אין ספק שהנגאובר זה באסה. לפעמים נדמה שלא משנה מה אנחנו עושים, אין באמת דרך למנוע את הסבל שאחרי ליל שתייה. אבל נראה שמספר חוקרים בארה"ב מתכוונים לשנות את התמונה. שני מחקרים שנעשו לאחרונה מצאו תרופה מפתיעה להנגאובר: אימון אירובי. שני המחקרים הוצגו בכנס השנתי למדעי המוח בסן דייגו, ארה"ב.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחקר הראשון נעשה על ידי פיזיולוגים מאוניברסיטת לואיוויל בארה"ב. במהלכו, קבוצת עכברים בוגרים קיבלו במשך 12 שבועות (המשתווים למספר שנים אצל בני אדם) זריקות של אלכוהול או מי מלח. חצי מהעכברים בכל קבוצה הוכנסו לשגרה של אימונים בהליכון, מדי יום. כל אימון היה קצר אבל אינטנסיבי.

המחקר השני התמקד בשתייה מופרזת. חוקרים מאוניברסיטת יוסטון החדירו צינור לתוך קיבותיהן של חולדות מעבדה, כדי לספק מינון קבוע של אלכוהול לקבוצה אחת, ונוזלים ללא אלכוהול לקבוצה שנייה – כל זה נעשה אחת לשבוע, במשך 11 שבועות. חצי מהחולדות בכל קבוצה התבטלו בכלוב ואילו החצי השני רץ בגלגל 3 פעמים בשבוע, במשך עד שעתיים כל פעם.

עוד ב-mako בריאות
>> הזוי: התסמונת שגורמת לאנשים לשמוע כל דבר קטן
>> רוצים לשרוף 1,000 קלוריות בשבוע?
>> מקללים הרבה? זה מה שזה אומר עליכם

בכל ניסוי, מוחותיהם של עכברי וחולדות המעבדה שהתאמנו לאחר שצרכו אלכוהול היו שונים משמעותית ממוחותיהם של אלו שלא התאמנו. אצל העכברים הלא פעילים, הייתה מיטוכונדריה (אברון בתאי הגוף שאחראי בין היתר על הפקת האנרגיה התאית) חלשה בנוירונים רבים ואילו לפעילים הייתה מיטוכונדריה איתנה. בנוסף, לחולדות שלא התאמנו היה קרוב ל-20 אחוז פחות נוירונים בהיפוקמפוס (אזור במוח בעל תפקיד חשוב בזיכרון) מהחולדות בקבוצת הביקורת. החולדות שכן התאמנו לאחר שצרכו אלכוהול, היו בעלות אותה כמות נוירונים כמו קבוצת הביקורת.

אישה רצה (צילום: Thinkstock, getty images)
לקום מהמיטה למרות הקושי ולרוץ | צילום: Thinkstock, getty images

"ידוע כי ריצה מגבירה נוירוג'נסיס" (תהליך שבו נוצרים תאי עצב חדשים במוח), מסבירה ג'יי.אל לישר, פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת יוסטון שפיקחה על מחקר החולדות לניו יורק טיימס. היא מוסיפה ואומרת כי נראה שהאימון הגופני הצליח לייצב את כמות תאי המוח בקרב חולדות שצרכו כמויות גדולות של אלכוהול, זאת למרות שנוירונים מסוימים מתו כתוצר לוואי של צריכה מופרזת של אלכוהול.

יחד עם זאת, אל תמהרו לחגוג בערב של התהוללות ושתייה עד דלא ידע. פרופ' לישר מוסיפה כי לאלכוהול יש תופעות לוואי בלתי רצויות אחרות שאינן נעלמות בעזרת אימון גופני. בנוסף לכך, מדובר במחקרים ראשוניים וישנם דברים נוספים שטרם נחקרו כמו: אילו סוגי אימון מספקים את ההגנה הטובה ביותר מאלכוהול או אם בכלל מחקרים אלה יצליחו גם בבני אדם. ואסור כמובן לשכוח שאלכוהול משפיע לא רק על המוח – אלא גם על הכבד. אבל עד אז, אם הגזמתם עם השתייה, לצאת לריצה יוכל לסייע לכם. 

>> הנה המאכלים שגורמים לכם להפליץ ללא הכרה