לא מזמן סיפרנו לכם על ההרגל המעט מוזר של נועה קירל, שנוהגת לאכול להנאתה תותים כולל העלים שלהם. אף שמומחים שונים טוענים כי עלי התותים אינם מומלצים לאכילה, בעיקר בשל העובדה שהם עלולים לכלול לכלוך או שאריות ריסוס, מסתבר שמבחינה תזונתית מדובר דווקא ברכיב מומלץ מאוד.

למעשה לעלים אלה יש ערך תזונתי ורפואי לא פחות ממדהים. בשל סגולותיהם, הם שימשו במשך מאות שנים, לטיפולים שונים ברפואה הסינית המסורתית. הנה רק כמה סיבות לשקול בחום להוסיף אותם לתזונה היומית:

נוגדי חמצון:

מתח חמצוני בגוף מעלה את הסיכון למחלות כרוניות שונות, כולל סרטן, מחלות לב וסוכרת. עלי תות השדה מכילים רמות גבוהות של פלבנואידים, כגון קוורצטין, קמפרול ורוטין, שהם נוגדי חמצון עוצמתיים המסייעים בהגנה על הגוף מפני מתח חמצוני הנגרם על ידי רדיקלים חופשיים. עלי התות מכילים גם ויטמין C  - שהוא למעשה גם נוגד חמצון חזק וחיוני.

מינרלים:

עלי תות השדה הם גם מקור טוב למינרלים כגון: סידן, אשלגן, מגנזיום וברזל; החיוניים לשמירה על בריאות העצמות, השרירים ותפקודי הגוף הכללי. סידן, למשל, חשוב לבריאות העצמות, אשלגן מסייע בוויסות לחץ הדם ומגנזיום נחוץ לתפקוד תקין של העצבים והשרירים.

ויסות רמות הסוכר בדם:

מספר מחקרים הראו כי התרכובות בעלי תות השדה יכולות לסייע בוויסות רמות הסוכר בדם ועשויות להועיל במיוחד לאנשים עם סוכרת.

שיפור רמות הכולסטרול:

מחקרים מצאו שעלי תות שדה יכולים לעזור לשפר את רמות הכולסטרול על ידי הפחתת הכולסטרול ה"רע" - LDL והעלאת הכולסטרול הטוב – HDL.

שיפור התפקוד הקוגניטיבי:

כמה מחקרים הראו כי התרכובות בעלי תות שדה משפרות את התפקוד הקוגניטיבי ועשויות להיות בעלות פוטנציאל לטיפול במחלת אלצהיימר.

@noakirel It’s gonna be phenomenal this Wednesday #unicorn #eurovision2023 #אירוויזיון2023 ♬ Unicorn - Noa Kirel

איך צורכים את העלים הירוקים של התות?

אף שישנם כאלה שמחבבים את טעמם של העלים (שוב היי לנועה קירל), עבור רבים אחרים לעיסת העלים אינה מעוררת תיאבון. גם במקרה כזה, יש כמה דרכים שיאפשרו ליהנות מיתרונותיהם. הנה כמה הצעות למתכונים קלילים שמשלבים את העלים המזינים. אגב, מומלץ בחום להשתמש בעלים אורגניים ללא חומרי הדברה או כימיקלים.

עינב בורשטיין (צילום: איתן בורשטיין)
שייק תותים על מלא. עינב בורשטיין מדגימה איך עושים את זה נכון | צילום: איתן בורשטיין

שייק עלי תות

מערבלים במעבד מזון: כוס תותים קפואים (כולל העלים כמובן), בננה קפואה, חצי כוס אננס קפוא, כוס חלב צמחי ללא סוכר לבחירתכם (שקדים או סויה) ושני תמרים יבשים (אופציונלי). מערבלים עד לקבלת מרקם חלק ושותים.

חליטת עלי תות

שוטפים היטב כוס עלי תות טריים ומוסיפים אותם לקומקום תה או לחליטה. מניחים להשריה של 15-10 דקות, מסננים את העלים באמצעות בד סינון/מסננת ושותים. מוסיפים דבש או לימון לפי הטעם ושותים.

פסטו עלי תות

במעבד מזון או בלנדר עוצמתי, מערבבים יחד כמות נאה של עלי תות טריים, שן שום או חצי שן, חופן צנוברים, ושמן זית. מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.

הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריאלאינסטגרם של עינב