז כל השיווי משקל משתנה, הגוף מנסה לתקן את זה כמו עם הקשתה של גב, וזה משפיע על כל היציבה מכף רגל ועד ראש וזה מה שקורה כשהולכים עם עקב של כמה מילימטרים. זה גם גורם לקיצור של שריר התאומים כי יש שם פחות מתיחה. ככל שמרימים את העקב - הוא מתקצר. אני ממליץ לאנשים לקרוא את הספר 'נולדנו לרוץ'".

איך הריצה שלך השתנתה מאז שעברת ליחפנות?

"הפסיקו לי הכאבים בכפות הרגליים. אני רץ יותר חזק אבל פחות נפצע".

אתה זוכר איך זה לרוץ על נעליים?

"כן אני זוכר. ניסיתי לרוץ עם נעליים לאחרונה וזה לא היה לי כיף בכלל. זה חונק את הרגל. הרגל מזיעה, זה לא נעים. זה יוצר מצב של כאבים מנקודות שהנעל לוחצת על הרגל, בכריות כף הרגל, באצבעות, גב כף הרגל, מרגיש תחושת חנק, שלא מאפשרת חופש לאצבעות, וזה הרבה יותר משוחרר וחופשי ותחושה של היי לרוץ יחפים. בעבר רצתי כל החיים עם נעליים. באזור 2015-2016 הפסקתי עם נעליים והתחלתי לרוץ עם נעליים מינימליסטיות".

אז אתה בעצם גם חוסך הרבה כסף על נעלי ריצה?

"לא בדיוק, אולי קצת, כי הסנדלים גם יקרים. אם אני רץ במקום שאני יכול לרוץ יחף אז אני מעדיף יחף אבל בשטח אני רץ עם הסנדלים. רץ עם סנדלים של 1-2 מילימטרים. הסנדלים מחזיקים באזור ה-2,000 קילומטרים ואז צריך לקנות חדשים".

אתה רץ יחף בשביל הבריאות או שיש עוד סיבות?

"אני לא מסתכל על בריאות אלא על טבעיות. על דרך חיים טבעית ואקולוגית ובהרמוניה עם הסביבה וכמה שפחות נזק לאדמה ולבעלי החיים. כששמים נעל זה מעוות את כל הגוף. היה הכי טוב שהיינו הולכים יחפים ועירומים בצורה הטבעית, אבל אנחנו לא חיים ככה ודברים השתנו, אז המטרה שלי היא להיות כמה שיותר טבעי במקום הלא טבעי ולנסות לשמור עליו ועל העולם כמה שיותר. אני רואה את זה כחמלה כלפי הגוף וכלפי כל החיים".

אנשים מסתכלים עליך מוזר כשאתה רץ יחף?

"בטח. זה משהו חריג בנוף אז אנשים מסתכלים עלי מוזר כל הזמן וכמעט על כל דבר שאני עושה. אנשים מציעים לקנות לי נעליים, שאלו אם שכחתי את הנעליים בבית. התגובות האלו לא מזיזות לי. בזמן האחרון אנשים יותר סקרנים לאופציה הזו וגרמתי למאות אנשים לקנות את סנדלי הריצה המנימליסטיים אז אני מרגיש שעשיתי די הרבה שינוי בתחום הזה".

תן לנו טיפ יעיל למי שרוצה לרוץ יחף.

"כשרצים יחפים או עם סנדלים אז ההמלצה היא לדרוך על הכריות. זה שרירים אחרים, עבודה אחרת, זה תהליך הדרגתי שיכול לקחת גם שנה - אז תעשו את זה לאט לאט".

רום כרמי // בן 26 // בעל עסק לצילום ומנהל את דף הפייסבוק מטיילים מצייצים

בשנה האחרונה גם רום כרמי בן ה-26, זנח את הנעליים שלו והתחיל לרוץ יחף. "התחלתי לרוץ כבר בכיתה ו'. הייתי ילד שמנמן והחלטתי שאני רוצה להרזות, התחלתי לרוץ ומאז לא הפסקתי", מספר כרמי, קיבוצניק בעבר ותל אביבי בהווה, בעל עסק לצילום ומנהל את דף הפייסבוק "מטיילים מצייצים". אני מתאמן למרתון עכשיו. הכי הרבה שהגעתי זה 30 קילומטרים. אני רץ בכל סופ"ש חצי מרתון יחף".

