בימים אלה, מתנהל בניו יורק מאבק משפטי שמטרתו לדרוש מכל מסעדה בעיר להוסיף ערך קלורי לכל מנה המופיעה בתפריט. אולם, חבר המושבעים טרם הצליח להגיע להסכמה בנוגע ליעילות הצעד. האם מספר הקלוריות אכן יכול לגרום לאנשים לבחור במנות בריאות יותר?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

גם עולם המדע אינו חד משמעי בסוגיה זו ולאור הדיונים המשפטיים, עולים כעת מדענים שונים שדעותיהם חלוקות בנושא. העיר טוענת כי זה עשוי בהחלט לעזור לאנשים לבחור טוב יותר, אם הם ידעו שההמבורגר שלהם לא רק יעלה להם 4 דולרים, אלא גם 540 קלוריות. יחד עם זאת, ישנם מדענים הגורסים כי אין ראיה חד משמעית לכך שאנשים יאכלו בריא יותר כתוצאה מספירת הקלוריות.

מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מראים כי אין הוכחה גורפת לכך שאנשים מזמינים מזון בריא יותר כשהערך הקלורי מוצג להם בתפריטי מסעדות. יחד עם זאת, חוקרים טוענים כי אכן יש לזה השפעה על אנשים מסוימים, בנסיבות ספציפיות.

"לא ראינו עד כה כל שינוי משמעותי בצריכה הקלורית, ברמת האוכלוסייה הכללית", אמר ד"ר בריאן אלבל מרצה למדיניות הבריאות באוניברסיטת ניו יורק  ל-Daily Mail. ד"ר אלבל ביצע מחקרים שונים בנושא בשנים האחרונות. "אך אנשים מסוימים בהחלט שמים לב לזה ומשתמשים במידע הזה", מוסיף.

"זה עונה על צורך בסיסי ביותר – ומספק לנו מידע תזונתי שמאפשר לנו לבצע החלטות בריאות", הדוברת סטפני ביול אמרה. על פי מחקר של מחלקת הבריאות בעיריית ניו יורק, כמיליון תושבי ניו יורק בודקים מידע קלורי מדי יום. מסקר של אוניברסיטת קוויניפיאק, שבקונטיקט, ארה"ב מ-2011 עלה כי 79 אחוז מתושבי העיר חושבים כי מדובר במידע שימושי.

עוד ב-mako בריאות
>> האיום הבריאותי שמסכן את הציבור הישראלי
>> מרגישים עייפים כל הזמן? אולי זו הסיבה
>> כך ג'ניפר לורנס נכנסה לכושר שיא

האם מידע על ערך קלורי באמת גורם לאנשים לאכול בריא יותר?

ישנם מדענים שסבורים כי מדיניות זו אינה יעילה מספיק. לפחות שלושה מחקרים הראו כי אין הוכחה חותכת לכך שזה מוביל לצריכה קלורית נמוכה יותר במסעדות, אם כי החוקרים במחקרים הרלוונטיים ציינו כי הם לא בדקו השפעות קטנות יותר שעשויות להיות למידע על הערך הקלורי של המנות.

ד"ר אהרון קמפבל, מרצה לרפואה באוניברסיטת אינדיאנה כתב בניו יורק טיימס ב-2015 כי רישום הערך הקלורי "כנראה אינו המרשם הנכון".

יחד עם זאת, ישנם מחקרים מסוימים שמראים כי היוזמה של עיריית ניו יורק עשויה להועיל לתושביה. מרצים למנהל עסקים באוניברסיטת סטנפורד בחנו ב-2010 כמאה מיליון רכישות ברשת קפה "סטארבאקס" – ומצאו כי ציון הערך הקלורי צמצם את כמות הקלוריות שאנשים צרכו בממוצע של כ-6 אחוזים – מ-247 קלוריות ל-232.

ישנם חוקרים שמציינים כי לרישום הערך הקלורי עשויות להיות השפעות שלא ניתנות למדידה – כמו שינוי הדרגתי בהרגלי אכילה.

אמנם נראה שכרגע אין הוכחה חותכת לכאן או לשם, אם זה עוזר גם לחלק מהאנשים, נראה שזה שווה את זה. "אני חושב שהגיוני להסיק כי בקרב אנשים שבודקים את הערך הקלורי ומשתמשים במידע, זה בהחלט עוזר. ולמה שלא תרצה לספק לצרכנים אינפורמציה?", אומר ד"ר ג'ים קריגר, מרצה לרפואה באוניברסיטת וושינגטון.