מחקר חדש חושף קשר מפתיע בין העיניים ומערכת הלב. חוקרים מיפן מצאו כי אצל מטופלים שסובלים מאי-ספיקת לב, אלו שהאישונים שלהם היו גדולים יותר נמצאו בסבירות גבוהה יותר לשרוד. אז מה הקשר בין האישונים למחלת לב כרונית?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ממצאי המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת European Society of Cardiology, במהלכו נבדקו עיניהם של 870 מטופלים שאושפזו בבית החולים כתוצאה מאי-ספיקת לב. הגיל הממוצע שלהם עמד על 67 ורובם היו גברים (37 אחוז נשים). המשתתפים חולקו לשתי קבוצות: מטופלים בעלי אישונים גדולים יותר בקבוצה אחת ומטופלים בעלי אישונים קטנים יותר בקבוצה השנייה.

47 אחוזים מהמטופלים בעלי אישונים קטנים התאשפזו שוב בשל אי-ספיקת לב, בהשוואה ל-28 אחוז בלבד בקרב המטופלים בעלי האישונים הגדולים. בנוסף לכך, מצאו החוקרים כי מטופלים בעלי אישונים קטנים נמצאים בסיכון גבוה פי שניים למוות כתוצאה מאי-ספיקת לב.

לדברי החוקרים, ממצאים אלה מצביעים על דרך נוספת שתוכל לסייע לרופאים לזהות מוקדם את סיכוייהם של מטופלי אי-ספיקת לב לשרוד את המחלה. "תוצאותינו מציעות שאזור האישונים מהווה דרך חדשה לזהות סיכון מוגבר למוות בקרב מטופלי לב, או סיכוי לאשפוז מחודש בהמשך", אמר ד"ר קוהיי נוזקי, מבית החולים האוניברסיטאי קיטסאטו וממחברי המחקר.

עיניים כחולות (צילום: Shutterstock, מעריב לנוער)
אישונים קטנים עלולים להצביע על סיכון גבוה למוות כתוצאה מאי-ספיקת לב | צילום: Shutterstock, מעריב לנוער

עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: זאת הסיבה שהקורונה לא נעלמה בקיץ
>> השילה 45 ק"ג ממשקלה תוך שנה – כך זה קרה
>> אלה המזונות המומלצים למניעת לחץ דם גבוה

מחלות לב הן סיבת המוות השנייה בישראל. לפי משרד הבריאות, גורמי הסיכון העיקריים למחלות לב הם תורשתיים (היסטוריה משפחתית, יתר לחץ דם) וגם התנהגותיים (עישון, אלכוהול, עודף משקל והעדר פעילות גופנית). בנוסף לכך, רמות גבוהות של טריגליצרידים וכולסטרול בדם יכולות גם הן לתרום להתפתחות של מחלות לב. אי-ספיקת לב היא מחלה כרונית שמתבטאת בירידה ביכולת של שריר הלב להזרים דם למערכות הגוף. הגורמים השכיחים ביותר לאי-ספיקת לב הם מחלת לב כלילית ויתר לחץ דם (המוביל לעומס על שריר הלב). התסמין העיקרי לאי-ספיקת לב הוא בצקת (הצטברות נוזלים בגוף). תסמינים נוספים כוללים תשישות וקוצר נשימה.

"מציאת דרכים טובות יותר לאתר אילו מטופלים נמצאים בסבירות גבוהה יותר להתאשפז בבית החולים או למות היא חיונית", הוסי, ד"ר נוזקי. אחד הביטויים של אי-ספיקת לב הוא תפקוד לקוי של מערכת העצבים האוטונומית, ששולטת על קצב הלב, העיכול והנשימה. לפי ד"ר נוזקי, אזור האישונים עוזר לאבחן בעיות במערכת העצבים האוטונומית ורופאים נעזרים באישונים גם בטיפול בחולי פרקינסון וחולי סוכרת.