חיידק מסוכן שמקורו בהודו ובשנים האחרונות ממשיך להתפשט למדינות נוספות, מעורר דאגה בקרב מדענים וגורמים בריאותיים ברחבי העולם. החיידק פיתח מוטציה שהופכת אותו לעמיד במיוחד לאנטיביוטיקה ונכון לעכשיו נדבקו בו כ-5,000 אנשים באוסטרליה, שחייהם בסכנה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

"מסוכן גם לאנשים צעירים ובריאים"

החיידק התגלה לראשונה בשנות ה-90 בהודו והוא למעשה זן של MRSA, סטפילוקוקוס זהוב עמיד למתיצלין מדובר בקבוצת חיידקים בעלי עמידות חזקה לאנטיביוטיקה שלרוב נחשבים לא מסוכנים לאוכלוסייה הכללית, אך מצויים בבתי חולים ועלולים לסכן חייהם של מאושפזים עם מערכת חיסונית חלשה. אך זן זה של MRSA, שמכונה Bengal Bay Clone, עבר מוטציה שהפכה אותו לפתוגן (חיידק מחולל מחלות) כל כך חזק, שמדענים טוענים שהוא מסוכן גם לאנשים בריאים וצעירים ויכול לגרום להם לחלות באופן חמור.

כעת מדווחים שחיידק-העל הגיע לאוסטרליה, שם הדביק כ-5,000 אנשים. נוסף לכך, שתי מחלקות יולדות בבתי חולים באירופה נדבקו גם כן בחיידק. אחוז התמותה מחיידק זה עומד על לא פחות מ-25 אחוזים ואם הוא חודר לגוף דרך פצע או חתך בעור – הוא יכול להיות קטלני. אך בעוד שרוב החיידקים מסוג MRSA נפוצים יותר בבתי חולים, נראה שזן זה מתחיל להתפשט גם בסביבות אחרות. פרופ' תונג, חוקר רפואי מבית החולים "רויאל מלבורן" באוסטרליה, שכתב לאחרונה דוח על החיידק, אמר לתקשורת כי "לאחרונה, שכפולים של MRSA גורמים לבעיות משמעותיות בקהילה, בקרב מטופלים שמעולם לא ביקרו בבית חולים".

עוד ב-mako בריאות:
>> הטעויות שאנחנו עושים כשהשפתיים שלנו יבשות
>> שימו לב: אלה המזונות הקשים ביותר לעיכול
>> סקר חושף: זה סוג הגברים ששולחים "דיק פיקס"

חוקרים ממכון פיטר דוהרטי לזיהום וחסינות חקרו את חיידק-העל מדגימות שנלקחו מ-14 מדינות, כולל הראשונות שבהן הופיע, הודו ובנגלדש, במטרה להבין אותו טוב יותר. הם מצאו שבמשך שנים רבות, זן זה של MRSA הצליח לפתח מנגנוני עמידות כך שיהיה קשה לטיפול. מה שהופך את החיידק למסוכן במיוחד ולפוטנציאל להיות מגפה עולמית זה לא רק עמידותו לאנטיביוטיקה, אלא גם העובדה שהוא חסר תסמינים, עד שהוא חודר למחזור הדם. כלומר אדם עלול להידבק בחיידק בלי לדעת – ולפיכך יכול להדביק אנשים רבים, במגע, לפני שהוא בכלל מודע לכך שהוא נושא את החיידק המסוכן.

פתוגנים עמידים לאנטיביוטיקה יכולים לפרוץ במדינות עם תשתיות רפואיות דלות או מדינות עם מעט בקרה על השימוש באנטיביוטיקה ולהתפשט למדינות נוספות בעולם. מדענים רבים מזהירים מפני העלייה בכמות החיידקים שמפתחים עמידות לאנטיביוטיקה ומפצירים בגורמים בריאותיים ברחבי העולם להתייחס לבעיית השימוש הגובר בתרופות אנטיביוטיות, שמוביל לעמידות מסוכנת של חיידקים מחוללי מחלות.