יחפנים, רום כרמי (צילום: באדיבות המצולם)
רום כרמי. "אני לא מסוגל לחזור אחורה. ברגע שמתחילים אי אפשר לחזור" | צילום: באדיבות המצולם

אז למה בעצם החלטת לוותר על נעלי הריצה?

"אני קיבוצניק אז כל חיים שלי הלכתי יחף, זה עניין של תהליך. בהתחלה התחלתי לרוץ עם סנדלים דקיקים ומשם המשכתי בהדרגה לריצה יחפה".

והרצפה לא חמה לך בימים קיציים?

"אני רץ בשעות שפחות חם. כפות הרגליים נהיות קשות ולא מרגישים כל דבר. זה תהליך. מריצה לריצה זה הופך להיות יותר ויותר נעים. במילואים האחרונים שלי רצתי על דרך כורכר ממש קשה, ועכשיו כשאני רץ על הירקון זה ממש קליל. ריצה על דשא זה מרגיש כמו מסאז'".

ומדי פעם אתה חוזר לנעלי הריצה?

"אני לא מסוגל לחזור אחורה. ברגע שמתחילים אי אפשר לחזור".

איך הייתה הריצה הראשונה היחפה?

"זה היה תהליך כי עברתי מסנדלים ליחפנות. פעם אחת הבנתי שהגיע הזמן לנסות רצתי 1 ק"מ בקיבוץ והבנתי שזה אפשרי. זה לא מפחיד כמו שזה נראה. שדרכתי על אבנים, זה כואב בהתחלה אבל אפשרי. ככל שרצתי יותר, אז פחות הרגשתי".

לפעמים חוזרים מריצה עם דם בכפות הרגליים?

"לפעמים אני חוזר מריצה עם דם בכפות רגליים, או שטף דם. יש שלפוחיות בהתחלה, עכשיו כבר ממש אין לי".

איך הריצה שלך השתנתה מאז שעברת ליחפנות?

"היא הרבה יותר משוחררת, מרגיש פידבק מהקרקע, הרבה יותר חיבור לסביבה ולמקום שאני רץ בו, עם נעליים אני כן ארוץ יותר מהר אלא אם כן אני ארוץ על דשא. אני לא בן אדם שנפצע בריצה אבל אומרים שרוב הפציעות של הברכיים זה נובע מהנעליים".

אז ההחלטה להסיר את הנעליים באה ממקום של בריאות?

"לגמרי. אתה מבין שככה אנחנו אמורים לרוץ. ככה האדם הקדמון רץ. פשוט זה מה שהגוף צריך ומסוגל. בגלל זה הפכתי גם להיות טבעוני, בגדול אני נגד התעשייה ואני בעד שניתן לטבע לחיות ולעשות את שלו. רוב היחפנים הם גם צמחונים/טבעונים".

טיפ למי שרוצה לנסות?

"לעוף על זה, לקחת מישהו מקצועי שמלווה או ללמוד מיוטיוב. ככה אני עשיתי, ואם אפשר לקחת מאמן אישי, ואם התחלתם אז לא תחזרו לרוץ עם נעליים אז תיזהרו מזה".

עוד ב-mako בריאות:
>> 10 דרכים להפחית שומן בטני
>> האם הגיע הזמן להפסיק להשתמש בנייר טואלט?
>> איך אנשים מגיעים לגיל 100? נמצא הסבר מדעי

שרה גילה לופה // בת 27 // עובדת בחברת נדל"ן ומטפלת בפוטותרפיה

שרה גילה לופה מעידה על עצמה שהיא לא בדיוק נולדה אצנית, ומאדם עייף מאוד שלא מתאמן, היא משלבת היום בין הריצה היחפה לריצה הקונבנציונלית. "אני רצה כבר יותר מ-7 שנים. מבטטת כורסה ואדם תשוש, פשוט התחלתי לרוץ מאפס והתמכרתי", מודה לופה בת ה-27, עובדת בחברת נדל"ן ומטפלת בפוטותרפיה. "גדלתי ביישוב אז המון הלכתי יחפה בכל משטח, כולל עשבים וקוצים, אחר כך עשיתי שירות לאומי וגם שם הייתי רוב הזמן יחפה. ממש מילדות היינו יחפים בגינה, אז פשוט היה לי טבעי לרוץ יחפה. היום אני יודעת כמה שזה גם בריא".

