mako
פרסומת

זאת הסיבה שאתם אוכלים יותר בערב

אם גם לכם קורה שדווקא בשעות הערב נופל עליכם תיאבון עז ואתם מרגישים שאתם חייבים לנשנש משהו, המחקר הזה הוא בדיוק בשבילכם: חוקרים מארה"ב טוענים שהם מצאו את הסיבה לכך שאתם אוכלים יותר בערב. האשמים העיקריים: ההורמונים שלכם. וזה מה שאתם צריכים לעשות כדי למנוע את זה

מערכת ערוץ הבריאות
mako בריאות
פורסם:
אוכלת במיטה
אישה אוכלת פיצה במיטה עם פיג'מה | צילום: shutterstock
הקישור הועתק

כמה פעמים מצאתם את עצמכם חוזרים הביתה בערב מהעבודה ומחסלים חטיפים וממתקים – שבמהלך היום נשבעתם שלא תגעו בהם? תופעה זו נפוצה ביותר בקרב אנשים שלוקים בתסמונת אכילת-יתר וכעת מדענים טוענים שהם יודעים למה זה קורה.

חוקרים מארה"ב מצאו כי בשעות הערב, מתרחשים שינויים ברמות ההורמונים המשפיעים על התיאבון שלנו – שעלולים להוביל לאכילת יתר ובסופו של דבר גם לעלייה במשקל.

במהלך המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי International Journal of Obesity, החוקרים בחנו הרגלי אכילה בקרב 32 מבוגרים, בין הגילים 18-50. כחצי מהמשתתפים אובחנו כלוקים בהפרעת אכילת יתר וכל המשתתפים היו במשקל עודף. הפרעת אכילת יתר מתאפיינת באכילה מוגזמת, שמקורה נפשי.  

כל מתנדב התבקש להשתתף בשני ניסויים; הראשון דרש מהם לצום במשך שמונה שעות לפני שהם צורכים "ארוחה נוזלית" (המכילה 608 קלוריות) בתשע בבוקר ובניסוי השני הם התבקשו לצום במשך 8 שעות – ולאכול ארוחה נוזלית בארבע אחר הצהריים.

פרסומת

הקשר שבין לחץ לאכילת יתר

שעתיים ועשר דקות לאחר הארוחה, המשתתפים עברו מבחן לחץ (התבקשו לשים יד אחת בתוך דלי של מים קרים במשך דקות ספורות) ולאחר 30 דקות הוצע להם מזנון של אוכל לא בריא, שכלל פיצה, צ'יפס ועוגיות. לפני כל ניסוי התבקשו המשתתפים לדווח על רמות הרעב והשובע שלהם.

החוקרים מצאו כי המשתתפים היו רעבים יותר בערב מאשר בבוקר. רמות של גרלין (הורמון שמעורר תיאבון) נמצאו גבוהות יותר לאחר אכילת ארוחה אחר הצהריים, מאשר לאחר אכילת ארוחת בוקר. בהתאם לכך, נמצא גם כי רמות של הורמון PPY (האחראי לדיכוי תיאבון), היו נמוכות יותר בערב. בנוסף, הממצאים הראו כי רמת ההורמון גרלין עלתה בקרב המשתתפים כאשר רמת הלחץ שלהם עלתה. על כן, החוקרים מציעים כי לחץ עשוי להשפיע יותר על ההורמונים שלנו בערב.

"בקרב אנשים הלוקים בהפרעת אכילת יתר, אכילה בשעה מאוחרת של היום היא נפוצה ולחץ יכול לעורר אכילה...אחר הצהריים/ערב עשויים להיות זמנים עם סיכון מוגבר יותר לאכילת יתר, כשמשלבים אותם עם לחץ", כתבו החוקרים במאמרם על המחקר. "החדשות הטובות הן, שעם המידע הזה, אנשים יוכלו לנקוט בצעדים כדי להפחית את הסיכון שלהם לאכילת יתר – ולאכול בשעה מוקדמת יותר ביום או למצוא דרכים אחרות להתמודד עם לחץ".