אינספור מחקרים יוצאים בשנים האחרונות המזהירים מפני האור הכחול הבוקע מסמארטפונים, מחשבים ניידים וטאבלטים. עדיין קשה לדעת מה הנזק לטווח הארוך, אך בינתיים מחקר חדש מראה ממצאים מטרידים במיוחד: נראה שהאוכל הכחול יכול לגרום לנזקים בלתי הפיכים בעיניים ואף לעיוורון. 

> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המדענים טוענים במחקר כי הם גילו כיצד האור הכחול הבוקע ממסכי סמארטפונים, טאבלטים ומחשבים ניידים גורם לעיוורון. על פי המחקר שנעשה באוניברסיטת טולידו באוהיו, חשיפה ממושכת לאור בעל אורך גל קצר גורמת לייצור מולקולות רעילות בתאים הרגישים לעור בעין. המולקולות הרעילות גורמות לניוון מקולרי, מצב שעלול לגרום לראייה מעורפלת ואף לעיוורון באמצע שדה הראייה.

"אנחנו חשופים לאור כחול באופן מתמשך, קרנית העין ועדשת העין אינן יכולות לחסום או להחזיר את קרני האור האלו", מסביר ד"ר אגית' קארונרטנה, מרצה במחלקה לכימיה וביוכימיה באוניברסיטת טולידו. "זה לא סוד שאור כחול פוגע בראייה שלנו על ידי גרימת נזק לרשתית העין".

הוא מוסיף ואומר כי "הניסויים שלנו מסבירים כיצד זה קורה ואנחנו מקווים שזה יוביל לטיפולים שמאטים את הניוון המקולרי, כמו סוג חדש של טיפות עיניים".

עוד ב-mako בריאות:
>> מצאתם פסים לבנים בעוף? אל תאכלו אותו
>> אין חשק לסקס? כך תגבירו את רמת הטסטוסטרון
>> "נמנעתי מהמזון הזה וירדתי 28 ק"ג"

"כשתאים מתים בעין – הם מתים לעד"

ניוון מקולרי היא מחלת עיניים האופיינית לאנשים בגיל 50 ומעלה. למרות שהיא לא גורמת לעיוורון, היא יכולה לגרום לקושי בפעילויות יומיומיות כמו קריאה או זיהוי פרצופים. המצב נגרם כתוצאה ממוות של תאים רגישים לעור ברשתית. תאים אלה זקוקים למולקולות הנקראות רטינל (מעין סוג של ויטמין E), כדי להרגיש אור ולעורר אותות במוח, המאפשרים לאנשים לראות.

אך נראה שחשיפה לאור כחול גורמת למולקולות הרטינל ליצור שרשרת של תגובות המובילות לייצור מולקולות כימיות רעילות בתאים הרגישים לאור, כך לפי המחקר שפורסם בכתב העת המדעי Scientific Reports.

לפי קאסון רטנאייאק, דוקטורנט באוניברסיטת טולידו שהיה מעורב במחקר, אם אור כחול מגיע למולקולות הרטינל, המולקולות הורגות תאים פוטו-רצפטורים (תאים המגיבים לגירוי של אור). "תאים פוטו-רצפטורים בעין לא מתחדשים. כשהם מתים, הם מתים לעד".

המדענים מצאו כי מולקולה מסוימת (נוגדת חמצון ובעית) בעין מונעת מוות של התאים, אך היא אינה מצליחה להגן עליהם באוכלוסיות מבוגרות או בקרב אנשים שמערכת החיסון שלהם חלשה. במצבים אלה, הנזק עשוי להיות בלתי הפיך.

אז כיצד אנחנו יכולים להגן על עצמנו מפני הנזק? ד"ר קארונרטנה ממליץ להרכיב משקפי שמש שמסננים קרני UV ואור כחול כשאתם נמצאים בחוץ ולהימנע מלהשתמש בטלפון הנייד או בטאבלטים בחושך.