שעמום עלול להזיק לבריאות שלנו, בין היתר כי רבים מאיתנו פונים לאוכל ונשנושים כל מנת להפיג אותו. ומי שהיה יותר מדי זמן בבית בזמן הקורונה בהחלט יכול להזדהות עם זה. הורים לילדים ובני נוער גם יכולים להבין את הפוטנציאל ההרסני של שעמום, במיוחד בתקופת החופש הגדול. אבל מתברר ששעמום יכול גם לעשות נזק נוסף - לפגוע לנו בשינה. כך לפי מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Personality and Individual Differences. 

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

אז מה הקשר בין שעמום לשינה? האם שעמום לא מעודד שינה וכך תורם לה? אז מתברר ששעמום בכותלי הבית עלול להוביל למה שהחוקרים מכנים "דחיינות שינה", או במילים אחרות, מצב שבו אתם דוחים את שעת השינה שלכם. דחיינות שינה יכולה להשפיע על איכות השינה, כיוון שככל שאתם דוחים את שעת השינה, כך אתם מקבלים פחות שעות שינה. בעיקר כי לרוב אנחנו לא יכולים לשלוט על השעה שאנחנו מתעוררים (בגלל ילדים, עבודה, לימודים ועוד) - אבל אנחנו כן יכולים לשלוט (במידה מסוימת) על השעה שבה אנחנו נשכבים לישון. 

ההמלצה הרווחת בקהילה הרפואית היא לשינה בין 7 ל-9 שעות בלילה, כדי לקבל שינה איכותית, שמרפרשת את המוח, מחדשת אנרגיות ומכינה את המוח והגוף שלנו ליום הבא כמו שצריך. למחסור בשינה יכולות להיות השפעות הרסניות על המוח; מחקרים מצאו קשר בין חוסר שינה לעלייה במשקל, לאלצהיימר ואף גם לסרטן ושינויים בדנ"א שמובילים למחלות נוספות. 

במחקר השתתפו כ-270 אנשים ובמהלכו החוקרים מדדו את רמת השעמום שלהם לפי שני מאפיינים התנהגותיים עיקריים: התנועעות בעצבנות ונדידת מחשבות. הם מצאו כי מאפיינים אלו קשורים באופן ישיר לדחיינות שינה. אחת הסיבות לכך היא שכשאתם משועממים, דעתכם מוסחת בקלות - וזה יכול להוביל לדחיינות שינה. נוסף על כך, החוקרים מציינים במאמרם כי הם מצאו שדחיינות שינה קשורה לרמה נמוכה של ויסות עצמי. אחרי יום שלם בעבודה, נגמרים לכם המשאבים המאפשרים לכם ויסות עצמי, מה שמוביל להסחת דעת בקלות ולדחיינות שינה. 

החוקרים שיערו כי שעמום קשור לחוסר תשומת לב ומשם זה מוביל לדחיינות שינה. הסברה שלהם נמצאה נכונה. לפי תוצאות מחקרם, אנשים משועממים מתקשים יותר להתרכז ולפיכך לשים לב לשעת השינה, אם השעמום אכן מתרחש קרוב לשעת השינה. כל זה מוביל לדחיית שעת השינה ולאיכות שינה ירודה יותר בהתאם. 

אישה שוכבת במיטה (אילוסטרציה: Jen Theodore, unsplash)
מתברר ששעמום מדיר שינה מעיניכם | אילוסטרציה: Jen Theodore, unsplash

 עוד ב-mako בריאות:
>> מדענים חוששים מהתפשטות של תולעת טפילית
>> רבים טוענים שזו השיטה הכי יעילה לרדת במשקל
>> דיאטנית: מה כדאי לאכול כדי לשפר את חיי המין

הפעילות הכי פחות מומלצת לפני השינה

אמנם החוקרים לא בדקו במחקרם מה אנשים עשו כשהיו משועממים לפני השינה, אך הם משערים כי רבים מהם פנו לצפייה בטלוויזיה או לגלילה בפיד של הרשתות החברתיות (מחקרים אחרים מגבים סברה זו). והם מזהירים - לא מומלץ לעשות אף אחת מהפעילויות הללו לפני השינה. צפייה בטלוויזיה ושימוש בטלפון לפני השינה נמצאו במחקרים אחרים כפעילויות שפוגעות באיכות השינה באופן משמעותי. 

אז מה כן כדאי לעשות לפני השינה? קודם כל, אם אתם חייבים לגלול בפיד או לראות טלוויזיה, עדיף לעשות את זה לפני שעת השינה. הקדישו שעה בסוף היום שהיא כולה הכנה לשינה והשאירו את הטלפון והטלוויזיה מחוץ לשעה הזאת. במהלך השעה הזאת מומלץ לעשות פעילויות מרגיעות שמעודדות שינה, מקריאת ספר ועד מדיטציה ושתיית תה. כל מה שמרגיע אתכם ולא חושף אתכם לגירויים שדווקא מעוררים אתכם (כמו טלוויזיה ורשתות חברתיות). השעה שלפני השינה היא הזמן שבו אתם אומרים לגוף שלכם שהגיע הזמן לישון ומכינים אותו לשינה, כך שכשתגיעו למיטה תרדמו מהר יותר. וכמובן, לא לשכוח לארגן לעצמכם בין 7 ל-9 שעות שינה בלילה.