יחפנים, שרה (צילום: באדיבות המצולמת)
שרה גילה לופה. "אחרי כל ריצה אני עושה פדיקור" | צילום: באדיבות המצולמת

איך זה לרוץ יחפה?

"לא כל הריצות שלי הן יחפות, אני רצה חצאי מרתונים, כל שישי עושה ארוכה, וכל שבוע לפחות 3 פעמים בשבוע בנוסף לרכיבה. הריצות היחפות קורות יותר שאני בטבע, אז היום אני יכולה לומר שזה קבוע, אבל בכל חודש זה קורה".

לא חם לך? כפות הרגליים לא צועקות?

"לא חם לי, אבל שוב, אני אישית, רצה על אדמה והיא לא חמה כמו כביש".

ומה עם האסתטיקה של כפות הרגליים? זה לא פוגע?

"זו שאלה מצוינת כי אני פשוט מאוד משקיעה ושומרת על הרגליים, אז אחרי כל ריצה אני עושה פדיקור".

מה את מרגישה בהבדלים כשאת רצה עם או בלי נעליים?

"כשאני רצה יחפה אני מרגישה את הקרקע, זה ממש התקרקעות, זה מאוד חזק, זה חיבור, את מרגישה הרבה יותר את הגוף".

נינה פורית // בת 47 

גם נינה פורית בת ה-47 מיהוד, משלבת את הריצה היחפה עם הריצה הרגילה. "התחלתי לרוץ יחפה בעקבות פציעה באגן, היו לי כאבים מאוד חזקים ואחת הבדיקות הראו חשש לקרע". משחזרת פורית. "המליצו לי לרוץ יחפה על חול רך וזה מה שהתחלתי לעשות, ומאז לא מרגישה כאבים יותר".

יחפנים, נינה פורית. קרדיט בזיזנסקי צביקה (צילום: רץ מקבוצת אינטרוואל שוהם)
נינה פורית. "ממש התאהבתי בריצה היחפה בים, זה עושה לי טוב" | צילום: רץ מקבוצת אינטרוואל שוהם

וואו, ואת ממשיכה לרוץ יחפה?

"היום אני רצה גם עם נעליים וגם בלי. יום כן יום לא אימונים, בהתאם למה שמתכננת לעצמי. אני רצה יחפה רק באמצע השבוע בחוף הים, נוסעת במיוחד לתל אביב כדי לרוץ על החול, בריצות הארוכות רצה עם נעליים. ממש התאהבתי בריצה היחפה בים, זה עושה לי טוב".

מה את אוהבת בזה?

"זה פשוט נותן לרגל טווח תנועה שעובד על עוד שרירים אחרים. הנעל נותנת מסגרת לרגל, לאצבעות, לפלטפוס, נותן יותר חופשיות. אני אוהבת לשלב".

את רואה את עצמך מתישהו נוטשת את הנעליים לגמרי?

"לא. זה גם פוצע פיזית את העור החיצוני שלנו".

רון כהן // בן 29 // איש חינוך ומאמן ריצה

רון כהן, בן ה-29 מירושלים, הוא מלווה רצים יד ביד אל עבר היחפנות. ביום הוא מחנך כיתה י' בתיכון האקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים ובשאר הזמן שלו הוא מאמן ריצה הדוגל בריצה יחפה, מרתוניסט, וכבר 10 שנים שהוא רץ ללא נעליים. "אחרי הניסיון שצברתי, ובגלל שזה עשה לי מאוד טוב אני שמח להעביר את זה הלאה".

יחפנים, רון (צילום: ירדן בן טל)
רון כהן. "דרך תרגול ריצה יחפה הצלחתי לרוץ מרתון" | צילום: ירדן בן טל

אז איך זה עובד אצלך, לא נכנסים לאימון עם נעליים?

