הו חיידקי המעיים. בריות מסקרנות שמאתגרות את תפיסת הבריאות בעולם כבר זמן מה. מי אתם? מה אתם אוהבים? האם איאלץ להשביע את רצונכם ולהרעיב את עצמי?

הערכה מבית DayTwo שהביא השליח לפתח בניין קשת חיכתה במגירה לא מעט שבועות, שלא לומר חודשים, ולא בגלל שסקרנותי בדבר זהותם של חיידקי המעיים שלי לא היתה רבה. אפילו מילאתי את כל השאלונים על בדיקות הדם וההרגלים והאישיות שלי. אלא שהרתיעה מבדיקת הצואה היתה רבה יותר. מודה, לא התחשק לי לנבור בתוצרי העיכול שלי ואז להגישם לאדם חף מפשע שייאלץ לשאתם כל הדרך למכון וייצמן, גם אם הם מכונסים במבחנה שבתוך מעטפה שבתוך קופסה.

אבל אז התקרב לעברי בצעדי ענק עוד יום הולדת, תקופה הידועה בכוחה להתניע תהליכים שאין חשק אליהם אבל כדאי להתניע אותם בכל זאת, וכך קרה שבדיוק שבוע אחרי יום הולדתי כבר היה בידי המידע החיוני לגבי חיבותיהם וסלידתם של חיידקי המעיים שלי בכל הקשור למזון.

daytwo בדיקה (צילום: יחצ)
כל הדרך למכון וייצמן | צילום: יחצ

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
>> איך דיאטה לפי חיידקי מעיים עובדת ולמי היא מתאימה?

אז איך זה עובד?

לאחר קבלת סיסמה נכנסים לאתר החברה ולאפליקציה ושם מגלים רשימת קטגוריות – פירות, ירקות; חלב ותחליפיו; לחמים, דגנים, אורז ופסטה; בשר, דגים וביצים; קטניות, טופו ואגוזים; חטיפים וממתקים; ומשקאות. בכל קטגוריה דירוג המזונות לפי הציונים שהם מקבלים אצלכם. מעל 8 – טוב מאוד; מעל 7 – טוב, ומתחת ל-6, נא להימנע בבקשה. עוד אפשר למצוא שם הסברים מעט פחות ידידותיים על תוצאות הבדיקות, ובאפליקציה בלבד, יומן שבו אמורים לכתוב כל מאכל שמוצא את דרכו הנלוזה אל הפה – התחנה הראשונה בדרך לחיידקי המעיים הבררניים.

רוב התוצאות שלי, באופן לא מפתיע, לא היו מפתיעות, למרות כל הדיבורים האינדיבידואליים. לא גיליתי לדאבוני שאני חייבת לאכול פסטה לארוחת בוקר, פיצה לצהריים וטוסט לארוחת ערב. כן כן, פחמימות זה משמין, וירקות זה יופי. אבל כן גיליתי כמה מזונות מפתיעים מקפיצי סוכר. תפוח עץ, למשל, קיבל אצלי ציון גרוע כל כך, שכבר נעלבתי בשבילו. אבל אם משחקים עם שילובים ומינונים, מזונות רבים יכולים להסתנן חזרה אל התפריט. וכך, אם אני חוצה את תפוח העץ המוקצה ומוסיפה לו 7 אגוזי פקאן, הוא כבר מגיע לציון 7.6; ובעוד פרוסת לחם נכשלת, אם מוסיפים לה כפית חמאה זה כבר עניין אחר לגמרי. אוהבת חמאה; והכי כיף – כמעט לכל ארוחה שלא מצליחה לגרד את ה-7 אפשר להוסיף מעט יין אדום ולהרים לה את הציון. האם עלי להפוך לאלכוהוליסטית בשם הדיאטה? ימים יגידו.

שיחה עם דיאטנית מחדדת את השימוש באפליקציה והיעדים נקבעים: הורדת 12 קילו (מה שהעליתי בהיריון ולא התפניתי להוריד בשנתיים שחלפו מאז), ומוקצבות לי 1,500 קלוריות ביום. חשוב לציין כי ירידה במשקל היא אחד מתוך ארבעת יעדי Daytwo, שלושת האחרים הם איזון רמות סוכר בדם, המומלץ לחולי סוכרת וטרום סוכרתיים; הרגשה טובה; והרגלי אכילה בריאים. 

daytwo אפליקצה (צילום: יחצ)
להכניס כל ביס | צילום: יחצ
עוד ב-mako בריאות:
>> ההרגלים היומיומיים האלה עושים לכם כרס
>> 9 חוקים בריאים של ג'יי לו שאתם חייבים לאמץ
>> רופאים מזהירים: בורקס מדפי אורז עלולים להזיק

3 חודשים, 7 קילו פחות, 5 תובנות

לכתוב כל דבר שאוכלים זה מנג'ס, אך בה בעת גם שומר על משמעת. הכמיהה להצטיין עוזרת להתאפק בצד החיובי שלה, אך גם לעגל פינות. זה בטח לא יותר מ-30 גרם! (=אין מצב שזה פחות מ-100 גרם); אכלתי בדיוק שלוש כפות גבינה (=שמתי על הצלחת 3 כפות גבינה ותוך כדי אכלתי עוד 3 כפות). השאלה היא כמה זמן באמת אפשר להמשיך לכתוב כל ביס, גם כשמדובר ברבע כפית פפריקה, חצי כוס מים, ואיזו בקטריה שבדיוק חלפה באוויר? בשבילי התשובה היתה 3 חודשים.

