mako
פרסומת

כימיקלים המצויים באריזות מזון עלולים לגרום להשמנה

עד כמה שאנחנו אוהבים מדי פעם להתנחם בג'אנק פוד, אנחנו יודעים שהוא לא טוב לנו. בין היתר כי הוא משמין ולא מספק לנו את הערכים התזונתיים הדרושים לנו. כעת חוקרים מארה"ב מראים עוד סיבה לדאגה: גם עטיפות המזון גורמות להשמנה

מערכת ערוץ הבריאות
mako בריאות
פורסם:
פיצה
פיצה | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock
הקישור הועתק

אנחנו רגילים להיזהר מג'אנק פוד כיוון שמדובר במזון בעל ערך תזונתי נמוך וערך קלורי גבוה, אך מתברר שיש לנו עוד סיבות להיזהר: מחקר חדש מצא שחומר המצוי בעטיפות מזון מהיר עלול לגרום להשמנה, בייחוד בקרב נשים.

חומרים אורגניים מופלרים (או באנגלית PFAs) מצויים בעטיפות מזון רבות, כיוון שהם דוחי שמן ומים. הם מצויים בעטיפות לחם, באריזות פופקורן למיקרוגל וגם בקרטוני פיצה. מחקרים הראו שחומרים אלו עשויים להזיק לבריאות, אך כעת מחקר שנעשה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד מראה קשר בין חומרים אורגניים מופלרים לעלייה במשקל.

אוכלת פופקורן מול הטלוויזיה
גם באריזות פופקורן למיקרוגל | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

תורמים למגפת ההשמנה העולמית

המחקר נמשך כשנתיים ובדק 621 אנשים הסובלים מעודף משקל ומהשמנת יתר חולנית. במשך ששת החודשים הראשונים, המשתתפים השילו 6 ק"ג, אך העלו כ-2.5 ק"ג במהלך 18 החודשים שאחרי. אלו שהעלו במשקל הכי הרבה היו בעלי הריכוז הגבוה ביותר של PFAs בדם – וקשר זה נמצא חזק יותר בקרב נשים. בממוצע, נשים שהיו בעלות הריכוז הגבוה ביותר של PFAs בדם העלו כ-2 ק"ג יותר, מאשר נשים עם הריכוז הנמוך ביותר של PFAs. לפיכך החוקרים הסיקו כי קיים קשר בין רמות גבוהות של PFAs בדם למטבוליזם איטי, מה שמקשה לשמור על המשקל לאחר ירידה במשקל.

פרסומת

יש לא מעט מחקרים על הקשר שבין כימיקלים לעלייה במשקל ולהשמנת יתר חולנית בקרב בעלי חיים, אך מעט מאוד מידע על בני אדם. "לראשונה, הממצאים שלנו חושפים דרך חדשה שבה PFAs משבשים את מנגנון ויסות משקל הגוף ולפיכך תורמים למגפת ההשמנה", אמרה קי סון, אחת החוקרות במחקר.

"הממצאים מראים שהימנעות או הפחתת החשיפה ל-PFAs עשויה לסייע לשמור על משקל יציב לאחר ירידה במשקל, בייחוד אצל נשים", מוסיפה סון.