"להפך. בהתחלה אני מחייב לבוא עם נעליים, גם אם הבנאדם ממש רוצה לעבור לריצה יחפה. ומי שזה מעניין אותו וזה מדבר אליו, אז עושים תהליך של מעבר הדרגתי מהנעליים לריצה יחפה".

מה בעצם התיאוריה מאחורי ריצה יחפה ולמה התחלת לרוץ יחף?

"התיאוריה מאחורי ריצה יחפה מאוד פשוטה. זו הבנה פיזיולוגית שאנחנו בנויים אידיאלית לרוץ למרחקים ארוכים. אנחנו היונק הכי טוב בריצה למרחקים על היבשה, ועם ההבנה הזו, אז למה לעזאזל אנחנו רואים כל כך הרבה פציעות בתחום הריצה? למה אנשים נפצעים בלי הפסקה? וזה הוביל הרבה אנשים למצוא את הריצה היחפה, וככה זה היה גם אצלי. הייתי בחור בן 18, מורעל להגיע ליחידה קרבית מובחרת, ובאימונים, כל הזמן סבלתי מפציעות ריצה קשות. ניסיתי כל טיפול קונבנציונלי אפשרי וגם טבעי וכלום לא עזר. לרוץ לתפוס אוטובוס היה לי קשה. המאמן שלי אז אמר לי לתת צ'אנס לריצה יחפה, ואז אחרי הרבה דיוקים ולמידה עצמאית זה עבד. ממצב של חוויה נאחסית בריצה, זה ממש שיפר לי את הביצועים. מממוצע מינוס הפכתי לרץ מאוד טוב. יש לזה המון ערך מוסף, פיתוח קשב לגוף, ריצה ככלי טיפולי, שבו אנחנו לומדים לעבוד עם הגוף, רוב האנשים מגיעים לשם כי הם נפצעים ורוצים לנסות לשקם. היום אני עובד עם חברה צעירים לקראת השירות הקרבי שלהם במטרה לעזור להם למנוע את הפציעות".

אין דרך אחרת למנוע פציעות, חייבים להוריד את הנעליים?

"הטיפול המיידי ברוב המקרים של פציעות זה משככי כאבים ומדרסים. הבעיה בדרך הטיפול הזו היא שבמקום לבנות חוסן ולחזק וללמוד איך לזוז בטכניקה נכונה, לוקחים עוד משכך וזה יוצר מעגל אינסופי של כאבים ופציעות. חשוב שאנשים יבינו. למה הכאב הזה עלה? כשאנחנו מורידים את הנעליים - לא סתם האזור כל כך רגיש, יש עוד שני אזורים רגישים, שפתיים ואיברי המין, ולרגישות הזו כמובן יש תפקיד - כפות הרגליים אמורות להיות רגישות כי זה משרת אותך בתנועה נכונה, אם משהו בתנועה לא נכון, ישר יש פידבק כשאתה מתרגל ריצה יחפה, אתה לומד לתרגל טכניקה מדויקת. הבעיה היא שאנחנו שמים את הרגל שלנו 24/7 בתוך גבס, שאנחנו גורמים לניוון שרירי כפות הרגליים והקרסול. שורת מחקרים הראתה שחוסן ובריאות כף הרגל הם פקטור קריטי במניעת פציעות, והתוצאה של קיבוע כף רגל זה ניוון של איברים שאנחנו לא מאפשרים להם להיות. יש לנו הרבה מאוד שנים של ניוון עם ריצה בנעליים".

כמה קילומטרים אתה רץ יחף?

"אחרי הרבה מאוד זמן תרגול, הגשמתי את החלום של מרתון שלם על אספלט בירושלים, והחלום זה לרוץ עד גיל 40 אולטרה מרתון יחף בשטח. כרגע אני רץ בשטח יחף, אבל לא למרחקים כל כך ארוכים בשטח".

תגיד, מה דעתך על אנשים שמשלבים בין יחפנות לנעליים?

