מקצוע חדש ומשמעותי ביותר יתווסף בקרוב למערכת הבריאות — אחות מומחית בקהילה, כך נודע ל–TheMarker. התפקיד מעניק לאחיות סמכויות נרחבות חדשות, ועשוי לשנות באופן דרמטי את שיטת העבודה וניהול הבריאות של הציבור בקהילה.

בין הסמכויות הבולטות שיינתנו לאחיות מומחיות בקהילה — בדיקה ואבחון של חולים, רישום תרופות ושינוי מינוני תרופות במגוון של מצבים רפואיים, חידוש מרשמים לחולים כרוניים ומתן אישורי מחלה לילדים ומבוגרים. עם זאת, האחות תהיה כפופה לרופאה ש"תשרטט את גבולות הגזרה" של סמכויותיה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

הרחבת סמכויות האחים והאחיות בקהילה מגיעה על רקע היערכות מערכת הבריאות לצרכים ההולכים וגוברים של האוכלוסייה, בהם הזדקנות האוכלוסייה, עלייה משמעותית בתוחלת החיים ובשיעור החולים הכרוניים, ומצוקת רופאי הקהילה שכורעים תחת עומס המשימות, חלקן טכניות וחזרתיות. בסקר האחרון של מכון ברוקדייל נמצא כי 45% מהפונים לרופאי משפחה ב–2018 עשו זאת רק לשם קבלת טפסים או אישורים. במשרד הבריאות מקווים כי האחיות המומחיות יוכלו לקחת על עצמן את המשימות האלה, ובכך לאפשר לרופאי ורופאות המשפחה המומחים לפנות את הזמן לטיפול מעמיק בחולים מורכבים, כרונים וקשישים.

הפעילות המרכזית של האחות המומחית בקהילה תהיה טיפול במצבים אקוטיים פשוטים כמו דלקת גרון חיידקית או דלקת בדרכי השתן, איזון ומעקב בחולים כרונים, קידום בריאות, מתן אישורים וייצוג חולים בפני רשויות. בנוסף תוכל האחות להפנות חולים לצילומים, שיקופים, אולטרסאונד ובדיקות מעבדה; למכוני אבחון, לרופאים ומרפאות מייעצות ולחדר מיון — בתיאום עם הרופא. כמו כן יקבלו האחים והאחיות סמכויות נרחבות יחסית בטיפול בחולים סופניים ויעסקו בתיאום עם מסגרות קהילתיות, הדרכה ומתן ייעוץ לחולה ולמשפחתו, קידום בריאות ומניעת חולי. לעומת זאת, אחיות מומחיות בקהילה לא יוכלו לאבחן מחלות כרוניות, או לקבוע התחלת טיפול חדש בחולה כרוני. פעולות אלה יבוצעו רק על ידי רופא או רופאה.

דרגות חופש נרחבות לרופאים האחראיים

זהו הסיבוב השני של היוזמה להרחבת סמכויות האחיות בקהילה. הסיבוב הקודם, לפני כשנה, גרר התנגדות ומחאה נרחבת מצד רופאים ורופאות שטענו כי משרד הבריאות "הנחית" עליהם, מבלי להתייעץ עמם, תפקיד חדש שפורץ את גבולות המקצוע שלהם.

במשרד הבריאות הבינו כי המהלך לא יצלח מבלי לקבל שיתוף פעולה מצד הקהילה הרפואית, ובמהלך החודשים האחרונים התנהל מעין הליך גישור בין הצדדים, בניצוחו של פרופ' מרדכי שני, מראשי מערכת הבריאות, ותוך שיתוף ההסתדרות הרפואית ורופאי משפחה, אחיות ראשיות של קופות החולים, חטיבות הרפואה והסיעוד במשרד הבריאות ועוד. ערב יום העצמאות הופץ על ידי מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, המתווה החדש כחוזר מחייב. החוזר מדגיש כי האחיות המומחיות יעבדו בכפיפות לרופאים ולרופאות, ולא באופן עצמאי.

