ידוע שהבריאות שלנו תלויה בלא מעט גורמים אבל בעיקר מהגנטיקה שלנו ומאורח החיים. אדם שיש לו היסטוריה משפחתית של מחלות לב נמצא בסיכון גבוה יותר ללקות במחלות אלו. אך אם ינהל אורח חיים בריא שכולל תזונה מאוזנת, פעילות גופנית, הימנעות מעישון והימנעות מצריכת אלכוהול - יוכל להפחית את הסיכון שלו. עם זאת, גם אנשים שאינם בקבוצת סיכון בשל מחלות המועברות בתורשה יכול ללקות במחלה בשל אורח חיים לקוי. אנחנו יודעים שתוחלת החיים שלנו מושפעת גם כן מהגורמים הללו, אך מחקר חדש בדק לראשונה לעומק את הרכב הדנ"א של אנשים מעל גיל 100 כדי להבין כיצד הם מצליחים להימנע ממחלות זקנה שנפוצות באוכלוסייה ומשפיעות באופן משמעותי על תוחלת החיים. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במשך שנים המדע מנסה להבין מה גורם לאנשים מסוימים להגיע לגיל 100 (או יותר) ואילו אחרים לא. כשעוד אדם מגיע לגיל 100+, הדבר הראשון ששואלים אותו זה "איך?". "מה הסוד שלך?". לכל אחד מהם טיפ אחר; יש הטוענים שהקפדה על קריאה שומרת על המוח צעיר, אחרים טוענים שהכל בזכות מזונות מסוימים, מבירה ביום ועד לפירות. 

צוות חוקרים מאיטליה החליט לבדוק מדוע אנשים מסוימים מצליחים להגיע לגילים גבוהים מ-105, מבלי לחלות במחלות זקנה כרוניות. "קשה מאוד לעבור את סף ה-105 ואלו שעוברים אותו הם באמת סופר אתלטים במונחים של זקנה", מסביר ד"ר פאולו גראגנאני, פרופ' חבר לפתולוגיה באוניברסיטת בולוניה וממחברי המחקר. אותם "סופר בני מאה" הם יוצאי דופן מכיוון שהם נוטים להימנע ממחלות ממושכות שפוגעות בשנים האחרונות בחייהם של קשישים, הוא מוסיף. 

גראגנאני וצוותו חיפשו אחר אנשים באיטליה שהגיעו לגיל 105 כדי לבצע ריצוף גנטי של הדנ"א שלהם, במטרה להבין כיצד הם מצליחים להגיע לגיל מופלג. נראה כי איטליה היא בחירה טובה למחקר מסוג זה, מכיוון שתוחלת החיים שם גבוהה והכנסייה הקתולית מבצעת רישום מדויק של כל מי שעבר טבילה נוצרית, מה שעזר לחוקרים לוודא את הגיל המדויק של המשתתפים. מרבית המשתתפים במחקר עברו את גיל 100 והיו עצמאים ובריאים.

זקנה עצובה (צילום: shutterstock_Por Oleg Golovnev)
הם מצליחים להימנע ממחלות זקנה שמקצרות את תוחלת החיים | צילום: shutterstock_Por Oleg Golovnev

עוד ב-mako בריאות:
>> חשבה שזה צינון – והתברר שמדובר במחלה נדירה
>> חוקרים גילו שאנשים מסוימים מזדקנים מהר יותר
>> קולות לעיסה משגעים אתכם? מחקר חושף את הסיבה 

תיקון דנ"א מוצלח יותר

הם לקחו דגימות דם מ-81 אנשים וביצעו ריצוף דנ"א כדי לזהות הבדלים בין הרכב הדנ"א של בני 100 ושל אנשים צעירים. הם מצאו שאנשים שחיים מעבר לגיל 100 נוטים להיות בעלי רקע גנטי ייחודי שגורם לגוף שלהם להיות יעיל במיוחד בתיקון הדנ"א שלהם. נוסף על כך, הם זיהו חמישה שינויים גנטיים נפוצים בין שני גנים. שני הגנים הללו מעורבים באזורים בדנ"א שחשובים לתפקוד תקין של תאים אנושיים ולהתפתחות של סרטן, התקף לב ושבץ - כולן מחלות שנראה כי בני 100 נמצאים בסיכון נמוך ללקות בהן, כך לפי החוקרים. מסקנות המחקר מצביעות על כך שאותה יכולת לתיקון הדנ"א היא חלק משמעותי מהזדקנות בריאה, המספקת גם הגנה מפני מחלות לב וכלי דם. 

לאחרונה פורסם מחקר שבו התגלה כי הגיל המקסימלי שבני אדם יכולים להגיע אליו, הוא בין 120 ל-150 שנים. מעבר לכך, נראה שזה בלתי אפשרי. בישראל תוחלת החיים הממוצעת לגבר עומדת על כ-80 ושל נשים כ-84. ותוחלת החיים הממוצעת בעולם עומדת על כ-72 שנים. כך שבינתיים כולנו עוד רחוקים מאוד מהגיל המקסימלי המתואר. אבל אנחנו יכולים לפחות לנסות ללמוד מהאנשים שהצליחו להגיע לשיבה טובה בבריאות איתנה. ואולי בעתיד אף יצליחו לרתום את תוצאות המחקרים לטובת הארכת תוחלת החיים ואיכות החיים בזקנה.