רבים מחפשים את הסוד לירידה במשקל, את ההרכב התזונתי האולטימטיבי שיעזור לנו להשיל את הקילוגרמים העודפים ולשמור על הגזרה. בעוד שידוע כי אין תפריט אחד שמתאים לכולם, עולם המדע והרפואה ממשיך לחקור את העניין לעומק, במטרה להבין מה מוביל למגפת ההשמנה ומה יכול לפתור אותה. כעת מחקר ישראלי חדש שפורסם בחודש יוני בכתב העת הרפואי NUTRIENTS חושף את ההרכב התזונתי שיעזור לכם לשמור על הגזרה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

המחקר נעשה על ידי צוות חוקרים ממרכז סגול להשמנה מטבולית, במכון האנדוקריני, המרכז הרפואי תל אביב-איכילוב במחקר תצפיתי, שנמשך כשמונה שנים על כ-64 מטופלים. הם התבקשו על ידי החוקרים לצרוך במשך שנה דיאטת הרזייה מאוזנת, שמספקת כ-1.2 גרם חלבון לק"ג מחלבון מן החי (דגים, עופות, גבינות), ירקות, פירות, זירעוני חמנית, ובשלב יותר מתקדם להוסיף מזונות עמילניים. לאחר שנה הפחיתו משתתפי המחקר בממוצע 9.4 ק"ג ממשקל גופם, המהווים 9.4% ירידה.

החוקרים הופתעו לגלות: עוף ודגים תרמו הכי הרבה לירידה במשקל

הקריטריון המרכזי להשתתפות במחקר היה השמנה מטבולית של BMI 30 ומעלה. ואנשים שהשומן אצלם מרוכז בבטן והיקף המותניים רחב מהיקף הירכיים. אלה הם שני גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם כמו יתר לחץ דם וטרום סוכרת. לאחר שנה של ניסוי, המשתתפים עברו בדיקות דם, שהראו כי הם הפחיתו את גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם. בנוסף לכך נמצא כי רמות הגלוקוז, השומנים ולחץ הדם – כולן ירדו. אחוז השומן גם כן ירד משמעותית.

החוקרים הגיעו למסקנה כי ככל שצריכת האשלגן גבוהה יותר, כך המשתתפים ירדו יותר במשקל. אך בעוד שההסבר הלוגי המתבקש לכך הוא צריכת ירקות ופירות (שמכילים אשלגן), החוקרים גילו להפתעתם כי דווקא עוף ודגים הם המזונות שתרמו הכי הרבה לירידה במשקל.

דג מטוגן ותפוחי אדמה
יותר מפירות וירקות: דגים ועוף נמצאו יעילים לירידה במשקל | צילום: grafvision, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> עליתם לאחרונה במשקל? אולי זאת הסיבה 
>> חוששים מסקס? יש לנו כמה טיפים בשבילכם
>> בריא או לא? כל האמת מאחורי הפריכיות

"ממצאי המחקר שלנו הראו פעם ראשונה בספרות המדעית ניבוי של הורדת המשקל על פי כמות צריכת אשלגן מהמזון", מסבירה ד"ר ברוריה טל, דיאטנית קלינית ומובילת המערך התזונתי של המחקר. "מסקנות המחקר מצביעות על הרכב תזונתי מנצח להורדת שומן בטני של תזונה עשירה באשלגן". כעת החוקרים מתכוונים להתחיל מחקר חדש, שהפעם יבדוק את השפעת ההרכב התזונתי הזה בהשוואה להרכב תזונתי אחר.