"אין שום סיבה לרוץ יחף כל הזמן. המטרה שלנו היא ללמוד טכניקת ריצה נכונה שתמנע פציעות ושתשרת אותנו בביצועים. לשם כך, אנחנו לא אמורים להיות יחפים בכל ריצה. אנחנו יכולים לקנות הנעלה שמדמה ריצה יחפה, שמאפשרת לנו לרוץ בטכניקה נכונה. הנעליים של פעם זה לא הנעליים של היום, ולמי שהמטרה שלו זה למנוע פציעות ולשפר ביצועים, אין צורך לרוץ יחף כל הזמן, אלא מספיק תרגול בסיסי של הטכניקה כדי ליישם את העקרונות עם נעל מנימליסטית. כן יש להקפיד על נעל עם דרופ נמוך (ההפרש במילימטרים בין החלק הכי גבוה בסולייה 0 העקב לבין החלק הכי נמוך – האצבעות). דרופ גבוה לא מאפשר לנו טכנית לרוץ בצורה נכונה. מספיק תרגול של ריצה יחפה פעם בשבוע שבועיים בשילוב נעל ריצה מנימליסטית.

גם אתה משלב או רץ יחף כל הזמן?

"אני רץ רק יחף, קשה לחזור אחורה, אבל אם אני מגיע לשטח קיצוני אז אני רץ עם סנדלי ריצה מקצועיים. המתמידים בריצה יחפה בלבד יגלו לאורך הדרך המון ערך מוסף. למשל: חיבור אל הגוף, ביטחון בגוף, קשב גופני, שיפור האינטילגנציה הגופנית ועוד.

עוד ב-mako בריאות:
>> 10 דרכים להפחית שומן בטני
>> האם הגיע הזמן להפסיק להשתמש בנייר טואלט?
>> איך אנשים מגיעים לגיל 100? נמצא הסבר מדעי

נראה לי שהשתכנענו. תן לנו בבקשה כמה טיפים ליחפנים בתוליים

  1. אל חשש. הכאב הוא מורה טוב
    הכאב מאותת לנו שאנחנו לא עושים משהו בצורה נכונה. הוא מסמן לנו רגע תעצור, חול ים למשל, הוא לא משטח טוב ללמידה כי הוא סלחן מדי. זה כן מחזק אבל לא ממקום של ללמוד טוב. אתם תרוצו בטכניקה נכונה אבל לא תרגישו את הכאב. צריך לבחור משטח לא סלחן מדי ולא קשוח מדי כמו אספלט. ההמלצה היא אדמה יחסית רכה כמו דשא או אצטדיון חימר. זה משטח שלא יכאב לנו מדי, אם נעשה הכל בצורה נכונה, הגוף ידרוש מאיתנו דרך הכאב לשים לב כדי לשנות ולהתחיל מחדש עם התנועה.
  2. סרגל מאמצים 
    כאשר אנחנו מורידים את הנעליים, אנחנו מפעילים שרירים וגידים שאולי היו מנוונים אצלנו כל החיים. אפילו רץ מרתונים ותיק שזו פעם ראשונה שהוא מוריד נעליים, אם הוא ירוץ בקצב הרגיל שהיה רגיל לרוץ, הוא יקום עם דלקת בגיל אכילס. מתחילים בסרגל מאמצים של 5 דקות.
  3. מסתכלים על המעבר לריצה יחפה ומפסיקים להסתכל על הקצב 
    בשלב ההסבה לריצה יחפה אנחנו לא בודקים קצב או קילומטראז'. זה לא מעסיק אותנו. אנחנו רצים בקצב ריצה מתודי של 9-8 דקות לקילומטר, ובכך זה משפר את טכניקת הריצה. בשלב הלמידה אם לא נקפיד על זה אז ניפצע. אנחנו צריכים לפתח קשב ועל כן נתרגל את ההסבה בקצב נמוך מאוד ואת ההתקדמות נמדוד על קצב זמן עבודה. מתחילים ב-5 דק, 7, 10, 12 דקות. לשלב ריצה אחת בשבוע שכל מטרתה היא שיפור הטכניקה, להתחיל מ-5 דקות בקצב איטי וכל שבוע להגדיל את הנפח בין 2 עד 5 דקות. תלוי בתחושה האינדיווידואלית.
  4. היעזרו במאמן ריצה יחפה
    ריצה יחפה מעבירה את הכוח למתאמן. אני נורא מאמין לרוץ עם מאמן, אבל מומלץ לרוץ עם מאמן ריצה יחפה כדי למנוע פציעות בדרך ולקבל כלים וקווים מנחים לשמור על הגוף.