על פי החוזר, אחות מומחית בקהילה תוכל להיות אחות עם תואר שני לפחות באחד משלושת המקצועות — סיעוד, בריאות הציבור או גרונטולוגיה, בעלת ניסיון של חמש שנים לפחות כאחות, ובוגרת קורס על־בסיסי רלוונטי ברפואה ראשונית, באחד המקצועות רפואת הקהילה, גריאטריה, אונקולוגיה וטיפול נמרץ. האחות תידרש לעמוד בתוכנית הכשרה מיוחדת שתיקבע על ידי ועדה משותפת לרופאים, רופאות, אחים ואחיות, ולעבור בסיומה מבחן סף כתנאי לקבלת רישוי.

עוד ב-mako בריאות:
>> הלם: קוקאין וקטמין נמצאו בשרימפס
>> ישנה עם עדשות מגע - וזה מה שקרה
>> הרופא התחזתה למומחית וגרמה לחור בפניה של המטופלת

 

חלקים נרחבים בחוזר מוקדשים לחלוקת הסמכויות בין הרופאים והאחיות בקהילה, ומובהר בו שוב ושוב כי "האחות המומחית אינה תחליף לרופא משפחה, אלא משאב תוספתי למרפאות הקהילה". על פי החוזר, האחות המומחית בקהילה תהיה כפופה מקצועית לרופא מטפל, וזאת "במטרה לשפר את הטיפול הרפואי". מינהלית תהיה האחות כפופה למנהלת שירותי הסיעוד במוסד הרפואי. רופא או רופאה מטפלים לא ינהלו יותר משתי אחיות מומחיות במקביל.

לצד רשימת הסמכויות החדשות לאחיות מומחיות בקהילה המפורטות בחוזר, הוא מעניק דרגות חופש נרחבות לרופאים האחראיים. על פי החוזר, הרופא או הרופאה המטפלים יגדירו בכתב את סמכויותיה של האחות המסוימת ביחס לחולה מסוים, קבוצת חולים או סמכות ספציפית, וזאת במגבלות הרישוי. לגבי חלק מסמכויותיה, האחות תידרש לקבל אישור מהרופא או הרופאה על פעולות פרטניות ולא רק לעדכן אותו. בנוסף, הרופא או הרופאה יוכלו לשנות את הסמכויות שניתנו לאחות ולגרוע מהן, אך לא להוסיף מעבר לסמכויות הקבועות ברישיון. הסמכויות הפרטניות שנקבעו לאחות ייבחנו אחת לשנה.

האחות המומחית תטפל רק במטופלים המשויכים לרופא או הרופאה שאליהם היא כפופה, כולל ביצוע ביקורי בית בהנחייתם. הרופא או הרופאה יקבעו יחד עם האחות תוכנית טיפול פרטנית לכל חולה. הרופאים והרופאות יגדירו מהן ההנחיות לטיפול של האחות במצבים שונים ומתי עליה להפנות את המטופל לגורם רפואי. בנוסף, המטופל ייבדק על ידי הרופא המטפל לפחות אחת לשנה.

בחוזר המנכ"ל לא מצוין לוח זמנים ברור לתחילת עבודת האחיות המומחיות, ועדיין לא גובשה תוכנית ההכשרה שלהן, שתיקבע על ידי ועדה מייעצת בהרכב של ארבעה אחים ואחיות וארבעה רופאים ורופאות. לפיכך, יעברו לפחות כמה חודשים עד שהאחיות הראשונות ייכנסו לתפקיד. בנוסף, תעמוד על הפרק סוגיית ביטוח האחריות המקצועית של האחיות, שיידרש להתרחב. בחלק מהקופות יידרשו גם שינויים בדרכי התגמול של רופאי ורופאות המשפחה שבחלקם מבוססים על מספר ביקורים. עם זאת, במשרד הבריאות נחושים לקדם את המהלך ולהפוך את המקצוע לפעיל בהיקף משמעותי בתוך כמה שנים.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

לעוד כתבות באתר: 

>> הודו נלחמת בעיוורון בקרב חולי סוכרת בעזרת בינה מלאכותית

>> "עברתי מ-3 כדורים ביום ל-18": השיטה המתוחכמת והמרושעת שייצרה תרופה ממכרת וקטלנית