האם טיפול שמטרתו לסייע בהרזיה ואינו דורש ניתוח עשוי להיות קטלני? אזהרה ששוחררה לאחרונה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי מתארת חמישה מקרי מוות שהתרחשו לאחר הליך החדרת בלון בקיבה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

טיפול באמצעות בלון בקיבה אינו דורש התערבות כירורגית וכולל החדרת בלון עשוי סיליקון (לא מנופח) דרך הפה ומשם לתוך הקיבה. לאחר מכן ממלאים את הבלון בנוזל, כך שהוא יתפוס מקום בקיבה. הבלון נועד להישאר בקיבה במשך מספר חודשים. על פי הדוח של מנהל המזון והתרופות האמריקאי, משנת 2016, חמישה אנשים מתו לאחר שעברו הליך זה. ארבעה מתוכם השתמשו בבלון מסוג Orbera Intragastric Balloon- BAB, המיוצר על ידי חברה בשם Apollo Endo Surgery ואדם אחד מת לאחר שהשתמש בבלון מסוג Reshape Integrated Dual Balloon, המיוצר על ידי ReShape Medical Inc. בכל מקרה מוות שקרה, כל מטופל מת כחודש או פחות לאחר ההליך. בשלושה מן המקרים – המטופלים מתו בין יום לשלושה ימים לאחר שהוחדר הבלון לקיבתם.

"בשלב הזה, איננו יודעים את הסיבה או את שיעור שכיחות המקרים – כמו כן, איננו יכולים עדיין לייחס את מקרי המוות להתקנים עצמם או להליכים להתקנת הבלונים", כתבו מטעם מנהל המזון והתרופות האמריקאי. הם הוסיפו כי הם בוחנים כעת שני מקרי מוות נוספים.

האזהרה אינה אומרת בהכרח כי ה-FDA הוכיח בוודאות שאכן טיפולים אלו באמצעות בלון בקיבה הם שגרמו למוות, אך הם ממליצים כי רופאים יבצעו מעקב רפואי צמוד אחר מטופלים שעברו הליך זה.

עוד ב-mako בריאות
>> סכנה: גם אתם עושים את הטעות הזאת במטבח?
>> טיפ תזונה מפתיע הוביל למהפך המדהים של הישראלי 
>> בנות, תתפלאו: זה הדבר הכי טוב לגוף שלכן 

"ההליך נעשה גם בארץ - והוא מאוד בטוח"

"מדובר בהליך מאוד בטוח, שנעשה גם בארץ", אומרת ד"ר סיגל פישמן, מנהלת השירות להשמנת יתר במכון גסטרו, המרכז הרפואי תל אביב. "למיטב הבנתי, רק חלק מן המקרים המתועדים ניתן לשייך אותם ישירות לפרוצדורה, כל השאר עשויים להיות מקרי מוות שאינם קשורים לבלון". כלומר, ייתכן שאדם עבר התקף לב לאחר ההליך אך ללא שום קשר אליו – והוא רשום כמקרה מוות שלאחר הטיפול. "סוג הבלון שמשתמשים בו בארה"ב – BAB, נמצא בשימוש שנים רבות והוא מאושר על ידי ה-FDA. הסיבה שכעת עולים מקרים רבים, היא כיוון שרק לאחרונה נעשה רישום מסודר מטעם ה-FDA של תופעות הלוואי האפשריות", מסבירה ד"ר פישמן. מאחר שבתקופה האחרונה נעשה בפעם הראשונה מעקב אחר מטופלים שעברו את ההליך, עלו מקרי המוות הללו. ד"ר פישמן מוסיפה כי בארץ מייבאים בלונים מצרפת, שהחומר ממנו עשויים מתקדם יותר מהחומר ממנו עשויים בלוני ה-BAB. "מהניסיון שלנו עם הבלון, הכנסתי עשרות בלונים ומעולם לא קרה סיבוך משמעותי איתו. בסך הכל מאוד בכלי מאוד בטוח".

חשוב להדגיש כי אם אתם מעוניינים לעבור טיפול זה, יש לבחור בקפידה את המקום שבו ההליך יעשה. "בהרבה מקומות בארץ מכניסים את הבלון, מומלץ ללכת למקום שנותן תמיכה טובה, המספק דיאטנית ומעקב מסודר למטופלים – ולא ללכת למקום שמציע את הפתרון כטיפול פלסטי ותו לא".