mako
פרסומת

אזהרת מסע: המאכל התאילנדי שגורם לסרטן בכבד

באזור איסאן שבתאילנד, שיעור הלוקים בסרטן הכבד גבוה במיוחד – יותר מהרבה מקומות בעולם. מתברר שהסיבה לכך טמונה במאכל מקומי פופולרי ביותר, שכולל דג נא ובתוכו עלוקות כבד הגורמות להתפתחות של גידול סרטני. כעת, רופא מקומי מנסה לחולל שינוי בצריכת המאכל, לאחר שהוריו נפטרו מהמחלה

מערכת ערוץ הבריאות
mako בריאות
פורסם:
כאב בטן
כאב בטן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
הקישור הועתק

ד"ר נארונג קונטיקאו מתאילנד פתח בקמפיין שמטרתו לנסות למנוע מאנשים לאכול מאכל מקומי שעלול להרוג אותם. בעקבות מות הוריו, הוא מנסה לעורר מודעות בקרב אנשים על הסכנות שבאכילת המאכל שמכיל דג נא – מאכל מאוד אהוב על הקהילה המקומית.

המנה נקראת "קוי פלה", מאכל זול שמכיל דג נא קצוץ עם עשבי תיבול, תבלינים ומיץ לימון. הוא בעיקר פופולרי באחד האזורים העניים ביותר בתאילנד – איסאן. מיליוני תושבי האזור צורכים את המאכל, המוכר בתופעת לוואי קטלנית: הוא יכול לגרום לאנשים האוכלים אותו לסרטן כבד.

אז איך המאכל הזה גורם לסרטן בכבד? מתברר שהאשמות הן עלוקות המצויות בתוך הדג. מאכל זה כל כך נפוץ באזור, ששיעור הלוקים במחלה באזור הוא גבוה במיוחד. למעשה, משערים כי סרטן הכבד מהווה כ-50 אחוז מכלל מקרי הסרטן המאובחנים בקרב גברים באזור, בהשוואה ל-10 אחוז בלבד בעולם.

לאחר שהוריו של ד"ר נארונג קונטיקאו נפטרו מגידול סרטני בדרכי המרה, הוא החליט להתמחות בניתוחי כבד. כעת, הוא נחוש בדעתו להגביר מודעות לסכנות שבאכילת קוי פלה. הוא מארגן קבוצות של רופאים, מדענים וחוקרים שיעשו בדיקות אולטרה סאונד ובדיקות שתן ברחבי איסאן, כדי לאבחן את המחלה בקרב התושבים.

פרסומת

מקור הדגים שמשתמשים בהם לצורך הכנת המאכל הוא נהר המקונג, היכן שעלוקת הכבד נפוצה במיוחד. כיוון שהדג נאכל נא, עם הזמן, מצטברות עלוקות בגופם של המקומיים, שאוכלים את המאכל לעתים קרובות. לבסוף, זה מוביל להתפתחות של סרטן בכבד. רבים אינם מודעים לסכנות שבאכילת קוי פלה, כיוון שמרבית האנשים שמתים מזה הם מבוגרים. למרות שהמחלה נפוצה באזור והורגת רבים מתושביה, זו לא הייתה משימה פשוטה לקונטיקאו לשכנע אנשים לעבור בדיקות. קוי פלה הוא מאכל פופולרי ביותר בקרב המקומיים – והמבוגרים שבהם לא בדיוק מקבלים באור חיובי שינויים ולטענתם – בישול הדג (שהורג את העלוקות), יהרוס את הטעם של המאכל.