עשרות מומחיות ומומחי תזונה ובריאות הציבור שלחו אתמול (ד') מכתב חריף לשר הבריאות, מנכ"ל המשרד ולוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בדרישה לאסור פרסום ג'אנק פוד ומשקאות ממותקים דווקא עכשיו – בתקופת הקורונה. לטענתם בימי הקורונה, ההשמנה מחריפה את המחלה וצריך לתת על כך את הדין.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"אנו קוראים לקובעי המדיניות לפעול בדחיפות לקיום המלצות וועדת האסדרה למזון ותזונה וועדות הכנסת ולאסור פרסום מזון מהיר, בייחוד עבור ילדים או בשעות בהן צופים ילדים" כתבו המומחים, "בעולם כולו וגם בישראל אחוזי התמותה והסיבוכים מקורונה גבוהים במיוחד בקרב הסובלים מהשמנה, סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב. גם כך, קשה להימנע מחשיפה לג'אנק פוד הן פיזית במסעדות מזון מהיר והן בפרסומות לאור השיטות האגרסיביות של פרסומו בכלל אמצעי המדיה, כולל רשתות חברתיות ייעודיות לבני נוער, בפרסום גלוי ולעיתים רבות גם בפרסום סמוי".

השילוב הקטלני של תזונה לקויה ומחלה

"העניין של הג'אנק פוד והאכילה הבריאה הוא תמיד חשוב והנושא של איסור פרסום ג'אנק פוד לילדים והקידום שלו תמיד חשוב", מסבירה פרופ' שירה זלבר-שגיא, ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, "אנחנו תמיד נאבקים לאסור פרסום כזה לילדים, אבל הסיבה שדווקא עכשיו היא שהמחלות הזיהומיות כמו קורונה לא פוגעות בכולם באופן שווה וברור לנו היום, חצי שנה אחרי שפרצה המגפה, מיהם הקהלים שנפגעים הרבה יותר. מחקרים שנעשו ברחבי העולם הראו בבירור שאנשים שסובלים מעודף משקל והשמנה ואנשים שהתזונה שלהם לא בריאה הם אנשים שמגיעים יותר לטיפול נמרץ וקריסת מערכות בעקבות הקורונה. באנגליה בימים אלה נלחמים ביד קשה בהשמנה מתוך הבנה שמחלות זיהומיות כמו קורונה מוכיחות לנו שהשילוב שלהן עם תזונה לקויה הרבה יותר קטלני".

יש שיגידו שהטענה הזו נגועה בשמנופוביה.

"חלילה, זו לא שמנופוביה. להפך. אנחנו לא אומרים שכולם צריכים להיות רזים. אנשים באים במידות שונות וזה טבעי, תלוי גנטיקה ומטבוליזם, אבל לגרום לאנשים להשמין מעבר למה שהמשקל שלהם כרגע זה ממש לעשות להם נזק. העניין הוא לא רק ההשמנה אלא של הרכב המזון הלא בריא – כשאנחנו אוכלים ג'אנק אנחנו אוכלים קלוריות ושומן מהסוגים הלא בריאים וזה גורם לתחלואה כמו סוכרת, כבד שומני - וכולם בקורונה הם גורמי סיכון. הגוף זקוק לוויטמינים ומינרלים כדי שמערכת החיסון תוכל לתפקד כמו שצריך". 

עוד ב-mako בריאות:
>> סנטר כפול: למה זה קורה ואיך נפטרים ממנו?
>> רמת ויטמין D נמוכה מעלה סיכון להידבק בקורונה
>> שרד את הקורונה – אך נותר ללא אצבעות ידיו

דוח של ה OECD משנת 2016 הראה שישראל היא מהמדינות המובילות בעולם בצריכת סוכר, ומחקר נוסף של ארגון הבריאות העולמי הראה שילדים ונוער בישראל הם מהמובילים בעולם בשתיית משקאות ממותקים בסוכר. "ישראל נאבקת עם אתגר לאומי, בריאותי וכלכלי של תזונה לא בריאה. העלויות הישירות והעקיפות לחברה ולכלכלה בישראל נאמדו עוד בשנת 2012 בכ-5.76 מיליארד שקלים או כ-0.73% מהתל"ג, ומאז הבעיה רק החריפה. שיעורי התמותה בישראל ממחלות תלויות תזונה והשמנה הם כ-10,000 מקרי מוות בשנה לפי נתונים של משרד הבריאות", כתבו המומחים, "העובדה שפרסום המזון המזיק וג'אנק פוד לא פוחת, מלמדת על חובת הכנסת לאסור ברגולציה במסגרת חוק פרסום מזון מזיק, ששיעור התחלואה והתמותה ממנו גבוה דרמטית מזה של הקורונה ואף מחריף את המשברים הבריאותיים, כלכליים וחברתיים שבהם אנו מצויים".