מחלות לב הן בין הגורמים המובילים לתמותה בארץ ובעולם. לפי העמותה לקרדיולוגיה בישראל, מדי שנה כ-15 אלף אנשים מתאשפזים עקב התקף לב. אורח חיים משפיע באופן משמעותי על הסיכון ללקות במחלות לב ולכן מומחים ממליצים להימנע מעישון, להקפיד על פעילות גופנית ולשמור על משקל מאוזן כדי להפחית את הסיכון. נוסף על כך, חשוב לשמור על סוכרת מאוזנת, על רמות הכולסטרול "הרע" (LDL) וגם על לחץ הדם, כל אלה יכולים לתרום להתפתחות של מחלות לב וכלי דם ומעלים גם את הסיכון להתקף לב. 

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כעת מחקר חדש חושף עד כמה ההנחיות האלו חשובות, גם עבור נשים צעירות. לפי תוצאות המחקר, נראה שיתר לחץ דם קל עשוי להיות מסוכן יותר ממה שנדמה: נשים בשנות ה-40 לחייהן הסובלות מיתר לחץ דם קל נמצאות בסיכון גבוה פי שניים ללקות בהתקף לב או בתעוקת לב לא יציבה בשנות ה-50 לחייהן, בהשוואה לנשים עם לחץ דם תקין. 

המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי Journal of Preventive Cardiology והוא נעשה על ידי מדענים מאוניברסיטת ברגן בנורווגיה. 

"נשים מבוגרות צריכות להיות מודעות ללחץ הדם שלהן ולבדוק אותו לפחות כל חמש שנים", מציינת ד"ר אסתר קרינגלנד, שהובילה את המחקר. "אם לנשים יש גורמי סיכון אחרים למחלות לב, כמו עודף משקל, סוכרת, מחלות אוטואימוניות וסיבוכי הריון, או אם ההורים סובלים מיתר לחץ דם, כדאי לבדוק אותו כל שנה או שנתיים". 

במהלך המחקר, החוקרים בדקו את הקשר שבין יתר לחץ דם קל בקרב נשים בגיל העמידה ובין תסמונת כלילית. במחקר השתתפו כ-6,300 נשים ו-5,900 גברים. החוקרים הגדירו לחץ דם קל בערכים שבין 130-139 של לחץ סיסטולי ו-80-89 של לחץ דיאסטולי. בישראל ערכים אלו מוגדרים כ"לחץ דם המחייב מעקב", כלומר דרגה אחת מעל לחץ דם תקין. לחץ דם קל (שתי דרגות מעל לחץ דם תקין) מוגדר בערכים של 159-140 של לחץ סיסטולי ו-90-99 של לחץ דיאסטולי. 

בתחילת המחקר, כאשר המשתתפים היו בגיל ממוצע של 41, כרבע מהנשים ו-35 אחוז מהגברים היו במצב ראשוני, של לחץ דם המחייב מעקב. במהלך 16 השנים שלאחר מכן, 1.4 אחוזים מהנשים ו-5.7 אחוזים מהדברים אובחנו בהתקף לב או בתעוקת לב לא יציבה. בבחינת התוצאות והערכת הסיכון, החוקרים הביאו בחשבון גורמי סיכון, כמו סוכרת, עישון, מדד מסת גוף (BMI), רמות כולסטרול ורמות של פעילות גופנית.

מודד לחץ דם (צילום:  VILevi, shutterstock)
חשוב לעקוב אחר לחץ הדם, גם כשאתם בתחילת שנות ה-40 | צילום: VILevi, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> "התעקשתי שזו לא אנורקסיה - אף אחד לא האמין"
>> המזונות שמומלץ לאכול בזמן סטרס
>> "יומיים אחרי הניתוח קרה נס - הוא חזר לדבר"

לאחר שגורמים אלו הובאו בחשבון, החוקרים הגיעו למסקנה כי נשים הסובלות מיתר לחץ דם המחייב מעקב היו בסבירות גבוהה פי 2.18 לסבול מתסמונת כלילית, בהשוואה לנשים עם לחץ דם תקין. בגברים לא נמצא קשר משמעותי בין לחץ הדם לתסמונת כלילית חריפה. מדובר בתסמונת הכוללת תסמינים הקשורים ללב, שניתן לחלק אותה לשלוש תת-קבוצות: תעוקת לב לא יציבה, אוטם שריר הלב המלווה בעליית מקטע ואוטם שריר הלב שאינו מלווה בעליית מקטע. 

ההנחיות באירופה ובארה"ב מבחינת תחילת הטיפול ביתר לחץ דם הן זהות עבור גברים ונשים. אך מחקר זה מוכיח שייתכן שיהיה צורך לשנות את ההנחיות. עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים כדי להבין טוב יותר את ההבדלים בין גברים לנשים בכל הנוגע ליתר לחץ דם. כבר ידוע כי ישנם הבדלים בין גברים לנשים בכל הנוגע לתסמינים של התקף לב, אם כי רק בשנים האחרונות הנושא עלה לכותרות. התסמינים הידועים להתקף לב, הכוללים בין היתר לחץ בחזה, במקרים רבים כלל לא מתרחשים אצל נשים. למעשה, ב-40 אחוזים ממקרי התקף לב אצל נשים כלל אין כאבים בחזה. לכן חשוב להכיר את התסמינים הידועים לנשים ואת ההבדל בין אירוע לבבי אצל נשים לעומת גברים. התסמינים אצל נשים לרוב יכללו: קוצר נשימה, בחילות, כאבים בגב, בכתפיים ובבטן ודפיקות לב מואצות.