מחלת הכבד השומני היא תופעה נפוצה בעולם המערבי, שמתבטאת בכמות גדולה מדי של שומן בכבד. כמות קטנה של שומן אינה מזיקה, אך כשמדובר בכמויות של כ-5-10 אחוזים, עלולה להתפתח מחלת הכבד השומני שיכולה לפגוע במערכות חיוניות בגוף ואף להוביל למוות. מחקר חדש מצא דרך שיכולה לסייע להפחית סיכון למחלת הכבד השומני, שנפוצה במיוחד בקרב אנשים הסובלים מעודף משקל – לאכול יותר ירקות מצליבים (כגון כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים וקולורבי).  

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הכבד הוא האיבר השני בגודלו בגוף והוא חיוני לתפקוד תקין של תהליכים שונים בגוף; הוא עוזר לעבד חומרים מזינים מהמזון שאנו אוכלים והוא מסנן רעלים מהדם שלנו. עודף של שומן בכבד יכול להוביל להתפתחות של דלקות, המזיקות לכבד ומצלקות אותו. במקרים קיצוניים, צלקות אלה בכבד עלולות לגרום לאי-ספיקת כבד, מצב שיכול לגרום גם למוות.

כבד שומני יכול להיגרם גם מצריכה מוגזמת של אלכוהול, במקרים אלה היא תיקרא "מחלת כבד תלוית אלכוהול". אך הצורה הנפוצה ביותר של המחלה היא זו שאינה נגרמת מצריכת אלכוהול – והיא נקראת "מחלת הכבד השומני שאינה נובעת מצריכת אלכוהול" (Non-alcoholic fatty liver disease  - NAFLD). חוקרים מאוניברסיטת טקסס A&M מצאו במחקר חדש שירקות מצליבים (כמו ברוקולי, כרובית, קייל וכרוב ניצנים), יכולים להגן עליכם מפני כבד שומני – ואף להאט את התקדמות המחלה בקרב אנשים שלוקים בה.

הממצאים פורסמו בכתב העת הרפואי Hepatology, והם שופכים אור על הקשר שבין ירקות לכבד בריא. במהלך המחקר, נבדקה ההשפעה של ירקות לא רק על אנשים שלוקים בכבד שומני שאינה נובע מצריכת אלכוהול, אלא גם על תרביות תאים ועל חולדות מעבדה בריאות, במטרה להבין טוב יותר כיצד צריכת ירקות אלה משפיעה על בריאות הכבד.

דלעת ברוקולי מנה
לאכול יותר ברוקולי

עוד ב-mako בריאות:
>> בן 31 הגיע למוקד בגלל הקאות – וזה מה שגילו
>> בלי ניתוחים ותרופות: "כך ירדתי מעל 40 ק"ג"
>> מגפת הקורונה: התעלומה הכי גדולה סביב המחלה

החוקרים מייחסים את ההשפעה הזאת לתרכובת בשם אינדול, שקיימת בכמויות גדולות בירקות ממשפחת המצליבים. תרכובת זו ידועה ביכולת שלה להילחם בדלקות ולהפחית את הסיכון למחלות כרוניות, כמו מחלות לב, השמנת יתר וסוכרת. בקרב בני אדם, הם מצאו כי רמות גבוהות של אינדול קשורות לכמות מופחתת של שומן בכבד ול-BMI נמוך יותר. בניסוי שנעשה על חולדות מעבדה, הם מצאו כי חולדות שצרכו תזונה עתירת שומן ובמקביל קיבלו תוסף תזונה של אינדול – הראו את ההפחתה המשמעותית ביותר בשומן סביב הכבד, כמו גם הפחתה בעמידות לאינסולין ואי-סבילות ללקטוז, גורמי סיכון לסוכרת.

אמנם במחקר נעשה שימוש בתוסף תזונה, שהוא ככל הנראה בעל רמות גבוהות של אינדול מאשר בירקות מצליבים, עדיין לא יזיק להוסיף לתפריט שלכם עוד ירקות מצליבים, שעשירים בתרכובת הזו. ירקות מצליבים הם עשירים בערכים תזונתיים ודלים בקלוריות ונמצאו קשורים לסיכון מופחת לשלל מחלות, מסוגים שונים של סרטן ועד לאנטי אייג'ינג. ההמלצה הרווחת היא לצרוך לפחות כוס וחצי של ירקות מצליבים בשבוע.