אבל כמה זמן אפשר באמת להמשיך בזה? בחודש הראשון הייתי מעולה ביותר. מה זה מעולה, אפילו בערב פסח מול שולחן החג לא חרגתי, עד כדי כך. בחודש הנוכחי, לעומת זאת, התחלתי לקרטע ברישומים, פה החרשתי יום, שם החרשתי סופ"ש, בקיצור, הידרדרתי פלאים. אז נכון שבגדול התוצאות מאוחסנות אצלי בראש לגבי שילובים פוטנציאליים ואויבים מרים, ונדמה לי שאני עומדת בתקרת הקלוריות היומית גם בלי לחשב, אבל בגלל שהכל תלוי מאוד במינונים, בלי לרשום כל ביס קשה לדעת אם עוברים את הציון המינימלי ואם באמת עומדים ביעדים. עדיין נשארו לי 5 קילו ליעד, וחיים שלמים לשמור עליו, אני לא מוכנה להיכנע כבר לשחיקת הדקדקנות המוגזמת אבל אני רואה את זה קורה. לחולי סוכרת שחייהם תלויים בכך אין ברירה אלא לעקוב ולנטר ולדקדק, אבל לשאר בני האדם, בייחוד בעלי כוח הרצון הבינוני ומטה, זה קצת יותר קשה.

תפוח אדום (צילום: thammie-cascales-on-unsplash)
רק בליווי חופן פקאנים | צילום: thammie-cascales-on-unsplash

בריאות זה לא אישיו. לפי התוצאות שלי למשל, בורקס זה קביל, וגם צ'יפס והמבורגר. תפוח עץ לעומת זאת כאמור מקבל את הציון הנמוך ביותר הידוע לאדם. אז נכון, לא מתיימרים שם להיות שוטרי בריאות, זה התפקיד של כל אחד מאיתנו, הם רק מספרים מה מקפיץ/לא מקפיץ את הסוכר, אבל ערך תזונתי זה כן אישיו, הסוכר הוא בהחלט לא הגיידליין היחיד שצריך להיות בדיאטה, וכן יש פה טיפ-טיפה לגיטימציה חסרת אחריות, לפחות בפרסומים. וחוץ מזה, מה עם להרגיל את חיידקי המעיים שלנו לאוכל בריא ולא לזרום איתם על כל גחמה? הם אמורים להיות דינמיים, לא?

גם כאבי בטן לא נפתרים. יש לי איזו בעיה מוזרה עם שום. אני אוהבת שום אהבה גדולה אבל סובלת ממנו כמעט תמיד מכאבי בטן. לפי הציון המעולה ששום מקבל אצלי, אין שום אינדיקציה בבדיקות האלה לבעיה. שזה אומר שוב – הן רק מגלות מה מקפיץ לכם את הסוכר, חשוב לזכור לא לצפות לפתרונות אחרים.  

אז איך ההרגשה? קרובת משפחה שסובלת מכבד שומני שהתחילה את הדיאטה קצת לפניי מספרת שכשהיא לא ממושמעת היא שמה לב שהיא רעבה יותר, ושמעתי עוד דיווחים בסגנון. אני חייבת להודות שהצלחתי להיות רעבה גם כשהייתי ממושמעת, ולא הרגשתי איזו חיות יוצאת דופן (להבדיל, נניח, מפעם כשהפסקתי גלוטן למשך כמה חודשים ופתאום הבנתי כמה ערנית וצלולה הפכתי להיות – לא שזה היה שווה חיים ללא גלוטן), מה שכן משמח זה הירידה במשקל, לצד הקלילות והגאווה הנלוות. וגם השמלה ההיא שפתאום נראית טוב. 

* 1,350 שקל לבדיקה למיפוי וריצוף גנטי של חיידקי המעי, התחברות לאפליקציה לקבלת המלצות תזונה אישיות ושני ייעוצים טלפוניים עם דיאטניות; ללקוחות קופת חולים כללית עלות מסובסדת של 770 שקל בתוספת 30 שקל לשליח שמוסר ואוסף את הבדיקה, וכן שיחות וידיאו עם דיאטניות. הנחות גם למבוטחי מגדל והראל.