אנחנו יודעים שאתם לא באמת צריכים תירוץ כדי לישון שנ"צ, כי אין על נמנום קל בצהריים כדי לחדש לעצמנו אנרגיות לשאר היום. אבל אנחנו תמיד שמחים לשמוע על יתרונות בריאותיים נוספים לסיאסטה. מחקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי General Psychiatry חושף כי שנת צהריים נמצאה קשורה לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

דמנציה, מחלה המתבטאת בירידה ביכולת הקוגניטיבית, תוקפת כ-10 אחוז מבני ה-65 ומעלה. שכיחותה עולה עם הגיל - כ-30 אחוזים מבני ה-80 ומעלה עלולים לסבול ממחלה זו, שפוגעת באיכות החיים ויכולה לפגוע משמעותית בתפקוד היומיומי. ככל שאנשים מתבגרים, כך הרגלי השינה משתנים ולא מעט מבוגרים ישנים שנת צהריים. אך מתברר שההרגל הנפוץ משפיע יותר ממה שחשבנו. 

המחקר הנוכחי, שנעשה על ידי מדענים מסין על כ-2,200 מבוגרים בריאים בני 60 ומעלה חושף כי שנת צהריים יכולה לשפר את שטף הדיבור ואת זיכרון העבודה. זיכרון עבודה הוא מנגנון של המוח המאפשר לנו לשמר מידע בצורה נגישה ולמשך זמן קצר. זיכרון זה למעשה מאפשר לנו לבצע פעולות קוגניטיביות שונות, על ידי כך שנשמר מידע שדרוש לפעולות שונות. 

>> כך תעשו שנת צהריים יעילה ובריאה

כ-1,500 מתוך המשתתפים ישנו שנת צהריים ואילו 680 לא. כל המשתתפים עברו בדיקות בריאותיות והערכות קוגניטיביות, כולל המבחן הקצר לאבחון מנטלי (MMSE) שמיועד לאבחון דמנציה. ממוצע שעות השינה שלהם עמד על כ-6 שעות וחצי בשתי הקבוצות. 

שנת צהריים הוגדרה על ידי החוקרים כשינה שנמשכת לפחות חמש דקות ברציפות, אבל לא יותר משעתיים ורק לאחר ארוחת הצהריים. משתתפים נשאלו כמה פעמים הם ישנים שנת צהריים בשבוע וטווח התשובות שלהם היה בין פעם בשבוע למדי יום. 

גבר ישן (צילום: Africa Studio, shutterstock)
נראה ששנ"צ חשוב יותר ככל שמתבגרים | צילום: Africa Studio, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון לקורונה: הסיבה שכואב לכם במקום ההזרקה
>> 29 מתים: המדינה שהצליחה להשתלט על הקורונה
>> הוכח: התבלין הזה עוזר לשריפת שומן בגוף

תוצאות מבחן ה-MMSE היו משמעותית גבוהות יותר בקרב אנשים שישנו שנת צהריים, בהשוואה לאלו שלא ישנו שנת צהריים כלל. כמו כן, נמצאו פערים משמעותיים בזיכרון, בשטף הדיבור ובתפיסה מרחבית. אך למרות התוצאות האופטימיות, חשוב להבהיר כי מדובר במחקר תצפיתי, שמעיד על קשר סטטיסטי אך לא ניתן להסיק עדיין כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. כלומר, ייתכן שהיו גורמים נוספים שהשפיעו על התוצאות. 

ידוע כי אורח חיים בריא, הכולל תזונה נכונה ומאוזנת, שינה איכותית ופעילות גופנית יכול לתרום לבריאות הכללית ובהתאם לכך להשפיע גם על התפקוד הקוגניטיבי. ומאחר שלא דווח על אורח החיים של המשתתפים מלבד הרגלי שנת הצהריים שלהם, קשה לייחס את היתרונות הללו רק לזה. למרות זאת, התוצאות מספיק מבטיחות כדי לבדוק את הנושא לעומק במחקרים מעמיקים יותר. בינתיים, נראה שזה בהחלט לא יזיק לישון קצת לאחר ארוחת הצהריים. מקסימום תקבלו בוסט אנרגטי וכוחות מחודשים להמשיך את היום.