mako
פרסומת

מחקר: האם עודף חלבון בתפריט באמת מסוכן?

דיאטות עשירות בחלבון צוברות תאוצה בקרב מתאמנים ואנשים המבקשים לרדת במשקל, אך סביב הצריכה הגבוהה עולות לא פעם שאלות על סיכונים אפשריים. דיאטנית מסבירה מה מגלים המחקרים העדכניים על ההשפעה של עודף חלבון על הכליות, הלב והעצמות – ומה חשוב לדעת כדי לשמור על תפריט מאוזן ובריא

מערכת ערוץ הבריאות
mako בריאות
פורסם: | עודכן:
צלחת בריאה
צילום: Joanna Lawniczak, shutterstock
הקישור הועתק

דיאטות עשירות בחלבון הפכו בשנים האחרונות לטרנד עולמי. מתאמנים בחדרי הכושר, אנשים שמעוניינים להוריד במשקל וגם כאלה שמבקשים לשמור על מסת שריר – כולם משלבים חלבון בכמויות גבוהות יותר בתפריט היומי. אבל האם עודף חלבון עלול להזיק לבריאות?

שירלי מלכה, דיאטנית קלינית באסותא מרכזים רפואיים, מסבירה כי השאלה הזו עולה שוב ושוב בקרב מטופלים, וכעת הופיעה באתר Healthline סקירה מעודכנת העוסקת בשאלה אם דיאטה עם צריכת חלבון גבוהה מסוכנת, ומתמקדת במיוחד בהשפעות על הכליות, הלב והעצמות.

מג'דרה בסיר אחד
מג'דרה בסיר אחד | צילום: Viktoria Hodos, ShutterStock

לפי מחקרים עדכניים, צריכת חלבון גבוהה אינה קשורה להגדלת הסיכון למחלות לב. "למשל, אחת המסקנות היא שאין קשר בין צריכת חלבון מן החי או הצומח לבין הסיכון למחלות לב או תמותה", אומרת מלכה. המשמעות היא שמי שבוחר לשלב יותר חלבון בתפריט – אם ממקור צמחי ואם מן החי – לא בהכרח מגדיל את הסיכון הלבבי שלו.

אחד המיתוסים הבולטים בתזונה עוסק בקשר שבין חלבון ובריאות העצם. מחקרים ישנים העלו חשש כי עודף חלבון עלול להחליש את העצמות, אך המחקר החדש מצביע אחרת. "ממצאים עדכניים דווקא מצביעים על ההפך – צריכת חלבון גבוהה קשורה לירידה בסיכון לשבר ירך ולעלייה בצפיפות העצם", מדגישה מלכה.

אגוזים וקטניות
צילום: nadianb, shutterstock
פרסומת

גם החשש מפני נזק לכליות או לכבד בעקבות תזונה עתירת חלבון מתברר כמוגזם. "נמצאו ראיות מוצקות לכך שצריכת חלבון גבוהה לא תזיק לכבד, לכליות או לעצמות. ברוב המקרים צריכה גבוהה בטוחה", מסבירה מלכה. עם זאת, במקרים של מחלת כליה קיימת או מגבלות רפואיות אחרות יש צורך בהמלצות מותאמות

לצד היתרונות, חשוב לזכור כי תזונה מאוזנת לא נשענת על רכיב תזונתי אחד בלבד. תפריט עשיר מדי בחלבון עלול לבוא על חשבון ירקות, פירות, דגנים מלאים ומקורות נוספים של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים..

ביצת עין
ביצת עין | צילום: shutterstock: keko64
פרסומת

"כמו תמיד", מסכמת מלכה, "מומלץ להתייעץ עם גורם מקצועי, בייחוד אם יש מגבלות בריאותיות או צורך בהתאמה אישית של התזונה. אם שוקלים להגדיל את צריכת החלבון או עוקבים אחר דיאטה עתירת חלבון, עדיף לעשות זאת תחת ייעוץ מקצועי כמו דיאטן או רופא. הם יוודאו שהתזונה מאוזנת ומתאימה לצרכים".