מחקר שנעשה בארה"ב ופורסם לאחרונה הציג נתונים מטרידים באשר לאחוזי הצעירים הלוקים בשבץ. במהלכו, נאספו נתונים מ-20 השנים האחרונות ונמצא כי שיעור האשפוזים בשל שבץ מוחי בקרב אנשים בגילאי 35 עד 39 עלה ב-147 אחוזים בארה"ב. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בתכנית הבוקר, "בוקר בריא" עם פאולה וליאון רוזנברג החליטו לבחון לעומק את השלכות המחקר ומצב מקרי השבץ המוחי אצל צעירים בישראל. ד"ר איתן אוריאל, מומחה לנוירולוגיה ומחלות כלי הדם של המוח, מנהל המחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי כרמל טוען כי המצב בישראל נראה קצת אחרת מהנתונים בארה"ב. 

"לפי הנתונים שלנו, עדיין אין מגמה כזו ברורה כפי שיש בארה"ב", אומר ד"ר אוריאל. בישראל, הגיל הממוצע לשבץ מוחי הוא 69 ובערך 10 אחוזים מוגדרים כצעירים (מתחת לגיל 55). אבל, המחקר הזה הוא לא המחקר הראשון שמציג תוצאות כאלה". 

לפי ד"ר אוריאל, ייתכן מאוד שמה שהמחקר משקף זה שיפור האבחון בקרב צעירים ולאו דווקא עלייה חדה במקרים. בימינו, בשונה משנת 1995 (השנה שבה התחיל המחקר) יש MRI, המאפשר אבחון מדויק יותר. יחד עם זאת, הוא טוען כי עליה חדה זו במקרי שבץ מוחי אצל צעירים יכולה להיות הגיונית. 

עוד ב-mako בריאות
>> מעדיפות מפשעה חלקה? אתן חשופות למחלות מין
>> חלב שקדים באמת בריא יותר מחלב פרה?
>> מתי חוטיני מסכן את הבריאות?

מהן הסיבות לשבץ ומה אנחנו יכולים לעשות כדי להפחית את הסיכון?

"אורח חיים מערבי מעלה סיכון למחלות ואולי הוא זה שהוביל לנתונים האלו. השמנה, עישון, צריכת אלכוהול וסוכרת - שלאורך המאה ה-20 נצפה עליה חדה בלוקים בה עד לממדים של מגיפה". 

אמנם ישנם גורמי סיכון שאין ביכולתנו להשפיע עליהם כמו קשר גנטי, אך קיימים גם גורמי סיכון אחרים שאנחנו כן יכולים לסייע להפחית אותם. "יתר לחץ דם, איזון סוכרת, פעילות גופנית, תזונה נכונה, הימנעות מעישון וצריכת אלכוהול מתונה יכולים כולם לעזור לנו להוריד את הסיכון לשבץ מוחי", אומר ד"ר אוריאל. "אלה הם דברים שאנו יכולים לעשות עבור עצמנו כדי להוריד את הסיכון ללקות בשבץ". 

>> הקשר המפתיע בין יין לבן לסרטן העור

.